Naslovna » BG svaštara » Politika » Izbori 2020: Podnošenje izbornih lista do 5. juna u ponoć
Izbori 2020: Podnošenje izbornih lista do 5. juna u ponoć (foto: Pexels)
Izbori 2020: Podnošenje izbornih lista do 5. juna u ponoć (foto: Pexels)

Izbori 2020: Podnošenje izbornih lista do 5. juna u ponoć

Republička izborna komisija (RIK) donela je Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji za parlamentarne izbore, koji će biti održani 21. juna.

Rok za podnošenje izbornih lista je do 5. juna u ponoć.

Parlamentarni izbori raspisani su 4. marta za 26. april, ali su zbog uvođenja vanrednog stanja 15. marta, zbog virusa korona, prekinute sve izborne radnje.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević istakao je da se pomenutim rešenjem nastavljaju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine AP Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova.

Na današnjoj sednici donet je i Rokovnik za obavljanje izbornih radnji, te je tako rok za podnošenje izbornih lista do 5. juna u ponoć, a proglašenje izborne liste mora biti u roku od 24 sata od časa prijema izborne liste, ako ispunjava uslove.

Utvrđivanje i objavljivanje izborne liste u „Službenom glasniku Republike Srbije“ mora biti najkasnije do 10. juna, u 24 časa.

Podnošenje zahteva opštinskoj i gradskoj upravi za upis u birački spisak, odnosno promene u biračkom spisku, moguće su do zaključenja biračkog spiska – 5. juna.

Podnošenje zahteva Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave za upis u birački spisak, odnosno za promenu u biračkom spisku po njegovom zaključenju, biće omogućeno od 6. do 17. juna.

Izbori – 21. juna, rezultati – 25. juna

Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande, počinje od 18. juna u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta, 21. juna u 20.00.

Otvaranje biračkih mesta i glasanje biće 21. juna, od 7.00 do 20.00.

Utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu i dostavljanje materijala RIK-u mora biti najkasnije do 22. juna u 14.00, dok utvrđivanje rezultata u RIK-u mora biti najkasnije do 25. juna u 20.00.

Rezultati izbora u „Službenom glasniku “ biće objavljeni 25. juna. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.