Naslovna » Izlasci » Izložbe » Rančićeva kuća: Anamarija Vartabedijan – Rokenrol vode
Rančićeva kuća: Anamarija Vartabedijan - Rokenrol vode (Neno Belan - Zvijezda moga sna, 2017)
Rančićeva kuća: Anamarija Vartabedijan - Rokenrol vode (Neno Belan - Zvijezda moga sna, 2017)

Rančićeva kuća: Anamarija Vartabedijan – Rokenrol vode

Od 19. (19.00) do 30. juna u Rančićevoj kući (Centar za kulturu Grocka) biće otvorena izložba Anamarije Vartabedijan „Rokenrol vode“.

Izložba je prezentacija nove zaokružene multumedijalne produkcije autorke. Ova celovita izložbena postavka se sastoji od četiri segmenta – originalnih crteža, digitalnih ilustracija, knjiga umetnika – objekata i video animacija.

Ilustracije su nastale za autorske projekte – knjige umetnika kao što je „Moje r’n’r nebo“, 2013 – svojevrsni omaž regionalnoj rock sceni (koje su ponovo oživele kao deo scenografije TV serije „Jutro će promeniti sve“ 2018) ali i prvenstveno za potrebe muzičkog animiranog spota „Zvijezda moga sna“ (Neno Belan & Fiumens), kao i animiranih koncertnih vizuala realizovanih u toku 2018. i 2019. godine za koncerte istog autora, kasnije pretočene u pop-ap knjige umetnika „Zvijezda moga sna“ 2018. (nagrađena 2019. godine na međunarodnom festivalu ilustracije Bookill Fest), „Dani ljubavi“ 2019, „Ostani uz mene“ 2019, „Ulicama grada“ 2020.

Anamarija Vartabedijan je dugogodišnji aktivni koncertni rokenrol fotograf i ovaj njen umetnički rad je utemeljen u istraživanju istorijskog konteksta rokenrola, ali i u dugogodišnjoj saradnji sa muzičarima i medijima.

Rokenrol vodama plovi sa jednim uverenjem: „Rokenrol je stav, ideal, žeđ za slobodom i boljim svetom. Stremi ka prepoznavanju, povezivanju i komunikaciji. Prelazi granice, osvaja prostore duha, svesti i ljudskosti. Kroz istoriju sveta – putnici pevači su povezivali gradove i zajednice i bili izaslanici kulturnih razmena“.

Radovi problematizuju ideju rokenrola prikazanu kroz vizuelnu integraciju prepoznatljivih fizionomija – aktera regionalne rok scene, amblematike gradova, prirodnih lepota, pisma, univerzalnih simbola, kao i motiva vode i neba koji sve to povezuju.

Radovi su ilustracije izabranih pesama i vizuelno prenose poruke univerzalnosti duha, otvorenosti, slobode, tolerancije, istrajnosti, preplitanja kultura i kretanja.

Nastali su u kombinaciji crteža rukom na papiru i digitalnih fotografija, upotrebom grafičkih računarskih programa i a realizovani uz pomoć digitalnih tehnologija prezentacije i štampe. (danubeogradu.rs)

Anamarija Vartabedijan – Rokenrol vode; info

  • Mesto: Rančićeva kuća, CZK Grocka (Majevička 9)
  • Vreme: 19. (19.00) – 30. jun 2020.
  • Radno vreme: pon-pet, 8.00-16.00; sub, 10.00-16.00.
  • Cena: Ulaz je besplatan.
  • Napomene: U skladu sa aktuelnim merama bezbednosti, svečano otvaranje će biti priređeno na Letnjoj sceni Rančićeve kuće

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.