Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vesti dana, 7. jul 2020. Beograd, Srbija, svet
Vesti dana, 7. jul 2020. Beograd, Srbija, svet (foto: Aleksandra Prhal)
Vesti dana, 7. jul 2020. Beograd, Srbija, svet (foto: Aleksandra Prhal)

Vesti dana, 7. jul 2020. Beograd, Srbija, svet

Vesti dana u Beogradu, Srbiji, svetu. Danas je utorak, 7. jul 2020. Danas poslednji minimalac od države; vanredna situacija u 18 gradova i opština…

»»» Statistički podaci o virusu korona u Srbiji od početka pandemije do 7. jula 2020. u 15.00:
broj zaraženih osoba od početka pandemije – 16.719; broj smrtnih slučajeva – 330 (u poslednja 24 sata – 13); broj testiranih osoba – 455.604; broj testiranih osoba u poslednja 24 sata – 8.287; broj novozaraženih u poslednja 24 sata – 299; broj aktivnih slučajeva – 2.942; procenat smrtnosti – 1,97%; broj osoba na respiratorima – 110. Na Kosovu – broj zaraženih osoba od početka pandemije: 3.508 (izlečenih: 1.902; preminulih: 75).

»»» Kontakt centar za sve informacije o COVID-19 u Srbiji: 19819.

»»» PODRŽITE DAN U BEOGRADU – više na OVOM LINKU.

Nove vesti dana iz Beograda, Srbije i sveta – 7. jul 2020.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo i nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

22.45… Danas je objavio da se nekoliko hiljada ljudi, nezadovoljnih odlukom o ponovnom uvođenju policijskog časa zbog borbe protiv korona virusa, okupilo na protestu u ispred Skupštine Srbije, jedna grupa je na silu ušla u zgradu odakle ju je posle 15 minuta potisnula policija.

22.45… Saopštenje SDU: Organizacija izbora i predizbornih aktivnosti, održavanje utakmica pred 20 000 ljudi, neometan rad tajkunskih klubova i kafića, neprekidni rad fabrika čak i za vreme vanrednog stanja, sakrivanje broja umrlih i obolelih od javnosti. Ovo su samo neke od stvari kojima je vlast direktno ugrozila ljudske živote zarad političkog i materijalnog profita. Odgovorni su za svaku smrt koja se desila od virusa od ukidanja vanrednog stanja. Odgovorni su za krah zdravstvenog sistema koji sada ne može da se izbori sa brojem novoobolelih. Sada hoće za to da okrive narod i nameću nove mere zabrane kretanja. To je nedopustivo. Ne mogu se između dva policijska časa organizovati izbori. Ne može se ići od najrestriktivnijih mera, do nepostojanja mera. Zahtevamo krivičnu odgovornost za sve one koji su nas radi svojih interesa doveli u ovakvu situaciju. Narod nije kriv! Ljudi ne treba da sede zatvoreni u kućama zbog bahatosti vlasti.

22.35… Adrministracija američkog predsednika Donalda Trampa obavestila je Kongres i Ujedinjene nacije da se SAD formalno povlače iz Svetske trgovinske organizacije, potvrdio je visoki zvaničnik administracije za CNN.

22.35… Dramatično ispred i u Skupštini: okupljeni ušli u zgradu, koškanje sa policijom u holu parlamenta, objavio je Blic.

22.15… Institut za ortopedsko hirurške bolesti „Banjica“u Beogradu od utorka ujutru vratio se u kovid sistem. Direktor Zoran Baščarević rekao je za RTS da je u tu ustanovu za deset sati primljeno 115 pacijenta i da je njihovo zdravstveno stanje teže nego što je bilo stanje pacijenta u martu.

22.00… Narodna stranka saopštila je danas da podnosi tužbu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog uvođenja policijskog časa i ograničenja slobode kretanja građana, garantovane Ustavom Srbije.

21.35… Pokret „1 od 5 miliona“ saopštio je da poziva celokupnu opoziciju na zajedničko delovanje jer nasuprot sebe i nasuprot Srbije „imaju gangsterski režim koji je ponovo odlučio da narod utamniči na više od 48 sati“.

21.30… Nekoliko desetina građana okupilo se večeras ispred Skupštine Srbije protestujući zbog novih mera i ponovnog uvođenja policijskog sata, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

21.15… Svetska zdravstvena organizacija saopštila je večeras da se pojavljuju dokazi o širenju korona virusa vazduhom upozoravajući da se „epidemije ubrzava u svetu“. Istraživanja su pokazala „izvan svake sumnje, da virusi mogu da putuju kroz vazduh desetinama metara i da su analize pokazale da isto važi i za novi virus korona“.

