Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Nagrada „Heroj Beograda“ samoreklamerstvo pod okriljem Grada Beograda
Heroji grada Beograda (foto: Beoinfo / beograd.rs)
Heroji grada Beograda (foto: Beoinfo / beograd.rs)

Nagrada „Heroj Beograda“ samoreklamerstvo pod okriljem Grada Beograda

Nagrada „Heroj Beograda“ je samoreklamerstvo Gorana Vesića i Željka Mitrovića pod okriljem Grada Beograda!

Šampionski par u samohvalisanju je juče još jednom pretvorio Stari dvor u pozorište.

Zamenik gradonačelnika je bio i producent i reditelj i glavni akter predstave u kojoj su zloupotrebljeni nagrađeni zaslužni Beograđani. U tome mu je obilato pomogao ozonirani paraglajder i vlasnik TV „Pink“, čija su deca, zaposleni i učesnici rijalitija „Zadruga“ zaraženi korona virusom!

Predstava je počela na ružičastoj televiziji pre mesec i po dana gostovanjem Gorana Vesića i Željka Mitrovića u Jutarnjem programu i njihovim predlogom da se nagradi požrtvovanje Beograđana u borbi protiv virusa korone. Rečeno-učinjeno.

Pet dana kasnije pompezno je saopšteno da je ustanovljena nova nagrada Grada Beograda, koja je nazvana „Heroj Beograda„.

Ko je doneo odluku o ustanovljenju nove jednokratne nagrade ne zna se!

Odbornici Skupštine grada nisu to učinili, jer su se posle ukidanja vanrednog stanja prvi put sastali krajem maja. Nije ni Gradsko veće, jer takva odluka nije objavljena u „Službenom listu Grada Beograda“. U objavljenoj odluci piše će nagrađeni dobiti statuu „Pobednika“ i novčani deo koji zavisi od visine nagradnog fonda.

Vlasnik TV „Pinka“ je, dakako, „odrešio kesu“ i uplatio pet miliona dinara. Isto toliko je priložio Grad, a ko je o tome odlučio, takođe se ne zna!

Lična promocija dve javne ličnosti pod maskom dodele nagrade za doprinos borbi protiv korone krenula je u medijima svakodnevnim praćenjem akcije.

Vesić je redovno obaveštavao javnost koliko je pristiglo predloga, da bi juče na svečanosti rekao da je bilo hiljade predloga.

Ne mogu da shvatim kako je komisija, na čelu sa dr Predragom Konom, uspela da, pored tolikih redovnih obaveza, za tako kratko vreme pregleda sve predloge i izabere 38 pojedinaca, Narodnu banku Srbije (?!) i KBC „Dragiša Mišović“ za laureate, a vi?

Ne mogu da razumem ni zašto su novoustanovljenu nagradu uručivali dr Kon, Vesić i Mitrović?!

Zdrav razum mi kaže da je tako značajnu nagradu Grada Beograda prvi put trebalo da uruči gradonačelnik, a ne njegov zamenik, sponzor i predsednik komisije za dodelu priznanja. Tim pre što je reč o odličju za borbu protiv zarazne bolesti, a čelni čovek prestonice je lekar!

Nije mi jasno ni kako zamenik gradonačelnika može da izjavi da će Grad i narednih godina dodeljivati priznanja herojima Beograda, iako u odluci o ustanovljenju decidirano piše da je nagrada jednokratna i da se izuzetno dodeljuje u godini borbe protiv korone.

Da li je moguće da se „večiti zamenik“ toliko zaneo da sam odlučuje o tome kada će, koga, u kom iznosu, sa kojim nazivom i zašto nagraditi u ime Grada Beograda?!

Ne mogu da verujem da je nekim gradskim propisom, nepoznatim široj javnosti, dozvoljeno funkcioneru da po svom nahođenju izdvaja čak pet miliona dinara poreskih obveznika za dizanje svog i rejtinga vlasnika privatne televizije, istina sa nacionalnom frekvencijom.

I kao „šlag na tortu“, valja dodati da su zaslužni dobitnici stvarno hvala vredne nagrade za istinsko požrtvovanje u borbi protiv korone ostali za sve one koji ne gledaju TV „Pink“ – anonimni!

Mediji su ispratili svečanost u Starom dvoru, ali nisu objavili i imena i zanimanja heroja Beograda.

Čak je i „Beoinfu“ bilo važnije da poduže citira Vesića i Mitrovića od imena dobitnika nagrade sa logom Grada.

Jedino se RTS pohvalio da je, među herojima i njena novinarka Ana Stamenković.

Izborna ćutnja samo što nije počela, pa ne bih više da nagađam o stvarnim razlozima zbog kojih je Mitrović „odvojio od usta“ čak pet miliona dinara, a Vesić isto toliko novca svih građana Beograda. ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem…

3 komentari

 1. Od Kralja do Gradonačelnika Branka Pešića Stari dvor je bio svetinja. A onda su dođoši SPO, SPS JUL i radikali napravili štenaru od te zgrade. Svako od nabrojanih je vadio deo istorije i na to mesto stavljao svoju nekulturu bezobrazluk i primitivizam….
  Gradonačelnik Beograda mora da bude rođeni Beograđanin ili iz opština koje su u sastavu Beograda.
  Predsednik Srbije MORA da bude rođen u Srbiji ,da je Srbin a ostali građani sa istim pravima. Svi vi koji ste došli iz Kumrovca, Sarajeva, Knina ,iz Bosne, Montenegro,i iako ste Srbi nemate prava da ugrađujete mentalitet koji jedro vašeg karaktera.

 2. Михаило Стошовић

  Ако мислите да су имена тајна и да ти људи нису заслужили – нисте у праву!

  Моје име је Михаило Стошовић, академски вајар, власник ресторана „Леб Он Џем“ на Врачару. Нисам члан СНС и не познајем никога ко је члан или функционер.

  Добио сам награду јер сам бесплатно хранио 60ак пензионера све време ванредног стања а неке храним и сад.

 3. Svaka čast g-dine Stošoviću. Inače ne mislim da nagrađeni nisu zaslužili priznanje, već da je način na koji su birani lauerfati netransparentan a nagrada neligitimna. Treba nagraditi čljude poput vas ali pri tom to učiniti zbog vas a ne sve podrediti onom koje izmislio nagradu.