Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vesti dana, 16. jun 2020. Beograd, Srbija, svet
Vesti dana, 16. jun 2020. Beograd, Srbija, svet (foto: Aleksandra Prhal)
Vesti dana, 16. jun 2020. Beograd, Srbija, svet (foto: Aleksandra Prhal)

Vesti dana, 16. jun 2020. Beograd, Srbija, svet

Vesti dana u Beogradu, Srbiji, svetu. Danas je utorak, 16. jun 2020. Srpski turisti su ušli u Grčku preko Bugarske, a danas se očekuje i konačna odluka.

»»» Statistički podaci o virusu korona u Srbiji od početka pandemije do 16. juna 2020. u 15.00:
broj zaraženih osoba od početka pandemije – 12.426; broj smrtnih slučajeva – 256 (u poslednja 24 sata – 1); broj testiranih osoba – 313.483; broj testiranih osoba u poslednja 24 sata – 5.470; broj novozaraženih u poslednja 24 sata – 59; broj aktivnih slučajeva – 546; procenat smrtnosti – 2,06%. Na Kosovu je zaraženo 1.486 osoba (izlečeno: 953; preminulo: 33).

»»» Kontakt centar za sve informacije o COVID-19 u Srbiji: 19819.

»»» PODRŽITE DAN U BEOGRADU – više na OVOM LINKU.

Nove vesti dana iz Beograda, Srbije i sveta – 16. jun 2020.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo i nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

22.00… Guverner države Njujork Endrju Komo rekao je danas da će teniski grend slem turnir Ju-es open biti održan u Njujorku u planiranom terminu od 31. avgusta do 13. septembra, ali bez publike.

21.15… Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje virusa Kovid19 uputio je zaključak Republičkoj izbornoj komisiji o merama koje treba da se sprovedu na biračkim mestima u nedelju 21. juna, ali je RIK od štaba zatražio i dodatna pojašnjenja.

21.00… Granica između Bugarske i Grčke otvorena je za državljane Srbije, dok je granica između Severne Makedonije i Grčke otvorena samo za transport robe, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

20.00… Teniski turnir Adria Tour koji je inicirao Đoković, izazvao je uglavnom kritičke reakcije u medijima na nemačkom jeziku. Najviše pažnje privukla je žurka koja je posle mečeva održana u jednom beogradskom klubu, piše Dojče vele.

19.00… Muška rukometna reprezentacija Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj, igraće protiv Francuske, Belgije i Grčke u okviru grupe 1, odlučeno je danas žrebom u Bratislavi.

19.00… U najkorumpiranijoj državi u Evropi, kao što je Srbija, postoji sumnja na sve iz vlasti da su sistemski korumpirani, kazala je članica vladinog Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić za N1.

17.30… Policija u Zrenjaninu uhapsila je S.M. (20) pošto je danas, uz pretnju nožem, u pošti oteo 400.000 dinara.

17.15… Dodela filmskih nagrada Britanske akademije za film (BAFTA) 2021. godine odložena je za 11. april, u odnosu na ranije planirani 14. februar, saopštili su danas organizatori.

17.00… Na 21 proglašenoj listi za izbore 21. juna nalaze se imena 35 kandidata za poslanike koji su se izjasnili kao novinari, prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

17.00… Zgrada Starog muzeja, koja je deo kompleksa Muzeja Jugoslavije, od danas je ponovo otvorena za publiku. Nakon vanrednog stanja Muzej Jugoslavije postepeno otvara svoje prostore za publiku, te je nakon Kuće cveća i Parka skulptura, sada dostupan i Stari muzej.

16.00… Pevač narodne muzike Dobrivoje Topalović preminuo je posle duge i teške bolesti u bolnici u Čačku u 76. godini života.

16.00… Planirana akcija priključivanja domaćinstava u Srbiji na gasnu mrežu, po jedistvenoj, nižoj ceni od 780 evra po priključku, mogla bi početi 1. jula, najavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i ponovio da gas za domaćinstva neće poskupeti do kraja godine.

16.00… Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije najavilo je danas da će polaganje završnog ispita u školama početi sutra i trajaće do petka, 19. juna.

