Naslovna » Izlasci » Festivali » Plan B – 5. Festival subverzivnog filma u Domu omladine Beograda
Plan B - 5. Festival subverzivnog filma u Domu omladine Beograda (detalj sa plakata)
Plan B - 5. Festival subverzivnog filma u Domu omladine Beograda (detalj sa plakata)

Plan B – 5. Festival subverzivnog filma u Domu omladine Beograda

Od 19. septembra do 10. oktobra 2020. u Domu omladine Beograda biće održan Plan B – 5. Festival subverzivnog filma pod sloganom „Cinéma vérité Srbija“.

Na terasi ove institucije (u slučaju lošeg vremena – Tribinska sala DOB), ovogodišnji festival Plan B biće posvećen subverzivnosti „malih“ filmova, subverzivnosti nezavisnih filmskih produkcija i filmmejkerskih radionica, subverzivnom prenošenju gerilskih filmaških iskustva sa kolena na koleno i širenju što veće filmske demokratičnosti.

Zbog toga će festival biti posvećen radionici dokumentarnog filma Ateljea Varan, koja je u Srbiji prvi put održana 2004. godine. Tokom godina iznedrila je jedanaest filmmejkera koji su danas profesori prestižnih fakultata od Amerike do Beograda, reditelji koji stvaraju širom sveta, programeri, selektor i direktori značajnih filmskih festivala, a njihovi filmovi osvajali brojne nagrade, prikazivani na televizijama i festivalima…

U četiri termina subotom, od 19. septembra do 10. oktobra, publika će biti u prilici da vidi svih 11 filmova sa prve Varan radionice, uz stručno vođenje i razgovore sa autorima nakon projekcija njihovih filmova.

Plan B: dokumentarciZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Na prvoj projekciji, 19. septembra od 20.00, biće prikazana tri kraća dokumentarca. Ulaz je slobodan.

„Preko“ Barbare Tolevske nas vodi u standarne redove ispred zapadnoevropskih ambasada, svedočeći da se za ovih 15-16 godina u redovima samo menjaju ljudi, a oni ostaju naša konstanta, bivajući povremeno duži, ili kraći u zavisnosti od političke i ekonomske situacije u zemlji.

„Nova vest“ Ive Kljakić govori, na vrlo suptilan način, o religioznosti i onda kada ona nije povezana ni sa jednom od postojećih religija. Religioznost kao univerzalna ljudska osobina čak i onda kada su ljudi ateisti.

„Tatin auto“ Staše Tomić govori o našim nasleđima, onome što nam je ostavljeno, a što nismo mogli da biramo, i kako se nosimo sa time. Kako se autor miri sa najvrednijom uspomenom koja mu je ostala nakon očevog tragičnog odlaska, i šta će na kraju uraditi sa njom i samim sobom.

Plan B: još tri „subverzivne“ subote

Do kraja festivala očekuje nas još osam filmova ovih autora, u tri „subverzivne“ subote, sa prve radionice Ateljea Varan.

Ovim će publika biti podsećena gde smo kao društvo bili te godine, jer iako su ovi filmovi intimna i lična dokumentarna svedočenja u svima njima su i obrisi vremena u kome su nastali.

Takođe, pratimo razvojni put svakog od ovih autora, i sa njima razgovaramo gde su bili, šta su radili i kuda idu, da li možda neki od njih više nisu u filmskim vodama.

Festival subverzivnog filma „Plan B“ nastao je u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima:

„Ove godine osvrćemo se unazad, tražeći u nama samima i u našoj neposrednoj blizini šta je to što je bilo drugačije, što je možda posejalo klicu neke buduće promene, promene na bolje, i šta se sa tom promenom dogodilo u međuvremenu“, najavili su organizatori. (danubeogradu.rs)

5. Plan B – program

Subota, 19. septembar 2020.

 • Preko – Barbara Tolevska, 18 min.
 • Vest – Iva Kljakić, 19 min.
 • Tatin auto – Stanislav Tomić, 18 min.

Subota, 26. septembar 2020.

 • Otkucaji – Rajko Petrović, 14 min.
 • U međuvremenu – Sara Stojković, 14 min.
 • Jevrejsko naselje – David Solomon, 22 min.

Subota, 3. oktobar 2020.

 • U kutiji – Mihajlo Jevtić, 14 min.
 • Školice – Srđan Keča, 17 min.
 • Kiselo i slatko – Marija Asanović, 14 min.

Subota, 10. oktobar 2020.

 • Igra – Jelena Jovčić, 22 min.
 • Hotlajn – Dragan S. Nikolić, 22 min.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.