Izdvajamo
Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Aleksandar Vučić opet obmanjuje penzionere
Beleške jednog penzionera: Aleksandar Vučić opet obmanjuje penzionere (foto: Pixabay)
Beleške jednog penzionera: Aleksandar Vučić opet obmanjuje penzionere (foto: Pixabay)

Aleksandar Vučić opet obmanjuje penzionere

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije opet obmanjuje penzionere pokušavajući da im se dodvori bajkom o zlatnom dobu koje samo što nije zakucalo na vrata najstarijih sugrađana.

Baška to, što ko zna po koji put, govori o nečemu što mu nije po Ustavu ove zemlje u opisu posla šefa država.

Elem, gostujući na RTS-u on je već i papagajima poznati i u zakon uneti „švajcarski model“ povećanja penzija računom đaka prvaka pokušao da iskoristi kako bi odobrovoljio i oduševio neuke i naivne panzionere pričom o ogromnim povećanjem primanja koji su oni poštenim radom zaradili.

Tako je pompezno najavio da će penzioneri koji su su 2012. godine imali 30.000 od januara imati blizu 40.000 dinara penziju, a oni sa 20.000 čak 27.499 dinara. To je po njegovoj računici za osam godina povećanje od 30,9 procenata! Mašala!

Na moju i žalost mojih sapatnika to je šarena laža i još jedna u nizu manipulacija šefa države. Čak i ako se zanemare, što je nemoguće – jer ipak nisu svi penzioneri senilni – četiri godine primanja umanjenih penzija, predstojeće povećanje je po svim računicama samo dostizanje onog što je minulih osam godina vladavine Vučić&SNS-a urušivano.

Te, sada već daleke 2012. godine sa penzijom od 22.000 mogla su da se kupe 282 evra po kursu od 78 dinara. Danas ta penzija iznosi 27.400 dinara i za nju se u menjačnici može dobiti 232 evra, ili 50 evra manje nego pre osam godina.

Sa penzijom od Vučićevih 30.000 dinara dobili bi ste gotovo 385 evra, a sa najavljenim povećanjem i čekom na 40.000 dinara moći ćete da kupite tek 339 evra.

Slično poređenje se može izvući i sa cenom potrošačke korpe. Pre osam godina ona je iznosila 29.822 dinara i za nju je penzioneru sa 22.000 penzije nedostajalo 7.822 dinara. Danas „korpa“ košta gotovo 38.000 dinara i penzioneru fali „samo“ 10.600 dinara da bi zadovoljio osnovne životne potrebe.

O paritetu cena „luksuznih“ proizvoda i poređenju sa današnjim, kao što su kafa, alkohol, duvan i gorivo besmisleno je pisati.

Za osam godina država je brinući o zdravlju svojih podanika toliko podigla akcize da su cene ovih proizvoda danas i do tri puta veće nego 2012. godine!

Pansion u hotelima Vrnjačke banje – gde najstariji pokušavaju da održe zdravlje – primera radi, tada se kretao od 2.500 dinara pa naviše, a danas u „Merkuru“ spavanje i tri obroka koštaju najmanje 5.000 dinara.

Jabuke su usred zime na pijacama koštale 2012. godine od 25 do 35 dinara, a danas u jeku sezone njihova cena se kreće i do 80 dinara po kilogramu.

Sličnih primera je toliko da bi se napunili stupci svih naših dnevnih novina, pa i prorežimskih tabloida, uprkos činjenici da po zvaničnim statistikama inflacija u Srbiji godinama ne prelazi 2 odsto.

Naravno, sada se postavlja pitanje da li će penzioneri verovati onom što vide u prodavnici, na pijaci, benzinskoj pumpi, supermarketu… ili će verovati u „zlatno doba“ i računici koju im servira „najbolji student Pravnog fakulteta“ kome bi učiteljica po završenom prvom razredu u djačku knjižicu upisala da nije savladao osnove računa.

Da se prvaci ocenjuju, Aleksandar Vučić bi sa velikim „kecom“ išao na popravni, a ovako će nastaviti da obmanjuje penzionere, i ne samo njih, bar do kraja svog mandata, ako se nešto revolucionarno ne dogodi pre toga.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.