Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani evropske baštine 2020 u Beogradu
Dani evropske baštine 2020 u Beogradu: MAU - ture i javna vođenja
Dani evropske baštine 2020 u Beogradu: MAU - ture i javna vođenja

Dani evropske baštine 2020 u Beogradu

Popularna manifestacija Dani evropske baštine 2020 biće tradicionalno otvorena u Beogradu u sredu, 16. septembra 2020. godine.

Mnoge institucije će prigodnim programom obeležiti Dane evropske baštine. Tema ovogodišnje manifestacije je „Nasleđe i obrazovanje – Znanje za budućnost„. Cilj je da se ovogodišnjom temom pokaže potencijal nasleđa kao oruđa za učenje, ali i kao inspiracije za budućnost.

Sve počinje izložbom „Vreme i nasleđe – satovi na fasadama beogradske arhitekture“ Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i koncertom u Muzičkom paviljonu…

Zavod za zaštitu spomenika: Vreme i nasleđe

Zavod u sredu, 16. septembra u 14.00, otvara ovogodišnju manifestaciju ali i počinje obeležavanje jubilarnih 60 godina od svog osnivanja.

Zašto je sat inkorporiran u arhitektonsko rešenje objekata koji su u raznim istorijskim etapama obeležili razvoj prestonice, u čemu leži njegova simbolika i na koji način on doprinosi spomeničkim vrednostima jesu pitanja na koja odgovara izložbena postavka i prateći katalog.

Autorke izložbe su istoričar umetnosti Ljubica Radovanović i dokumentarista Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Slađana Milojević.

Svečano otvaranje je planirano na platou ispred zgrade Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda (Kalemegdan, Gornji grad 14), a izložbenu postavku posetioci će moći da vide u svečanoj sali Zavoda.

Beogradska tvrđava: Koncert MŠ „Stanković“ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Tradicionalna saradnja JP „Beogradska tvrđava“ i Muzičke škole „Stanković“ nastavlja se i ovog septembra koncertom u čast manifestacije Dani evropske baštine. U sredu, 16. septembra, od 14.30 publici u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu predstaviće se Džez odsek Muzičke škole „Stanković“, najavljeno je iz JP „Beogradska tvrđava“.

Spoj Beogradske tvrđave, najstarijeg dela grada, i jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Beogradu pravi je uvod u ovu manifestaciju.

Najtalentovaniji učenici Džez odseka uveličaće manifestaciju izborom džez standarda, hard-bap stila i ere svinga u sopstvenim aranžmanima. Oni će se predstaviti nastupom u Muzičkom paviljonu pod vođstvom profesora Ivana Radivojevića.

Učesnici ovog koncerta su: Ivan Radivojević – truba, Filip Sokač – alt saksofon, Minja Mijušković – klavijature, Ljudmila Korobova – klavijature, Milija Paunović – kontrabas i Časlav Šehović – bubnjevi.

CZK Grocka / Rančićeva kuća: Tribina „Beograda za početnike“

U sredu, 16. septembra od 18.00, tribinom „Jedan dan u životu Prabeograđanina“ CZK Grocka i Smiljana Popov, novinarka i autorka serijala „Beograd za početnike“ započinju niz piknik-tribina u Rančićevoj kući u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2020.

Umesto u studiju, događaj se prati dvostruko uživo u susret publici, i to piknikom u bašti Rančićeve kuće, kao i online na Facebook strani Centra za kulturu Grocka.

Gost Smiljane Popov je Dragan Janković Lepi, arheolog, legendarni kustos Muzeja grada Beograda na arheološkom nalazištu „Belo brdo“, koji Vinču poznaje kao sopstveni džep.

Uz obilje arhivskog materijala i igrano-dokumentarnu istraživačku epizodu, prošetaćemo kroz prvu evropsku civilizaciju koja je nikla – baš u Vinči, i u svetu se prepoznaje pod nazivom „vinčanska kultura“.

Posetioci mogu poneti piknik-ćebad, ležaljke i svoje izletničke asesoare.

UTVS: Besplatne šetnje i biciklistička tura

Od 18. septembra do 4. oktobra 2020. Udruženje turističkih vodiča Srbije organizovaće besplatna razgledanja po Beogradu i okolini. Više pročitajte na OVOM LINKU.

Vođeni obilazak Novog groblja

Besplatni vođeni obilazak Novog groblje biće organizovan u nedelju, 20. septembra 2020. Više pročitajte OVDE.

Promocija knjige

U Kuli Nebojša na Beogradskoj tvrđavi biće održana promocija knjige „Čekam te na strani deset“ dr Anke Stanojčić, u nedelju, 20. septembra od 18.00.

Dr Anka Stanojčić dobitnica je nagrade Balkanski juvelir za 2020. godinu, koju dodeljuje Institut Belko (Institut za istraživanje i razvoj u humanističkim disciplinama). Autor je četiri zbirke poezije i proze, koautor dve blogerske knjige, putopisac, fotograf i humanista. Novim romanom, čitaoce vodi na putovanje ljubavi.

Promociju u Kuli Nebojša organizuje Institut Belko u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava“. O knjizi će govoriti autorka i njeni gosti. Posetioci promocije biće u prilici da pogledaju i izložbenu postavku u Kuli Nebojša koja na moderan način prezentuje deo srpske i grčke istorije.

Muzej FK Crvena zvezda

Od 21. do 28. septembra 2020. biće omogućen besplatan obilazak Trofejne sale muzeja uz stručno vođenje kustosa, kao i mogućnost izlaska na VIP galeriju odakle je moguće videti ceo stadion.