15.15… Isplata poslednjeg, trećeg minimalca za oko 1.055.000 zaposlenih u 232.000 preduzeća, koja su tražila ovaj vid podrške države, počeće 7. jula

15.00… Koncert Divne Ljubojević i njenog hora Melodi biće dostupan 20. juna u 19 sati gledaocima širom sveta na youtube kanalu Morgenland Festivala, najavili su danas organizatori.

15.00… Sutra počinje isplata desete rate učeničkih stipendija i kredita đacima srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Mesečni iznos učeničke stipendije, kao i učeničkog kredita je 5.400,00 dinara.

14.15… Domaćin finala Kupa Srbije, u kom se sastaju fudbaleri Partizana i Vojvodine, biće Niš, saopštio je Fudbalski savez Srbije.

14.15… Rok za usklađivanje sa novim Zakonom o javnim nabavkama za pravna lica i preduzetnike koji su registrovani u Registru ponuđača ističe 1. jula, saopštila je danas Agencija za privredne registre (APR).

14.00… Ako se pitate KAD POČINJE LETO

13.30… Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da broj zaraženih virusom korona isključivo zavisi od ponašanja pojedinca i da li se pridržavamo preporučenih mera.

13.15… Kliničko-bolnički centri Dragiša Mišović, Zvezdara, Zemun dobili su po jedan mobilni rentgen aparat. Rentgen aparati su donacija srpskih privrednika, koja je realizovana preko Privredne komore Srbije.

13.00… Za 25 opština do kraja nedelje biće uplaćen novac koji je namenjen kao bespovratna pomoć samostalnim umetnicima, a opštine će, uključujući i Beograd, biti u obavezi da umetnicima novac raspodele. Ministarstvo kulture i informisanja preneće novac i na preostalih 19 opština kad one potpišu ugovore odnosno anekse ugovora.

12.15… Južna Koreja će snažno odgovoriti na bilo kakvu provokativnu vojnu akciju Severne Koreje, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Seulu, nakon što je Severna Koreja digla u vazduh kancelariju za vezu dve Koreje u pograničnom gradu Kesong.

12.00… Državljani Srbije od danas mogu da putuju u Ukrajinu pošto je Vlada te zemlje ukinula privremenu zabranu ulaska strancima, koja je uvedena zbog širenja korona virusa, saopšteno je iz ambasade Ukrajine u Beogradu.

11.30… Sutra, 17. juna u 19.00, biće otvoren Kulturni centar Batajnica u Ulici pukovnika Milenka Pavlovića 3. Prostor od 200 kvadrata biće namenjen promocija stvaralaštva i kulturnim događajima.

11.15… Viktimološko društvo Srbije (VDS) podržalo je inicijativu istoričara Bojana Đokića da se 22. jun proglasi Nacionalnim danom prinudno nestalih lica, prenosi Danas.

11.00… Prvi Avalski festival sapuna u podnožju Avalskog tornja biće održan 20. i 21. juna. Više o događaju pročitajte OVDE.

11.00… Drugi ovogodišnji „Beogradski noćni market“, pod nazivom „Show must go on“, biće održan u petak 19. juna na pijaci Kalenić. Manifestacija će biti održana od 18 sati do ponoći, saopštile su JKP „Gradske pijace“.

10.45… Međunarodna konferencija Beogradski kontrapunkt 2020, posvećena temi „Umetnost i mit danas“ biće emitovana 18. juna u 20 časova na YouTube kanalu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

10.30… Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas, povodom pokretanja aplikacije „Info za sve“, namenjene osobama sa invaliditetom, da se radi o inovativnom servisu od ogromnog značaja za uključivanje tih osoba u ravnopravan život.

10.30… U Republičku izbornu komisiju (RIK) još nije stigao nikakav pravilnik ili preporuka o ponašanju birača na glasačkim mestima na predstojećim izborima, i zaštiti od prenošenja korona virusa, izjavio je predstavnik posmatračke misije CRTA koji prati rad RIK-a Pavle Dimitrijević.

