Naslovna » BG svaštara » Književnost » Međunarodni dan muzeja – avantura u Narodnom muzeju
Kreativni centar: Međunarodni dan muzeja - avantura u Narodnom muzeju
Kreativni centar: Međunarodni dan muzeja - avantura u Narodnom muzeju

Međunarodni dan muzeja – avantura u Narodnom muzeju

Međunarodni dan muzeja obeležava se 18. maja od 1977. godine širom sveta u cilju unapređenja svesti o važnosti muzeja za razvoj društva.

Glavni moto Međunarodnog dana muzeja jeste da su muzeji važna sredstva kulturne razmene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumevanja, saradnje i mira među ljudima.

Kreativni centar tim povodom podseća na izdanje Misija: Muzej nagrađivane autorke Ivane Nešić, koja je poznata po knjigama Zelenbabini darovi (uvrštena u lektiru) i Tajna nemuštog jezika.

Za razliku od prve dve knjige u kojima se bavi našom narodnom mitologijom i tradicijom, u knjizi Misija: Muzej tema je srpsko slikarstvo.

Glavni junaci ovog romana, tinejdžeri Anđela, Sara i Aleksa u strateškoj igrici za mobilne telefone kreću u osvajanje Narodnog muzeja u Beogradu. Zato prihvataju poziv Anđeline tetke Roksande da obiđu muzej, želeći da u njemu uslikaju šest zadatih mesta kako bi obeležili muzej kao zauzetu teritoriju.

Međutim, na slikama iz muzeja počinju da primećuju neobične stvari i u jednom trenutku bivaju uvučeni u svet sa izloženih slika. Tamo im se priključuju mala Dubravka sa istoimene slike Jovana Bijelića, japanska lutka sa autoportreta Moše Pijade i drugi likovi sa slika poznatih umetnika. Svi oni prinuđeni su da se u tom svetu zajedno bore protiv tri zle nemani: Bojoždera, Vremejeda i Zaborava. A najgori je ovaj poslednji.Promo

U svom prepoznatljivom maniru, uz preplitanje humora i male doze strave, prisutne tu tek da nas uvuče u uzbudljivu avanturu, autorka komponuje ovaj zabavni detektivski roman u kojem nas upoznaje s delima i životima velikih slikara. Katarina Ivanović, Sava Šumanović, Milena Pavlović Barili, Nadežda Petrović, Paja Jovanović samo su neki od junaka koje srećemo u ovoj knjizi.

Roman Misija: Muzej namenjen je starijim osnovcima, ali i svim mladim ljubiteljima likovnog stvaralaštva. U knjizi su korišćene reprodukcije Narodnog muzeja, uz ilustracije koje je uradio Boris Kuzmanović.

+++

Preporučujemo vam da sa svojom decom posetite Narodni muzej u Beogradu. Obavezno ponesite knjigu i pokušajte da nađete što više dela o kojima se u knjizi govori!

Ukoliko želite da odete korak dalje u istraživanju i da se upoznate bliže s delima Nadežde Petrović, Save Šumanovića i Milene Pavlović Barili – predlažemo vam da posetite ove galerije (preko sajta ili uživo):

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.