Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Simeon Marinković – Ana i Filip istražuju
Kreativni centar: Simeon Marinković - Ana i Filip istražuju
Kreativni centar: Simeon Marinković - Ana i Filip istražuju

Kreativni centar: Simeon Marinković – Ana i Filip istražuju

Edicija Kreativnog centra Ana i Filip istražuju namenjena je predškolcima. Knjige je napisao Simeon Marinković, a ilustrovao Dušan Pavlić.

Ana i Filip su radoznala deca koja žele da upoznaju svet oko sebe. Zato kreću u uzbudljivo istraživanje šuma, reka, mora, livada… U tome će im se pridružiti mali čitaoci listanjem strana koje se preklapaju. Zajedno će otkriti mnoge zanimljivosti skrivene u prirodi.

Tandem Marinković-Pavlić poznat je čitaocima po knjigama iz edicije za najmlađe Šta sve Ana zna, o simpatičnoj devojčici Ani Lukić, koja decu upoznaje s pravilima lepog ponašanja i zdravog života.

„Čovek se kao ličnost formira u detinjstvu. Ako se kod njega tada razviju ljubav prema prirodi i briga za njeno očuvanje, onda to ostaje tako za ceo život. Edicija Ana i Filip istražuju nastala je upravo iz želje da se kod dece od najranijeg uzrasta razvija pozitivan odnos prema prirodi. Devojčica Ana, pametna i neposredna, brzo je postala omiljena junakinja serije Šta sve Ana zna. U tim slikovnicama ona brzo i lako stiče mnoge navike potrebne za lepši i zdraviji život, a najmlađe čitaoce osvaja neprekidnom igrom kroz koju uči i zabavlja se. Kasnije smo došli do ideje da se u sledećoj ediciji Ani pridruži drugar Filip, dečak koga krase radoznalost i istraživački duh, osobine koje i Ana poseduje. I to je bio početak avanture koja se nastavlja iz knjige u knjigu“, navodi autor Simeon Marinković.

U ediciji Ana i Filip istražuju do sada su objavljene četiri knjige, a naši junaci upoznali su živi svet šuma, reka, mora i livada.

„U izboru tema vodilo nas je saznanje o tome s kakvom se sredinom deca najčešće susreću tokom odrastanja, šta ih interesuje, koja pitanja najčešće postavljaju. Zato će deca u ovim slikovnicama preklapalicama otkriti razne zanimljivosti o prirodi: ko živi u šumi, na livadi, u moru, u reci i koje sve tajne kriju njeni stanovnici“, navodi urednica edicije Slavica Marković.

Knjige o Ani i Filipu prevedene su u Turskoj, Kini, Grčkoj i Hrvatskoj, a autor Simeon Marinković i urednica Slavica Marković najavljuju i nove knjige o ovim junacima:

„U planu su i druge oblasti koje decu zanimaju i s kojima se susreću, u kojima mogu da istražuju. Nadamo se da ćemo najmlađe čitaoce uskoro obradovati novim avanturama Ane i Filipa!“

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.