Naslovna » BG svaštara » Književnost » Dve nagrade Neven za 2019. godinu izdanjima Kreativnog centra
Dve nagrade Neven za 2019. godinu izdanjima Kreativnog centra
Dve nagrade Neven za 2019. godinu izdanjima Kreativnog centra

Dve nagrade Neven za 2019. godinu izdanjima Kreativnog centra

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodeliće 8. oktobra 2020. u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda dve nagrade Neven za 2019. izdanjima Kreativnog centra.

Nagrade će biti dodeljene:

  • Gordani Maletić za knjigu Lutanja baštenskih patuljaka, kao najboljem delu iz oblasti beletristike i
  • Marici Kicušić za knjigu Naša gošća godina, kao najboljem delu iz oblasti ilustracije.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 57 naslova namenjenih deci i mladima iz 13 izdavačkih kuća.

Za 30 godina postojanja Kreativni centar je osvojio čak 28 Nevena!

O nagradi iz oblasti beletristike odlučivao je žiri u sastavu: Jelena Panić Maraš – predsednica žirija, Branko Stevanović i Dušan Pop Đurđev. Prenosimo deo obrazloženja žirija:

Lutanja baštenskih patuljaka je izvanredno ispripovedana i komponova knjiga koja u srpsku književnost za decu reafirmiše svet prirode i apostrofira njenu važnost i značaj. Autorka veoma vešto roman komponuje prateći paralelno dve perspektive – perspektivu ljudi i perspektivu baštenskih patuljaka. Izvesnu kritiku naše civilizacije daju patuljci i ona se u prvom redu odnosi na neku vrstu otuđenja među ljudima, ali i otuđenja od sveta prirode“.

O nagradi iz oblasti ilustracije odlučivao je žiri u sastavu: Slavimir Stojanović – predsednik žirija, Monika Lang i Manja Radić Mitrović. U obrazloženju, između ostalog, piše:

„Stil autorke je utemeljen u najsavremenijim svetskim tokovima, razigran, pitak, na ivici dizajna, idealan za integraciju u autorsku celinu dečije knjige. Od jednostavnih, raspevanih vinjeta, preko inteligentnog građenja vizuelnog karaktera likova do sanjivih scena sa druge strane mašte, Marica Кicušić podseća na važnost ilustracije i neophodnost talenta razvijenog do majstorstva“.

Tradicionalna nagrada Neven, najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine. Podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za mlade.

Dodeljuje je organizacija Prijatelji dece Srbije u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige ili slikovnice i popularna nauka. Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini.

Dodelu ovogodišnje književne nagrade Neven podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja, a njena realizacija je moguća zahvaljujući donatorskoj kampanji građana i kompanija Da „Neven“ ne uvene koja se još odvija na platformi Donacije.rs. Prijatelji nagrade su Skupština grada Beograda, Modna kuća Mona, i Кnjigoveznica Paštrmac.