20.45… Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je večeras da su mere najavljene za borbu protiv epidemije korona virusa „samo alibi“ i služe za „zataškavanje nesposobnosti vlasti i njihovog igranja sa životima građana Srbije“.

20.00… Prvi pacijenti u Beogradsku arenu prebačeni su danas u toku dana i večeras do 19 sati smešteno je 17 kovid pacijenata, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane Srbije.

19.00… Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će 15. Ili 16. jula početi konsultacije o formiranju nove vlade, kao i da očekuje da će taj posao biti završen do najkasnije 25. avgusta.

18.30… Predsednik Srbije Aleksandar Vučić NAJAVIO JE NOVE MERE BEZBEDNOSTI u Beogradu.

17.15… Kontigent od 10.000 zaštitnih maski stigao je danas u Srbiju, a reč je o novoj donaciji Evropske unije (EU) dopremljene iz skladišta hitne medicinske opreme RescEU u Rumuniji.

16.15… Avala studios doo odbacila je danas optužbe iznete u nekim medijima da će u beogradskom Košutnjaku biti posečeno više hektara šume da bi se izradio stambeni kompleks i parking u najvećem beogradskom parku.

14.45… Novinarska i medijska udruženja i asocijacije izražavaju nadu da će Apelacioni sud u Beogradu potvrditi presudu Odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda, kojom su na ukupno 100 godina zatvora osuđeni pripadnici Resora državne bezbednosti zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

14.30… Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ danas u toku popodneva su sletala dva aviona iz Kine sa medicinskom opremom i zaštitnim sredstvima, saopštila je Vlada Srbije.

13.30… Grupe za obavezne izborne predmete – versku nastavu i građansko vaspitanje u narednoj školskoj godini formiraće se kao i u prethodnoj, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

13.00… Ministarstvo za rad donelo je pravilnik za poslodavce i zaposlene sa preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije korona virusa, koji će stupiti na snagu 11. jula, objavio je Službeni glasnik. Poslodavci treba do 10. avgusta da donesu plan primene mera, u skladu sa pravilnikom.

11.15… U Beogradu se prosečno za pet dana, od 29. juna do 3. jula, u kovid ambulantu javilo 3.325 građana na dnevnom nivou, od toga nakon svih pregleda, za 73 odsto, odnosno 2.433 osobe dnevno se radi ispitivanje, kaže epidemiolog Predrag Kon.

11.15… Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji, do sada je 18 opština i gradova uvelo vanrednu situaciju, koja podrazumeva preduzimanje posebnih mere za sprečavanje širenja virusa korona. Danas su još dve opštine proglasile vanrednu situaciju – Brus i Čajetina, što su prethodno već učinili Bogatić, Vladiničin Han, Lučani, Priboj, Užice, a ranije i Beograd, Novi Pazar, Tutin, Kragujevac, Vranje, Ivanjica, Šabac, Čačak, Kraljevo, Arilje, Požega.

10.45… Epidemiloška situacija u Beogradu je nepovoljna i za sada nema nekih pokazatelja da se popravlja, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon. Naveo je da ćemo tek krajem ove ili početkom sledeće nedelje videti eftekte obaveznog nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i objektima.

10.30… Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da, zbog zaraze virusom korona, 31 maturant nije mogao da polaže prijemni ispit za upis na fakultete, koji će za njih biti organizovan u avgustu, a rezultati će se prihvatiti kao da su polagali u prvom roku.

10.15… Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je građane da potpisom podrže “Inicijativu za odbranu Košutnjaka” i pomognu da se spreče namere investitora i gradskih vlasti da se skoro 30 hektara gradske šume poseče, a umesto nje u ovom području izgradi stambeno-komercijalni kompleks.

10.00… Pred većem Apelacinog suda počeo je postupak razmatranja prvostepene presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanin, kojom su osuđena četiri pripadnika Službe državne bezbednosti među kojima i njen nekadašnji šef Rade Marković.

9.45… Studija objavljena u „Proceedings of the National Academy of Sciences“ otkriva da su „tihi prenosioci“ (osobe bez simptoma, koje ni ne znaju da su zaražene) mogli da budu odgovorni za polovinu zaraženih u SAD.

