Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vesti dana, 15. jun 2020. Beograd, Srbija, svet
Vesti dana, 15. jun 2020 - Beograd, Srbija, svet (foto: Aleksandra Prhal)
Vesti dana, 15. jun 2020 - Beograd, Srbija, svet (foto: Aleksandra Prhal)

Vesti dana, 15. jun 2020. Beograd, Srbija, svet

Vesti dana u Beogradu, Srbiji, svetu. Danas je ponedeljak, 15. jun 2020. Od danas je moguće putovanje u Grčku, kroz S. Makedoniju – ili ipak – NE?!…

»»» Statistički podaci o virusu korona u Srbiji od početka pandemije do 15. juna 2020. u 15.00:
broj zaraženih osoba od početka pandemije – 12.367; broj smrtnih slučajeva – 255 (u poslednja 24 sata – 1); broj testiranih osoba – 308.013; broj novozaraženih u poslednja 24 sata – 57; broj aktivnih slučajeva – 551; procenat smrtnosti – 2,06%. Na Kosovu je zaraženo 1.437 osoba (32 preminulih).

»»» Kontakt centar za sve informacije o COVID-19 u Srbiji: 19819.

»»» PODRŽITE DAN U BEOGRADU – više na OVOM LINKU.

Nove vesti dana iz Beograda, Srbije i sveta – 15. jun 2020.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo i nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

23.15… Vlada Grčke donela je odluku kasno večeras da dozvoli prelazak granice za državljane Srbije između Bugarske i Grčke.

21.15… Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus rekao je danas da se u poslednje dve nedelje svakoga dana belezi više od 100.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa širom sveta, uglavnom u Americi i Južnoj Aziji. On je poručio zemljama koje su obuzdale prenošenje virusa da moraju biti u pripravnosti zbog mogućnosti ponovnog porasta broja slučajeva.

21.00… Srpski turisti koji su se uputili ka Grčkoj i u međuvremenu ih sačekala odluka grčkih vlasti da će to biti moguće tek od 1. jula, uglavnom su na ovaj put krenuli samostalno, u sopstvenoj režiji i među njima nema putnika koji su u Grčku pošli posredstvom turističkih agencija, izjavio je danas direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić. Ističe da su u toku dana kada su dobili najave za ovakvu odluku obavestili o tome agencije, kako ne bi putnike slali na put i potom izlagali problemima usled povratka nazad.

17.00… Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da su protekle četiri godine bile prožete velikim radom, različitim poteškoćama, napominjući da je neophodno shvatiti da budžet za kulturu, bez sektora informisanja, mora biti jedan odsto bruto domaćeg proizvoda.

16.15… Srpski turisti ne mogu da uđu u Grčku i ambasada Srbije je tražila pojašnjenje te odluke, rekao je Tanjugu ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. „Da li i ova odluka važi za državljane Srbije pošto je pre samo dva dana ministar spoljnih poslova Grčke obećao Dačiću da će se granice otvoriti 15. juna“, rekao je Ljajić i dodao da kolone čekaju na ulazu u Grčku.

15.45… Ministarstvo za evropske integracije raspisalo je danas nagradni konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU).

15.45… U periodu od 2016. do 2019. građani Srbije za narodne poslanike dali su 1,4 milijarde dinara, a najviše novca otišlo je na njihove plate, zatim naknade za gorivo, službena putovanja, iznajmljivanje stanova i hotela, pokazuje danas objavljeno istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

15.00… Pojedini srpski državljani koji su se upitili u Grčku preko Bugarske, za N1 kažu da su ih sa granice vratili i rekli da će im ulazak biti omogućen tek od 1. jula.

14.00… Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije protestovalo je danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu zbog toga što u predizbornoj kampanji niko nije ponudio rešenje za njihove zahteve da im budu vraćene penzije oduzete od 2014. godine ali i zbog toga što smatraju da ne postoje zdravstveni uslovi za učešće na predstojećim izborima, naročito za penzionersku populaciju kao najugroženiju od virusa korona.

12.00… Novoizgrađeni granični prelaz Sot na granici sa Hrvatskom pušten je danas u rad i trebalo bi da u vreme sezonskih gužvi i praznika značajno rasteretiti velike prelaze poput Batrovaca i Šida, saopštila je danas Uprava carina Srbije.

12.00… Vest da je Severna Makedonija otvorila od danas svoje granice obradovala je srpske turiste, ali je problem što je neizvesno da li će Grci večeras, pored prelaza ka Bugarskoj, otvoriti i prelaz Evzoni, na granici sa Severnom Makedonijom. Naime, grčki ministar turizma Haris Teoharis je najavio da će se granice za turiste otvarati u dve faze.

12.00… Samo u prvoj nedelji od objavljivanja preliminarnih lista za upis dece u vrtiće, stiglo je 2.165 žalbi roditelja, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. Rok za žalbe traje do 18. juna.

