Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Na bečkom aerodromu testiraće se bezbednosne mere protiv širenja COVID-19
Na bečkom aerodromu testiraće se bezbednosne mere protiv širenja COVID-19 (foto © Flughafen Wien AG)
Na bečkom aerodromu testiraće se bezbednosne mere protiv širenja COVID-19 (foto © Flughafen Wien AG)

Na bečkom aerodromu testiraće se bezbednosne mere protiv širenja COVID-19

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja razvija standarde za bezbednosne mere u vazdušnom saobraćaju protiv širenja COVID-19.

Važna iskustva u tom pogledu pruža aerodrom u Beču koji je izabran da bude vazdušna luka na kojoj će se testirati bezbednosne mere.

Brojna rešenja su u Beču već sprovedena a saznanja dobijena iz prakse biće korišćena za utvrđivanje budućih pravila. Nedavno je agencija Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) objavila „EASA-Chart“ sa preporukama za bezbedno putovanje avionom.

Na bečkom aerodromu, na čitavom delu gde se nalaze terminali važi obavezno nošenje maski za putnike, one koji ih dočekuju i zaposlene. Razmak od jednog metra mora da se održava, na šta ukazuju markacije na podu, natpisi i govorni automat na terminalu.

Šalteri za check-in, ulazak u avion i za informacije imaju zaštitu od pleksiglasa. Svi terminali raspolažu brojnim štandovima za dezinfekciju ruku. U slučaju korišćenja autobusa, broj putnika je ograničen.

Novo na bečkom aerodromu je da toplotne kamere automatski mere telesnu temperaturu kod svih putnika koji dolaze u Beč i to na putu do mesta za izdavanje prtljaga. Ukoliko se kod nekog od putnika ustanovi povišena temperatura onda lekar vrši dodatnu proveru i određuje sledeće korake u proceduri.

Takođe na bečkom aerodromu moguće je uraditi PCR-test na COVID-19 a rezultat je gotov za nekoliko sati.

Dodatna usluga na bečkom aerodromu „Švehat“ je individualna pratnja „Covid Care Premium Services“ od check-in-šaltera do ulaska u avion pri čemu je bezbednosna i carinska kontrola bez čekanja. (EuroComm)