Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » U Srbiji ukinuto vanredno stanje!
U Srbiji ukinuto vanredno stanje! (foto: Pixabay)
U Srbiji ukinuto vanredno stanje! (foto: Pixabay)

U Srbiji ukinuto vanredno stanje!

Na zasedanju Skupštine Srbije večeras je ukinuto vanredno stanje, ali mere ostaju na snazi. Vanredno stanje je proglašeno 15. marta 2020, danas je ukinuto.

Usvojen je Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, kao i Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada, uz potpis predsednika Srbije, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koje je podnela Vlada Srbije.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je Srbija ispunila uslove SZO za ukidanje vanrednog stanja.

Iako je vanredno stanje ukinuto stupiće na snagu kad bude objavljeno u Službenom glasniku, pa policijski čas traje do sutra ujutru u 5.00.

Maske i rukavice i dalje će biti obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima.

Udaljenost među osobama od dva metra ostaje na snazi, kao i zabrana javnih okupljanja, uz što manje kontakata.

Nema nastave u školama – ostaje internet i TV nastava, a i dalje neće raditi bioskopi i pozorišta u zatvorenim prostorima.

Stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljeni od 15. juna.

7. maj 2020. (9.00) – Odluka o ukidanju vanrednog stanja objavljena je u Službenom glasniku, kao i prestanak važenja određenih uredbi donetih u tom periodu.

Više ne važe uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, o organizovanju rada poslodavaca, o poreskim merama radi ublažavanja ekonomskih posledica, o korišćenju finansijskih mera iz budžeta, o ograničavanju cene zaštitnih sredstava, o rokovima u sudskim postupcima, o dodatnom zaduživanju, o organizovanju rada u ustanovama socijalne zaštite.

Na snazi su i dalje uredbe o primeni rokova u upravnim postupcima, o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima, o merama u drumskom periodu, o pomeranju rokova za dostavljanje finansijskih izveštaja, o novčanoj pomoći poljoprivredi.

(danubeogradu.rs)