Naslovna » BG svaštara » Književnost » Pustolovine za predškolce – jedna od najpopularnijih edicija „Kreativnog centra“
Pustolovine za predškolce - jedna od najpopularnijih edicija "Kreativnog centra"
Pustolovine za predškolce - jedna od najpopularnijih edicija "Kreativnog centra"

Pustolovine za predškolce – jedna od najpopularnijih edicija „Kreativnog centra“

Edicija „Kreativnog centra“ Pustolovine za predškolce nastala je sa idejom da deca upoznaju i zavole dela najboljih domaćih pisaca.

U njoj su objavljivane najlepše knjige namenjene najmlađim čitaocima. Uzbudljivi događaji i likovi, mnoštvo lepih a zaboravljenih reči našeg jezika, kao i zanimljivosti iz života pisaca – samo su neke od odlika ove popularne edicije koja je postala zaštitni znak „Kreativnog centra“.

Divan je osećaj kada kao roditelj svom detetu pročitate neku od knjiga koje ste voleli kao dete. Tada posmatrate da li će se dete nasmejati na istom mestu kao i vi nekada, da li će razumeti sve reči ili će vas neprestano obasipati pitanjima. To je trenutak kada zajedno ulazite u svet omiljenih pisaca. Dobre priče i stihovi teško se zaboravljaju. Zar se ne sećamo svi Ježurke Ježića koji povazdan luta po šumi, Ljutitog mečeta koje neće da spava ili razbojnika Kađe i princeze Nađe?

U okviru edicije Pustolovine do sada je objavljeno više od 15 knjiga u kojima su predstavljena dela Brane Cvetkovića, Branka Ćopića, Dobrice Erića, Desanke Maksimović, Brane Crnčevića i drugih značajnih autora.

Iako su na početku u ovoj ediciji objavljivana dela samo domaćih pisaca, nedavno je napravljen iskorak ka svetskoj književnosti za decu – objavljena je čuvena poema Bajka o ribaru i ribici Aleksandra Puškina, koju je ilustrovala Maja Veselinović.

Ilustracije u ovim knjigama dela su najboljih domaćih ilustratora – Dobrosava Boba Živkovića, Dušana Pavlića, Maje Veselinović, Borisa Kuzmanovića, Aleksandra Zolotića i drugih, a sve ove knjige priredili su Simeon Marinković i Slavica Marković, glavni urednici i osnivači „Kreativnog centra“.

Kako je nastala edicija Pustolovine za predškolce

– Susret s dobrom knjigom za čitaoca je kao velika pustolovina. Želeli smo da kroz ovu ediciju ponudimo čitaocima najlepše pustolovine. Prateći rad predškolske dece, zapazili smo da ona u ovom uzrastu najviše vole priče u stihu, to jest poeme, i da posebno vole duhovite sadržaje. S obzirom na to da danas deca žive u svetu slika, bilo je prirodno da ove knjige budu lepo i bogato ilustrovane. Naša ideja je od početka bila da ovim knjigama podstičemo razvoj dečje mašte i jezičke kulture. Tako je nastao i slikovni rečnik koji pruža objašnjenja nepoznatih reči – navodi Slavica Marković, urednica ove edicije.

Svaka knjiga sadrži „Pustolovni dodatak“, koji kod dece budi maštu da nastave priču. Najmlađi čitaoci će saznati kakvi su bili pisci tih knjiga kada su bili deca, šta su još zanimljivo napisali, a imaće prilike i da odgovore na neka pitanja, smisle nastavak priče ili nešto nacrtaju.

Na kraju svake knjige nalazi se i preporuka u vezi s tim koju bi sledeću knjigu iz ove edicije čitaoci mogli da odaberu, kao i nekoliko početnih stihova te poeme.

Šta je sledeće u planu

U pripremi su dve nove knjige, obe iz pera nezaboravnog Branka Ćopića – Vašar u Strmoglavcu i Oglasi Šumskih novina.

Pustolovine za osnovce

Pored edicije za predškolce, postoji i serijal namenjen starijim čitaocima – Pustolovine za osnovce.

Ta edicija okuplja najlepša književna dela zahvaljujući kojima se putuje kroz vreme i u razne krajeve. Na tom putovanju sreću se zanimljive ličnosti i događaji i upoznaje se s kulturom i mudrošću naroda na slikovit način.

Među izdanjima u ovoj ediciji nalazi se pet knjiga posvećenih srpskom narodnom stvaralaštvu (Srpske narodne bajke, Srpske narodne pripovetke, Srpske narodne umotvorine, Srpske narodne lirske pesme, Srpske narodne junačke pesme), kao i klasici domaće književnosti za decu (Hajduci, Orlovi rano lete, Zona Zamfirova, Pop Ćira i Pop Spira i dr.).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.