11.45… Domaća preduzeća od danas imaju novu priliku da se prijave na javni poziv Fonda za inovacionu delatnost za bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od šest milona evra. Javni poziv za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija otvoren je do 31. avgusta 2020. godine u 15 časova, a Fond dodeljuje po pojedinačnom projektu do 80.000 evra za mlada, odnosno do 300.000 evra za već afirmisana preduzeća.

10.45… Neformalno udruženje građana „Savski nasip“ nedavno je uočilo radove na raskopavanju zelene površine na Savskom keju u Bloku 70. Oni navode da table o radovima i izvođačima nisu postavljene, a odgovora nema ni od nadležnih organa.

10.00… Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u letnjem periodu virus teže prenosi, ali da se i sada dešavaju pojedinačni slučajevi respiratornih infekcija, pa tako i korona virusa. Ona kaže da je sada sve na ličnoj odgovornosti pojedinaca.

9.00… Danas startuje novi projekat Privredne komore Srbije „Stvarano u Srbiji“, kao jedan od načina za pomoć i promovisanje srpske ekonomije.

8.45… Građani Srbije od danas će moći da putuju u Grčku kroz Severnu Makedoniju, bez testiranja na virus korona. Grčka danas otvara svoje granice za 29 zemalja, među kojima je i Srbija, dok je Vlada Republike Severne Makedonije odlučila da od danas omogući nesmetan tranzit svih stranih državljana kroz teritoriju te države, s tim što će u zemlji moći da borave najduže pet sati

8.45… Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je njegova zemlja ostvarila prvu pobedu nad korona virusom i da će biti ukinuta brojna ograničenja uvedena u cilju suzbijanja korone. U televizijskom obraćanju naciji, Makron je, međutim, upozorio da se virus može vratiti, prenosi CNN.

8.45… Najbolji teniser sveta Novak Ðoković, organizator Adria Tour-a, izjavio je da je zadovoljan svim što se dešavalo na turniru u glavnom gradu Srbije. „Sportisti vole da igraju pred navijačima, dodatni nivo uzbuđenja je kad smo pred ovoliko gledalaca. Oni su ova tri dana bili fenomenalni. Iznenađen sam koliko su edukovani, dugo nisu gledali kvalitetan tenis. Dominik (Tim) je pomenuo da mu je bilo lepo, svi igrači su dobili podršku i zahvalni smo na tome“, rekao je sinoć Ðoković.

8.45… Jedna osoba je poginula, a devet je povređeno u snažnom zemljotresu jačine 5,7 stepeni koji je u nedelju pogodio tursku provinciju Bingol, saopšteno je u Ankari.

8.45… Tokom noći u Beogradu su se dogodile dve saobraćajne nesreće u kojima nije bilo teže povređenih, rečeno je jutros Tanjugu u Hitnoj pomoći. Ekipe te službe obavile su 88 intervencija, od kojih 15 na javnom mestu.

8.45… Po poslednjem globalnom indeksu mira, Srbija je napredovala za jedno mesto i sada se nalazi na 51. mestu na listi od 163 zemlje, dok je Island najmirnija zemlja. Istraživanje koje sprovodi Institut za ekonomiju i mir poslednjih osam godina, u obzir uzima 22 pokazatelja, poput nivoa militarizacije, opasnosti, odnosa sa susedima, broj samoubistava u odnosu na broj stanovnika.

Bez struje u Beogradu… Danas će BEZ STRUJE biti veliki broj građana koji žive na Paliluli, Voždovcu, Novom Beogradu, u Grockoj, Barajevu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu.

Vreme danas… U Srbiji će danas biti svežije, promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom tokom celog dana. Ujutro temperatura od 13 do 18 stepeni, tokom dana na severu i zapadu svežije oko 23 stepena, na jugu i do 28 stepeni.

VažnoPogledajte na KOJIM LOKACIJAMA U SRBIJI do 21. juna možete da dobrovoljno date krv, jer su zalihe krvi ove nedelje na minimumu dvodnevnih i trodnevnih zaliha.

Pročitajte i…

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

Korona virus – region i svet

» Broj zaraženih i preminulih: u Sloveniji – 1.495 (109 osoba je preminulo), u Hrvatskoj – 2.252 (107), u BiH – 2.893 (163), u Crnoj Gori – 325 (9), u Albaniji – 1.521 (36), u Grčkoj – 3.121 (183), u Severnoj Makedoniji – 4.057 (188), u Bugarskoj – 3.290 (174), u Rumuniji – 21.182 (1.369), u Mađarskoj – 4.076 (563).

» Najviše zaraženih je u SAD (više od 2.162.200), a u celom svetu od početka pandemije zaraženo je više od 7.996.800. Do sada je od COVID-19 umrlo oko 435.600 osoba, objavljeno je na sajtu worldometers.info.

(danubeogradu.rs, covid19.rs, Danas, Tanjug, RTS, N1)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.