Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vesti dana – 7. april 2020: Zaraženo 160 zdravstvenih radnika u Srbiji
Vesti dana - vanredno stanje - virus korona - COVID-19 (foto: Aleksandra Prhal)
Vesti dana - vanredno stanje - virus korona - COVID-19 (foto: Aleksandra Prhal)

Vesti dana – 7. april 2020: Zaraženo 160 zdravstvenih radnika u Srbiji

Ovo su vesti dana… U Srbiji je do danas u 15.00, 7. aprila 2020, registrovano ukupno 2.477 pozitivnih na korona virus COVID-19; 61 preminula osoba.

Testirane su ukupno 9.626 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do 15.00, 7. aprila, testirani su uzorci još 1.074 osoba od kojih je 247 uzorka bilo pozitivno. Hospitalizovano je ukupno 1.349 pacijenata, a na respiratoru je njih 108.

Na Kosovu je zaraženo 145 osoba (tri osobe su preminule).

Novi izveštaji će biti objavljivani jednom dnevno, u 15.00.

»»» „Kovid ambulante“ u beogradskim domovima zdravlja – spisak je OVDE.

»»» Vlada Srbije je 31. marta usvojila nove ekonomske mere. Više na OVOM LINKU.

»»» Vlada Srbije je 2. aprila usvojila nove mere koje se tiču vanrednog stanja. Više na OVOM LINKU.

»»» Kol-centri u beogradskim opštinama rade za sve starije sugrađane – svi brojevi telefona su na OVOM LINKU.

Kontakti - korona virus COVID-19 - info i pomoć

Nove vesti dana iz Srbije i sveta – 7. april 2020.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

21.00… Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da ne misli da smo daleko ili blizu donošenja odluke o zabrani kretanja u trajanju od 24 sata i da se to procenjuje na dnevnom nivou. Najavio je da će ubuduće najverovatnije vikendom policijski čas biti od petka do ponedeljka.

17.56… Briga o beskućnicima i njihov smeštaj u vreme pandemije korona virusa u nadležnosti je lokalnih samouprava, a Ministarstvo rada može da da pomogne ukoliko je potrebna finansijska potpora, logistički ili normativno, izjavio je ministar Zoran Ðorđević.

17.00… Epidemiolog Predrag Kon potvrdio je da se mere izolacije sada sprovode isključivo u bolničkim uslovima i rekao da je do juče u improvizovanoj bolnici na beogradskom Sajmu smešteno 104 pacijenata, 64 pacijenta u niškoj hali Čair, a 38 u Sajmu u Novom Sadu.

16.24… Avion Air Serbia vratio se oko 15.30 u Beograd iz Pariza i Frankfurta, odakle je dovezao oko 140 naših državljana.

16.00… U GAK u Višegradskoj povećan je broj porođaja, juče su rođene 24 bebe, kaže direktor te ustanove Aleksandar Stefanović i dodaje da među trudnicama i zdravstvenim radnicima nema zaraženih novim koronavirusom.

15.27… Posle prethodna tri dana dosegli smo maksimum, koji će trajati još desetak dana, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

15.05… Zoološki vrt u Beogradu je zatvoren za posetioce zbog pandemije korana virusa, ali su, po rečima biologa Kristijana Ovarija, sve životinje zdrave, a ima čak i prinova.

14.56… Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je poljoprivredncima, od kojih je jedan broj negodovao zbog ograničenja kretanja u vreme policijskog časa, uz objašnjenje da će se to odraziti na setvu i da im otežava rad i pitanje zašto ratari nemaju posebne dozvole kao što oh imaju pčelari,voćar povrtatari, da je vreme od 5 ujutro do 17 popodne dovoljno za setvu, te da niko neće kazniti poljoprivrednika u povratku posle tog vremena.

14.34… Pete Evropske univerzitetske igre održaće se u Beogradu od 14. do 27. jula 2021. godine, odlučili su Evropska univerzitetska sportska asocijacija (EUSA) i Organizacioni komitet Igara u Beogradu.

14.12… Više od 90 odsto gradova i opština u Srbiji potpuno primenjuje sve mere koje je Vlada uvela tokom vanrednog stanja, rekao je ministar Branko Ružić. U pojedinim situacijama bilo je nepotpunog poštovanja ovih mera, ali su, u međuvremenu, lokalne samouprave, u komunikaciji sa Ministarstvom i drugim organima, otklonile većinu nepravilnosti.

13.20… Svetska zdravstvena organizacija nema preporuku za zemlje i regione za olakšavanje mera zbog usporavanja širenja pandemije koronavirusa, ali ih je pozvala da mere ograničenja ne ukidaju prerano.

11.22… Vlada Srbije donela je, na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaključak kojim je preporučeno da zaposleni koji u toku vanrednog stanja svakodnevno obavljaju svoj posao, ali od kuće, odnosno na daljinu, iskoriste preostali deo godišnjeg odmora za 2019. godinu u skladu sa zakonom, odnosno do 30. juna. Takođe, preporučeno je i da poslodavci, koji u uslovima vanrednog stanja nisu u mogućnosti da organizuju proces rada, te su u skladu sa zakonom svoje zaposlene uputili na odsustvo sa rada, prednost daju korišćenju godišnjih odmora.

10.46… Srbija je do sada od sredstava koje joj je odobrila Evropska unija nabavila 75 respiratora, koji još nisu dopremljeni u našu zemlju, ali su kupljeni i plaćeni. Respiratori još nisu stigli zbog brojnih ograničenja, kao i izvoznih restrikcija u pojedinim zemljama, navode srpske vlasti.

