Naslovna » BG svaštara » Književnost » Knjige o Sofiji: Upoznajte jednu netipičnu princezu
Knjige o Sofiji: Upoznajte jednu netipičnu princezu
Knjige o Sofiji: Upoznajte jednu netipičnu princezu

Knjige o Sofiji: Upoznajte jednu netipičnu princezu

U serijalu knjiga o princezi Sofiji, koje je napisala Vesna Aleksić a objavio Kreativni centar mogu se pronaći odgovori na razna pitanja…

Šta da uradite kada primetite da vaše dete više voli da igra igrice na ekranu, nego da izađe napolje i upusti se u igru sa vršnjacima? Kako da naučite dete da se izvini stvarno, od srca, i da razume gde je pogrešilo? Zašto se deca plaše menjanja mlečnih zuba i polaska u školu?

Glavna junakinja Sofija je princeza, ali ujedno i sasvim obično gradsko dete: iskreno, radoznalo, nemirno, osetljivo… Zato su sve priče o ovoj princezi smeštene u savremeni trenutak a problemi koji je muče sasvim obični, dečji.

Autorka ovih knjiga je naša poznata i višestruko nagrađivana spisateljica Vesna Aleksić koja i u ovim pričama još jednom vrlo uspešno pronalazi način da svojim čitaocima pošalje poruku o tome da savremeno doba nosi neka nova iskušenja, ali da je u svojoj suštini detinjstvo uvek isto i da predstavlja podjednako čudesan period otkrivanja sveta, omeđen porodicom, igrom i drugarstvom.

Knjige o princezi Sofiji ilustrovala je Bojana Stojanović, a prva dva izdanja iz te edicije Princezin zakon i Princezina medalja dobile su Nagradu za najlepšu dečju knjigu 63. međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

„Ove priče su i za decu i za roditelje. Mogu da ih čitaju i zajedno, a i ne moraju… Biće im zanimljive i korisne, i smešne na istim mestima. Jer princeza Sofija, kao i svi mi, nikad ne traži nevolje, nego one nju nađu… Ipak, budite sigurni, sve može da se reši i pretvori u nešto lepo i dobro“, poručuje autorka Vesna Aleksić.

Predstavljamo vam četiri knjige iz pomenute edicije…

Princezin zakon

Sofiji se desilo nešto strašno! Zagrizla je jabuku i otkrila da joj se klima zub. Taj zub se spremao da ispadne i Sofija se malčice uplašila. Svi u kraljevstvu ponudili su se da joj pomognu, ali čak ni krojaču Malom Žiki nije pošlo za rukom da reši taj nerešivi problem.

Princezina medalja

Sofija baš nema sreće! Svi oko nje imaju pametne telefone – i mama, i tata, i dadilja Ana, čak ga i konjušar Lepi Milence nosi sa sobom kada krene na pijacu… Samo Sofiji nije dozvoljeno da ima telefon – jedino ona ne može da šalje drugarima poruke s lepim sličicama i da igra najnovije igrice.

Princezino izvinjenje

Sofiji se ispunila želja. Dobila je kućnog ljubimca. I to ne jednog nego dva. Beli i Žuća su dva nemirna mačeta koja u kraljevstvu prave silne nestašluke i tata se zbog toga strašno ljuti. Sve će se dodatno zamrsiti kada Sofija krene na more i odluči da jedno od njih krišom povede sa sobom.

Princezin globus

Sofija polazi u školu. Svi u kraljevstvu uzbuđeni su i srećni, samo se Sofija snuždila. Nova radna soba, sto, lampa i stolica, pa čak ni svečana haljinica koju je spremao Mali Žika, nisu je oraspoložili. Šta li je uopšte čeka u toj školi i koje su to nove obaveze o kojima svi pričaju, pitala se neprekidno.

Letnji popust

Cena knjige Princezino izvinjenje snižena je za 40% u okviru ovonedeljne Letnje akcije MORE. Akcija važi do nedelje, 12. jula, na sajtu Kreativnog centra i u Klubu knjižari Kreativni centar u Beogradu (Makedonska 30).