Radno vreme Muzeja FK Crvena zvezda tokom održavanja manifestacije će biti od 10.00 do 16.00. Posetioci koji budu dolazili moraju da najave posetu na 011/2067-773.

MAU: Šetnje i umetnički projekti

Od 21. do 27. septembra i Muzej afričke umetnosti učestvuje u manifestaciji Dani evropske baštine koja se ove godine bavi obrazovanjem i nasleđem.

Upravo kroz umetničke i etnografske predmete Muzej teži da približi određene fenomene kako iz prošlosti tako i sa osvrtom na trenutno stanje. Razmišljajući o najboljem načinu da se u ovoj „nedelji obrazovanja“ informiše javnost o afričkom kulturnom nasleđu koje je kroz stalnu postavku ali i određene zbrike, pripremljena su tematska javna vođenja kroz stalnu postavku, predavanje o lovu u Maliju i tura koja ovaj Muzej postavlja u odnos sa drugim kulturnim nasleđem Topčiderskog brda.

Svi programi su besplatni, ali je usled epidemiološke situacije neophodno ograničiti broj posetilaca. Zbog toga je obavezna „rezervacija“ na 011/2651-654 ili kontakt@mau.rs (navesti ime i prezime, termin u kojem se prati vođenje).

Za učešće u programu „Šetnja Kulturna baština Topčidera“ prijavite se na imejl kulturnabastinatopcidera@gmail.com. Više informacija potražite ovde.

 • Ponedeljak, 21. septembar 2020. (19.00) – SKC, Kralja Milana 48
  Predavanje: „Kultura lova – donso u tradiciji Bamana“
  Govori: Milica Josimov, vajarka/konzervatorka MAU i autorka istoimene izložbe
 • 21-27. septembar (radnim danima od 18.00, vikendom od 12.00) – MAU, Andre Nikolića 14
  Praktikum: serija javnih vođenja studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu
 • Subota, 26. septembar (11.00) – okupljanje ispred MAU, Andre Nikolića 14
  Šetnja Kulturna baština Topčidera

Galerija ’73: Stari zanati – znanje, veština i tradicija

Dani evropske baštine 2020 u Beogradu: Galerija '73 - Stari zanati (grnčarija)
Dani evropske baštine 2020 u Beogradu: Galerija ’73 – Stari zanati (grnčarija)

U okviru manifestacije Dani evropske baštine u Galeriji ’73 (Požeška 83a), od 17. (19.00) do 29. septembra 2020. biće priređena dokumentaristička izložba Milivoja Miše Rupića, pod nazivom „Stari zanati – znanje, veština i tradicija“.

U prethodnim vremenima srpski narod je zahvaljujući mnogim zanatima i zanatlijama definisao svoj život u lokalnim zajednicama, a majstori-zanatlije ostvarivali solidan prihod za sebe i svoju porodicu.

Stari zanati su nekada određivali način života i rada, mnoge porodice su postajale prepoznatljive i cenjene u svojim lokalnim sredinama. Zanati su određivali karakter tih zajednica i taj glas bi se nadaleko čuo. Zanat se prenosio s kolena na koleno pa tako mnoge današnje zanatlije, iz poštovanja prema porodičnoj tradiciji, nastoje da se duh zanatstva ne ugasi. Oni predstavljaju čuvare tradicije rada i života na ovim prostorima. Očuvanje njihovih veština predstavlja nematerijalno blago i kulturnu baštinu Republike Srbije.

Tokom trajanja izložbe biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu na temu istorije starih zanata putem digitalne platforme. Izložbenu postavku pratiće tradicionalna srpska muzika. Za slepe i slabovide osobe biće obezbeđen program-vodič na Brajevom pismu.

Dadov: Četiri godišnja doba

Omladinsko pozorište Dadov učestvovaće u manifestaciji izvodeći predstavu „Četiri godišnja doba“ u režiji Marka Čelebića. Predstava će biti odigrana u ponedeljak, 21. septembra od 20.00.

„Četiri godišnja doba“ (italijanski „Le quattro stagioni“) je popularni naziv za ciklus od četiri koncerta za violinu i orkestar, delo italijanskog baroknog kompozitora i violiniste Antonija Vivaldija. Delo je napisano 1723. godine, kao deo zbirke od 12 koncerata, a objavljen je 1725. godine. Ovo delo bilo je popularno naročito u Francuskoj, a sam kralj Luj XV zahtevao je da se jedan od ovih koncerata „Proleće“ (La Primavera) izvodi specijalno za njega.

„Zamisao je bila da predstava nastane prvenstveno kao kombinacija scenskog pokreta i narativnog, propratnog teksta. „Četiri godišnja doba“, koja nam je Vivaldi podario, prenosimo na scenu kao četiri evolutivna perioda ljudske vrste, od kamenog doba, srednjeg veka, baroknog perioda dvorova, pa sve do savremenog 21. veka.

Predstava je zamišljena na način da komunicira sa publikom, nevezano od toga na kom području se igra – univerzalnim jezikom muzike i pokreta oživljavamo jedan put kroz vreme i analiziramo gde smo mi danas na tom putu. Predstava nastaje kao omaž čuvenoj predstavi „Dadova“ iz 1990. godine, u režiji Gorana Golovkova“, saopšteno je iz Omladinskog pozorišta „Dadov“.

Biće primenjivane sve aktuelne preventivne mere zaštite u svim prostorima.

Dani evropske baštine 2020 u Zemunu

Sve događaje u okviru ove manifestacije koji će se održati u Zemunu možete da pogledate na OVOM LINKU.

Konačno – kompletan program

Objavljen je KOMPLETAN PROGRAM manifestacije Dani evropske baštine 2020.

(danubeogradu.rs)