Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Zlatko Vasić – Jedrenjak u kukuruzu
Kreativni centar: Zlatko Vasić - Jedrenjak u kukuruzu
Kreativni centar: Zlatko Vasić - Jedrenjak u kukuruzu

Kreativni centar: Zlatko Vasić – Jedrenjak u kukuruzu

Unuk čuvenog gusarskog kapetana Nemilosrdnog Makse, gusarski pripravnik Dobrica junak je novog serijala knjiga izdavačke kuće Kreativni centar.

Prva u nizu knjiga, koje su namenjene čitačima početnicima, pod nazivom Jedrenjak u kukuruzu uvešće nas u čudesan i zabavan svet ovih neobičnih panonskih gusara. Njihove avanture i obračuni sa Grozomornim Božidarom nastaviće se i u sledećim knjigama, pružajući nam mnogo zabave i divnih poetičnih slika oneobičenog sveta i junaka koji žive na obalama Panonskog mora.

Svojim prefinjenim i bogatim stilom, majstorskim pripovedanjem i pažnjom kojom se posvećuje svojim književnim junacima, Zlatko Vasić već je osvojio srca naših čitalaca, a ujedno i zauzeo mesto među najboljim savremenim stvaraocima književnosti za decu kod nas. Njegov roman za decu Čudesno putovanje dobio je 2017. godine dve prestižne nagrade: Neven i Dositejevo pero, a nedugo zatim uvršten je i u dopunski izbor lektire za učenike četvrtog razreda.

Kreativni centar: Zlatko Vasić - Jedrenjak u kukuruzu

„Jedrenjak?!“, uzviknula je guska Ljubinka.
„Ko se tome nadao!“
„A kako ćemo bez okeana?“, upitao je mačak Zgubidan. „Zar nam neće trebati
nešto mokrije i slanije nego što je Panonsko more?“
„O tome ćemo kasnije misliti“, razdragano je poskočio gusarski pripravnik Dobrica.
Uzeo je Muškatlu, stavio ju je u korpu na biciklu i rekao: „Idemo da vidimo jedrenjak!“

Gusarski pripravnik Dobrica i njegova gusarska družina – guska Ljubinka, mačak Zgubidan i ljubazna Muškatla – žive na Ostrvu, koje nije ucrtano u pomorske mape. Ono je skriveno talasima žita i nalazi se usred Panonskog mora. Tu morski psi plivaju na leđima i sunčaju stomake, u Luci raste Svetionik, a more je najdublje tamo gde su Visoki kukuruzi.

Gusarska družina ima sve što se poželeti može, osim jedne stvari – nemaju brod, a bez broda nema avantura ni gusarske slave.

Zato su se veoma obradovali kada im je gusarski kapetan Nemilosrdni Maksa, strah i trepet sedam mora i dva okeana, ostavio u nasleđe svoj jedrenjak Morsko prase. Ali kada su požurili u Luku, umesto jedrenjaka koji obožava da plovi unazad, zatekli su jednu zelenu bocu, a u boci poruku od Grozomornog Božidara, iz koje su saznali da je Morsko prase oteto.Promo

Istog trenutka družina je hrabro krenula u svoju prvu avanturu s namerom da učini sve kako bi nadmudrila starog Maksinog neprijatelja i povratila voljeni jedrenjak.

Avanture gusara Dobrice i njegove družine ilustrovao je Dobrosav Bob Živković. Poigravajući se tekstom, naš poznati ilustrator je u svom najboljem maniru parirao pisanoj reči, unoseći u slike Dobričinog sveta mnogo sebi svojstvenog humora, pa očekujemo da će ovi naslovi predstavljati prave književne poslastice i za ljubitelje pisane reči i za ljubitelje ilustracije.

Zlatko Vasić je rođen 1973. godine u Apatinu. Od 1995. godine zaposlen je u KC Apatin, na mestu urednika književnog programa. Piše poeziju i prozu za decu i odrasle. Svoje radove je objavio u preko četrdeset književnih časopisa, novina, zbornika i biltena. Od 2012. godine sedamdeset njegovih priča za decu pročitano je u emisiji Dobro jutro, deco Radio Beograda 1.

Dobio je brojne nagrade, među kojima su najznačajnije prva nagrada na 30. Festivalu jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu, prva nagrada na Festivalu poezije mladih Vukovi lastari, kao i prva nagrada na konkursu za kratku priču emisije Dobro jutro, deco Radio Beograda 1. Objavio je dve zbirke pesama (Užasnuti hor i Večera sa ženom koja gubi moje stvari), roman Vojska oblaka i soli, kao i romane za decu u izdanju Kreativnog centra – Čudesno putovanje, Šumski derbi i Jedrenjak u kukuruzu. Učesnik je online projekta Maštalice u organizaciji VIP mobile i Kreativnog centra.

.