9.30… Rukovodilac Dečje klinike KBC „Dr Dragiša Mišović“ dr Olivera Ostojić, rekla je danas da su deca koja su smeštena u toj bolnici dobro, a da je jedno dete na kiseoničkoj terapiji. U ovoj bolnici su uglavnom pacijenti iz Beograda, ali ima ih i iz Arilja, Užica, Smedereva, kao i tri bebe iz Novog Pazara, stare svega nekoliko dana.

8.45… U Srbiji je do danas vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološkog stanja proglašena u 16 gradova i opština. Vanredna situacija, koja podrazumeva preduzimanje posebnih mere za sprečavanje širenja novog korona virusa, na snazi je u Bogatiću, Vladiničinom Hanu, Lučanima, Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Arilju, Požegi, Užicu i Priboju.

8.45… Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas po podne obratiće se javnosti povodom razgovora o formiranju nove Vlade Republike Srbije, nastavka dijaloga između Beograda i Prištine i planova za suzbijanje epidemije COVID-19. Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije saopštila je da će konferenciji za novinare prisustvovati ministar finansija Siniša Mali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

8.30… Više od 70 zemalja upozorilo je da im preti opasnost da ostanu bez leka protiv HIV-a zbog pandemije virusa korona, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija.

8.30… Zaposlenima u privatnim firmama u Srbiji koje su tražile pomoć države zbog problema u poslovanju usled epidemije korona virusa danas će biti isplaćena treća, poslednja minimalna zarada od oko 30.000 dinara.

8.30… Tokom izvođenja radova u Ulici Nikole Grulovića, u zoni raskrsnice sa Ulicom Feliksa Kanica u Velikom Mokrom Lugu, od 7. do 14. jula doći će do promena u radu linija javnog prevoza. Kako je saopštio Sekretarijat za javni prevoz, radovi podrazumevaju potpuno zatvaranje Ulice Nikole Grulovića neposredno ispred zone raskrsnice sa Ulicom Feliksa Kanica, pa će vozila sa linija javnog prevoza 38, 308 i 312 saobraćati izmenjenim trasama pod oznakama 38L1, 308L i 312L.

8.00… Osobe koje u Crnu Goru ulaze iz Srbije od sinoć se upućuju u karantin, odlučilo je crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti.

Ranije… Isplata penzija za jun 2020, za najveći deo penzionera, počeće od 10. jula. Više na OVOM LINKU.

☀ Vreme danas… Danas pretežno oblačno, osetno hladnije (desetak stepeni niža temperatura u odnosu na ponedeljak) i vetrovito sa jakim, na mahove i olujnim severozapadnim vetrom. Kiša, lokalni pljuskovi i moguće grmljavine očekuju se u prvom delu dana uglavnom u centralnim i južnim krajevima. U Negotinskoj krajini promenljivo oblačno i suvo sa sunčanim intervalima. Uveče i u toku noći slabljenje vetra i razvedravanje. Najniža temperatura od 15 do 20, a najviša dnevna od 20 do 25 stepeni. U Beogradu oblačno, vetrovito i povremeno sa kišom; maksimalna temperatura 20 °C.

Bez struje i bez vode - 7. jul 2020. (45 downloads)

VažnoPogledajte na KOJIM LOKACIJAMA U SRBIJI do 12. jula možete da dobrovoljno date krv, jer su zalihe krvi ove nedelje na minimumu dvodnevnih i trodnevnih zaliha.

»»» Događaji u Beogradu i online kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

https://youtu.be/uHFDqQfw-FU

Korona virus – region i svet

» Broj zaraženih i preminulih: u Sloveniji – 1.716 (111 osoba je preminulo), u Hrvatskoj – 3.220 (113), u BiH – 5.458 (199), u Crnoj Gori – 841 (14), u Albaniji – 2.964 (79), u Grčkoj – 3.562 (192), u Severnoj Makedoniji – 7.124 (346), u Bugarskoj – 5.914 (250), u Mađarskoj – 4.189 (589), u Rumuniji – 29.223 (1.768).

» Najviše zaraženih je u SAD (oko 3.041.000), a u celom svetu od početka pandemije zaraženo je više od 11.748.900. Do sada je od COVID-19 umrlo oko 540.900 osoba, objavljeno je na sajtu worldometers.info.

(danubeogradu.rs, covid19.rs, Danas, Tanjug, RTS, N1)