10.30… Dodela Oskara je najvažniji događaj u filmskoj industriji Dodela Oskara koja se redovno održava u februaru svake godine, biće odložena za dva meseca zbog epidemije korona virusa. Umesto 28. februara, ova manifestacija je sada zakazana za 25. april.

9.15… Zasad nije sigurno zbog čega se stvorilo novo žarište koronavirusa u Pekingu, rekli su iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO), naglasivši da su tvrdnje da je uvezen ili da je nađen na pakovanju lososa samo hipoteze.

9.00… Volonterski servis Zvezdare uz pomoć udruženja „Moje dve zlatne ruke“ predstojećih letnjih sedmica, svakog utorka od 10.00 do 11.30, organizovaće praktične Kreativne radionice krojenja i šivenja. Info: 286 44 26 i volonterski.servis@zvezdara.org.rs.

9.00… Direktor Organizacionog odbrora Olimpijskih igara u Tokiju Haruki Takahaši rekao je da postoji mogućnost novog odlaganja Igara.

9.00… U dve saobraćajne nezgode u Beogradu lakše su povređene dve osobe, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći.

8.45… U Sportskom centru „Olimp – Zvezdara“ danas počinje egzibiciono šestonedeljno takmičenje „Prvenstvo Istočne Evrope“ u tenisu. Organizator je Janko Tipsarević a među mnogobrojnim igračima učestvovaće i Dušan Lajović, Filip Krajinović, Laslo Đere, Viktor Troicki i drugi igrači iz Srbije, Slovenije, BiH, Rusije, Ukrajine i drugih zemalja.

8.45… Od 17. do 20. juna na Beogradskom sajmu biće otvoren 25. Međunarodni sajam hortikulture BeoPlantFair koji smo predstavili na OVOM LINKU.

8.30… Vlada Grčke donela je odluku kasno sinoć da dozvoli prelazak bugarsko-grčke granice za državljane Srbije. Danas se očekuje i konačna odluka o daljem ulasku naših građana u Grčku. Ta odluka se za sada odnosi samo na granicu sa Bugarskom, ali ne i sa Severnom Makedonijom.

8.15… Na auto-putu Beograd-Niš, u blizini skretanja za aerodrom Nikola Tesla, jutros oko 6 sati prevrnuo se kamion sa prikolicom koji je prevozio pesak, rečeno je Tanjugu u MUP-u. Niko nije povređen, a pesak se rasuo po kolovozu. Saobraćaj je trenutno usporen jer se odvija jednom trakom.

8.00… Na teritoriji gradske opštine Barajevo uvedene su dve nove autobuske linije saobraćajnog preduzeća „Lasta“: linija 5519, Barajevo – Baćevac i linija 5528, Barajevo – Šiljakovac.

Bez struje u Beogradu… Mnogo ulica u nekoliko opština neće imati struju danas, a ceo spisak planiranih isključenja zbog radova pogledajte na OVOM LINKU.

Vreme danas… Danas malo svežije i oblačno, sa padavinama u centralnim i južnim krajevima Srbije. Najviša dnevna temperatura do 25 stepeni, a u Beogradu do 23.

VažnoPogledajte na KOJIM LOKACIJAMA U SRBIJI do 21. juna možete da dobrovoljno date krv, jer su zalihe krvi ove nedelje na minimumu dvodnevnih i trodnevnih zaliha.

Pročitajte i…

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

Korona virus – region i svet

» Broj zaraženih i preminulih: u Sloveniji – 1.496 (109 osoba je preminulo), u Hrvatskoj – 2.254 (107), u BiH – 3.040 (165), u Crnoj Gori – 326 (9), u Albaniji – 1.590 (36), u Grčkoj – 3.134 (184), u Severnoj Makedoniji – 4.157 (193), u Bugarskoj – 3.341 (176), u Rumuniji – 22.165 (1.427), u Mađarskoj – 4.076 (563).

» Najviše zaraženih je u SAD (više od 2.182.900), a u celom svetu od početka pandemije zaraženo je više od 8.118.900. Do sada je od COVID-19 umrlo oko 439.200 osoba, objavljeno je na sajtu worldometers.info.

(danubeogradu.rs, covid19.rs, Danas, Tanjug, RTS, N1)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.