Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Saturday Night Sitar Session – uživo i za našu publiku (ONLINE PROGRAM)
Saturday Night Sitar Session: Klaus Falšlunger
Saturday Night Sitar Session: Klaus Falšlunger

Saturday Night Sitar Session – uživo i za našu publiku (ONLINE PROGRAM)

Austrijski umetnik na sitaru i kompozitor Klaus Falšlunger (Klaus Falschlunger) pripremio je seriju livestream koncerata „Saturday Night Sitar Session“.

Predstaviće duo i trio programe sa različitim muzičarima. Za 11. jul od 20.00 planiran je njegov nastup sa Klemensom Rofnerom (Clemens Rofner) na električnom basu i Kristijanom Unzinom (Christian Unsinn) na bubnjevima, kada će ova tri virtuoza prošetati kroz muzičke hemisfere istoka i zapada.

Oni će predstaviti originalne kompozicije sa Falšlungerovog albuma „Rare Moments“ kao i dela Vernera Pirhnera (Werner Pirchner), Džoa Zavinula (Joe Zawinul) i grupe The Beatles. Uključite se i pratite ovu trojicu muzičara kroz muzički kosmos!

Sitar je indijska lauta dugačkog vrata sa 20 žica čija je rezonantna kutija načinjena od bundeve.

Žice se okidaju svojevrsnom trzalicom – specijalnim žičanim nosačem koji je pričvršćen na kažiprst, a zove se mizrab. Može se svirati po pragovima (slično kao na gitari ili mandolini) ili se mogu izvući i četvrtstepeni, takozvanom tehnikom „savijanja“.DuB - vinjeta: Online program

Poseban zvuk instrumenta nastaje sa jedne strane zbog širokog mosta, tako da žice malo „zuje“, kao i pomoću 13 rezonantnih žica koje odjekuju. Smatra se jednim od najtežih instrumenata za sviranje.

Klaus Falšlunger već 25 godina usavršava svoje sviranje na ovom instrumentu, a učio je kod velikih majstora u Delhiju i Varanasiju.

Zahvaljujući Austrijskom kulturnom forumu u Beogradu i publika u Srbiji se priključuje ovoj seriji koncerata, koja se može pratiti samo uživo. S obzirom na činjenicu da se već zakazani koncerti širom Srbije otkazuju, ovo je retka prilika da pratimo uživo koncert i slušamo muziciranje na instrumentu koji se retko sreće na koncertima u Srbiji.

Preporuka je – priključite se u subotu, 11. jula u 21.00, OVDE.

(danubeogradu.rs)