9.59… Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da se snimanje nastavnog materijala za srednje i osnovne škole odlaže na nedelju dana jer je dovoljno materijala pripremljeno unapred.

9.50… Od 67 zdravstvenih radnika koji su zaraženi novim korona virusom u Institutu za karsiovaskularne bolesti Dedinje najviše je medicinskih sestara koje rade u intenzivnoj nezi sa pacijentima, anesteziologa i hirurga, kaže direktor te bolnice Milovan Bojić.

9.14… Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, sa mrežom Instituta i zavoda uz podršku Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije – Kancelarije za Srbiju, svake godine obeležava 7. april, Svetski dan zdravlja, kao jedan od značajnih datuma iz Kalendara javnog zdravlja. Ove godine, dan je obeležava pod sloganom „Podržite medicinske sestre i babice“.

8.53… Po najnovijim informacijama, 42 pripadnika MUP-a zaražena su virusom korona, dok je njih nešto više od 900 u samoizolaciji.

8.25… Savet bezbednosti UN održaće u četvrtak sastanak o novom virusu korona, prvi na kojem će raspravljati o mogućim uticajima pandemije na međunarodnu bezbednost.

8.24… Danas će biti organizovani letovi za Pariz i Frankfurt, a sutra i let za SAD za povratak državljana Srbije iz inostranstva.

8.10… Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da su stručnjaci uglavnom saglasni da će do Uskrsa rasti broj obolelih, kao i da 24-časovna izolacija, ako se postojeće mere budu poštovale, neće biti potrebna.

7.55… Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je za virus korona karakterističan fenomen „ledenog brega“, to jest većina inficiranih ili nema simptome respiratorne infekcije ili su to blaži oblici koji liče na prehladu.

7.53… Radnici prve smene „Jure“ u Rači okupili su se u krugu te fabrike, ali ne žele da uđu u halu i traže da se reši pitanje rada u uslovima vanrednog stanja zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

7.36… Britanski premijer Boris Džonson, koji je u ponedeljak zbog pogoršanja simptoma COVID-19 premešten na odeljenje intenzivne njege u londonskoj bolnici, dobio je terapiju kiseonikom, ali nije priključen na respirator, objavili su britanski mediji.

7.00… Iz Kine stigao avion sa 1,2 miliona maski koje je Srbija kupila.

Juče… U beogradskim domovima zdravlja počele su sa radom „kovid ambulante“ u cilju bržeg identifikovanja i suzbijanja epidemije od korona virusa.

Juče… Na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ virusom korona zaraženo je 67 zdravstvenih radnika. Taj podatak izneo je za Prvu TV direktor ovog instituta, Milovan Bojić, i dodao da je do sada testirano 250 zdravstvenih radnika i pacijenata, od kojih je pozitivan test imalo i 14 pacijenata. Od svih njih, 61 osoba nema simptome, a šestoro ima blago ispoljavanje, rekao je Bojić. Među zaraženim zdravstvenim radnicima, jedanaest su lekari koji su udaljeni sa posla.

Ranije… Objavili smo raspored časova TV nastave za osnovce od 6. do 10. aprila OVDE.

Ranije… Isplata OBA dela penzija za mart 2020, 10. marta! Više na OVOM LINKU.

Pročitajte i…

»»» Objavljeni su kontakti poljoprivrednih proizvođača sa beogradskih pijaca putem kojih možete da se snabdete vašim omiljenim proizvodina. Naponjemo da se BAZA PODATAKA ažurira svakodnevno.

»»» Novo na portalu Dan u Beogradu: Beleške jednog penzionera

»»» Saveti: Kako da se ne zamagle naočare do nosiš zaštitnu masku

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

»»» Juval Noa Harari: Čovečanstvu nedostaju lideri

»»» Poručivanje hrane i namirnica na internetu – kliknite OVDE.

»»» Na OVOM LINKU su saveti za starije od 65 kako da ulepšaju dan.

Korona virus, Srbija

Statistika zaraženih u Srbiji - 6. april 2020.
Izvor: covid19.rs

Korona virus, region

» Broj zaraženih: u Sloveniji – 1.021 (30 osoba je preminulo), u Hrvatskoj – 1.222 (16 osoba je preminulo), u BiH – 674 (29 preminulih osoba), u Crnoj Gori – 233 (dve osobe su preminule), u Albaniji – 377 (21 osoba je preminula), u Grčkoj – 1.755 (79 osoba je preminulo), u Severnoj Makedoniji – 570 (23 osobe su preminule), u Bugarskoj – 549 (22 preminulih), u Rumuniji – 4.057 (176 osoba je preminulo), u Mađarskoj – 744 (38 preminulih osoba).

Korona virus, svet

» Najviše zaraženih je u SAD (368.376), Španiji (136.675), Italiji (132.547), Nemačkoj (103.375), Francuskoj (98.984), Kini (82.697), Iranu (60.500)… U celom svetu je potvrđeno 1.348.184 zaraženih.

» Najviše umrlih je u Italiji (16.523), Španiji (13.341), SAD (10.943), Francuskoj (8.911), Velikoj Britaniji (5.373), Iranu (3.739), Kini (3.331)… U celom svetu umrla je 74.816 osoba.

» U celom svetu oporavilo se oko 284.800 ljudi.

(danubeogradu.rs, Vlada Srbije, covid19.rs, Tanjug, N1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.