Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Milica Lazarević Jekić – Put roditeljstva: od mrvice do zvezde
Kreativni centar: Milica Lazarević Jekić - Put roditeljstva: od mrvice do zvezde
Kreativni centar: Milica Lazarević Jekić - Put roditeljstva: od mrvice do zvezde

Kreativni centar: Milica Lazarević Jekić – Put roditeljstva: od mrvice do zvezde

U izdanju Kreativnog centra, u ediciji Dobar roditelj, objavljen je priručnik Put roditeljstva: od mrvice do zvezde autorke Milice Lazarević Jekić.

Nekada ne bude sve onako kako priželjkujemo i očekujemo, kako bismo voleli, kako „bi trebalo da bude“. Ali to istovremeno nije znak da sve staje. To samo znači da treba da prođemo put suočavanja i prilagođavanja novim okolnostima kako bismo ostvarili svoj san. Optimizam, znanje, upornost i ljubav stvaraju čuda. (Milica Lazarević Jekić)

U priručniku za roditelje prevremeno rođene dece, iznoseći svoje iskustvo putem dnevničkih zabeležaka, autorka čitaocima otkriva sve ono što prevremeni porođaj unosi u porodicu. Govori o uticaju neočekivanog porođaja – kako na mamu i tatu tako i na njihovo okruženje – o emotivnom aspektu borbe za bebino zdravlje i važnosti zajedništva porodice u tim trenucima, o nezi bebe u prvim danima roditeljstva u bolničkim uslovima i uz pomoć medicinskog osoblja, kao i samostalno, kod kuće, po izlasku iz bolnice.Promo

Priručnik sadrži i delove koji predstavljaju medicinske osvrte prim. dr sc. med. Milice Ranković Janevski, direktorke Instituta za neonatologiju u Beogradu, na najčešća pitanja koja roditelji postavljaju u ovim situacijama.

„Nije svako roditeljstvo isto, niti je svaki njegov početak onakav kakvom se roditelji nadaju tokom blaženih dana trudnoće. Prevremeni porođaj u mamin i tatin život unosi pometnju, a prevremeno rođena beba za celu porodicu istovremeno postaje izvor neizrecive sreće i duboke brige.

Jedna takva beba bila je i Sunčica, koja je rođena u 26. nedelji trudnoće s težinom od svega 750 grama. Knjiga ‘Put roditeljstva: od mrvice do zvezde’ predstavlja hronologiju njene borbe za osvajanje života, sve do konačnog dolaska kući iz bolnice, skoro pet meseci nakon porođaja.Kreativni centar: Milica Lazarević Jekić - Put roditeljstva: od mrvice do zvezde

Ova priča ispričana iz ličnog ugla nastala je sa idejom da bude oslonac roditeljima u prvim mesecima života majušne i osetljive prevremeno rođene bebe. I, konačno, ova zvezdana priča svim roditeljima ukazuje na to da su posvećenost i istrajnost najsvetliji putokazi na putu roditeljstva“, ističe autorka knjige.

„Pred čitaocima je jedno posebno delo o temi s kojom se ne susrećemo često: o bebama koje su ‘požurile’ i o roditeljstvu u posebnim okolnostima. Statistika kaže da se svaka deseta beba u svetu rodi pre vremena.

Kada izostane veliki, srećni događaj, a slavlje zamene briga, strepnja i neizvesnost, roditeljima prevremeno rođenih beba potrebni su razumevanje, podrška i pomoć, a upravo to im pruža ova knjiga. Knjiga od roditelja – za roditelje. Ovo je lična ispovest i dnevnik, priručnik i vodič, ‘prijatelj’ roditelja prevremeno rođenih beba i njihov pojas za spasavanje. Neprocenjivo je blago naučiti od Milice Lazarević Jekić da optimizam mora biti izbor i da je ljubav uvek jedina prava mogućnost“, rekla je o knjizi dr Milica Ranković Janevski, pedijatar neonatolog i recenzent knjige.

O autorki

Milica Lazarević Jekić
Milica Lazarević Jekić

Milica Lazarević Jekić rođena je 1983. godine u Smederevskoj Palanci. Srećno detinjstvo duguje knjigama, da bi kasnije tu ljubav krunisala sticanjem diplome na smeru Srpska književnost i jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Već više od deset godina svoje priče ispisuje na blogu Cvrkutanje, koji se pretežno bavi savremenom književnošću za decu i mlade i jednim drugačijim roditeljstvom. Sa svojom sunčanom porodicom živi i uživa u najzelenijem delu Beograda, odakle mašta na četiri strane sveta.