Naslovna » Izlasci » Akcije » Dom omladine Beograda: Otvaranje posle tri meseca
Dom omladine Beograda (foto: Aleksandra Prhal)
Dom omladine Beograda (foto: Aleksandra Prhal)

Dom omladine Beograda: Otvaranje posle tri meseca

Dom omladine Beograda, posle tromesečne pauze uzrokovane pandemijom virusa korona, nastavlja programske aktivnosti, za početak, sa tribinama.

Od 12. juna 2020. programi će se održavati uz primenu svih propisanih mera zaštite.

Do kraja juna publiku očekuju Koncerti na Zidiću i Monday Blues, na Platou Milana Mladenovića, kao i tribine u holu ispred sale Amerikana, te nastavak izložbenih aktivnosti u Galeriji DOB (od 15. do 26. juna biće otvorena izložba „No Space“ Selme Selman).

Ulaz na sva dešavanja će biti slobodan.

Programi će se nastaviti i tokom jula i avgusta.

Dom omladine Beograda: 12 gnevnih filmova

Prvi program zakazan je za 12. jun od 19.00, a u pitanju je druga tribina iz ciklusa „12 gnevnih filmova„. Na tribini pod nazivom „Otac Srdana Golubovića: Roditeljski gnev na filmu„, govoriće Srdan Golubović, producentkinja Jelena Mitrović i glumice Nada Šargin i Milica Janevski.

Podsećamo, „Otac“ je premijerno prikazan u okviru „Panorame“, zvaničnog programa 70. izdanja Berlinskog filmskog festivala, nakon čega je usledila i nacionalna premijera na otvaranju FEST-a.

U pitanju je priča o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi drugima, iz očaja – postaje heroj.

Scenario filma je inspirisan istinitom pričom Đorđa Joksimovića, čoveka iz okoline Kragujevca kome je Centar za socijalni rad oduzeo decu, posle čega je on u znak protesta krenuo peške za Beograd.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Ciklus tribina „12 gnevnih filmova“ vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma.

Šok koridor u DOB-u

U ponedeljak, 15. juna 2020. od 20.30, Šok koridor organizovaće tribinu „Virusni šok“ na kojoj će govoriti Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević.

„U proteklih nekoliko meseci je aktuelan virus koji se raširio svetom i prešao u pandemiju. Mnogima sigurno nije bilo prijatno da gledaju filmove sa ovom tematikom za vreme vanrednog stanja i posle slušanja svakodnevnih izveštaja o stanju širom planete.

Šok koridor je od samog početka propagirao lečenje trauma svakodnevnice kroz šok, a ovo je upravo prava tema za to. Kroz istoriju kinematografije razni autori su u svoje filmove gurali razne pošasti, koje prete da unište svet.

Neke imaju srećan kraj a većina ipak prikazuje gorku sudbinu čovečanstva i zemlju na kojoj skoro više da nema ljudi. Nećemo se baviti virusima koji deluju samo na globalnom nivou već i u manjem okruženju, zajednicama, gradu, zgradi, u krugu neke porodice ili ograničene samo na pojedinca“, najavljuju govornici.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.