Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Predizborni spotovi SNS-a i SPS-a povod za zabrane, pravdanja, tužbe…
Beleške jednog penzionera: Predizborni spotovi (foto: Pixabay)
Beleške jednog penzionera: Predizborni spotovi (foto: Pixabay)

Predizborni spotovi SNS-a i SPS-a povod za zabrane, pravdanja, tužbe…

Predizborni spotovi Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) opet su ovih dana uzburkali srpsku javnost.

Tako je odluci REM-a da zabrani spot SNS-a prošle subote Zoran Kesić posvetio gotovo svih „24 minuta“. U komentarisanju dijaloga „nepoznatog čoveka“ (Vučića) sa šestogodišnjom devojčicom u sobi prepunoj skupih „Lego“ igrački izdašno mu je pomagala analitičarka i moja prezimenjakinja Sofija, inače pravnica i kolumnistkinja „Pešćanika“.

Mera upozorenja zbog „zloupotrebe javnih resursa u kampanji“

I samo što se stišala bura zbog zloupotrebe deteta u političke svrhe, juče je usledila zabrana još jednog spota favorita na prestojećim izborima.

Agencija za borbu protiv korupcije zabranuila je spot SNS-a u kome direktorka KBC Zvezdara prof. dr Teodora Beljić Živković u „službenoj uniformi sa oznakama ove ustanove daje izjavu“ i hvali Vučića.

Posle prijave Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTE) Agencija je ocenila da su suprotno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti „zloupotrebljeni javni resursi u kampanji“ i izrekla meru upozorenja stranki predsednika Srbije.

To je, inače, bio četvrrti zabranjeni spot SNS-a. Prvi put se to dogodilo uoči izbora 2017. a drugi put 2018. godine. Lane nije bilo zabrana samo zato što, kako kaže Kesić, izbora nije ni bilo.

Valja reći i da je predizborni spot SNS-a koji se ovih dana „vrti“ na svim televizijama sporan, jer se u njemu opet pojavljuje Aleksandar Vučić. U članu 115. Ustava piše da „predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost“.

Da li je funkcija predsednika stranke javna funkcija, pitanje je za Ustavni sud, tim pre što je predsednik Republike predsednik svih građana, a ne samo članova jedne stranke.

Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije zabranjena je takozvana „funkcionerska“ kampanja. No, po svemu sudeći, iako nismo u godini izbora predsednika Republike, Vučić će i dalje ubeđivati birače da glasaju „za našu decu“.

Da li je tast udario na zeta, a Dačić na Vučića?

Spotovi SPS-a, drugog favorita na izborima zakazanim za 21. jun nisu zabranjeni, ali su odnose između dve vodeće stranke doveli do usijanja.

Provladini tabloidi su ovih dana na naslovnim stranama tvrdili da Dačić „zabada nož u leđa“ Vučiću. U kritikama SPS-a su otišli toliko daleko da je lider socijalista bio primoran da se javno pravda i ko zna koji put ponovi da „Dačić nije protiv Vučića“. Uz to najavio je i tužbu protiv nepoznatog autora spota.

A „frka“ se digla kada su, kako tvrdi Dačić, neka lica u ime OO SPS-a u Raškoj emitovala spot kome se birači pozivaju da pređu, kao u kladionici, „iz keca i dvojku“. Na izbornoj listi SNS broj jedan, a SPS broj dva.

To je pokrenulo lavinu komentara da SPS vodi „prljavu kampanju“ protiv SNS-a.

– Predsednik Opštinskog odbora SNS-a u Raškoj je zet predsednika OO SPS-a. Valjda nije udario tast na zeta. Ako je udario tast na zeta nije Dačić na Vučića – pravdao se predsednik SPS-a.

Uzgred, posle ove izjave dugo mi se vrtila u glavi ona narodna izreka „dok je ćerke, biće i zetova“.

Još jedan anonimni spot sa logom SPS-a je bio povod za pravdanje socijalista. Reč je o spotu sa Tvitera sa Dačićevom figurom i sloganom „Računajte na nas“.

Branko Ružić, potpredsednik SPS-a, tim povodom je izjavio da ova stranka nije zloupotrebila naslov nekada najpopularnije pesme Đorđa Balaševića i Slovenca Vanje Aliča i da ne zna ko je to učinio.

Naravno, usledila su nagađanja da li će autori hita sada tužiti SPS zbog povrede autorskih prava. Da li je zato, uz slogan SPS-a „Mi stojimo postojano“, na predizbornom skupu socijalista na jugu Srbije Ivica Dačić završio izlaganje uzvikom „proklet bio izdajica“, pitanje je sad?!

A vi, dragi moji, razmislite da li ćete 21. juna preći „iz keca u dvojku“ ili ćete kao na loto-listiću zaokružiti vašeg favorita i brojku manju od 23.

A možda je bolje da OSTANETE KOD KUĆE?! ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem…