Naslovna » Izlasci » Festivali » 20. Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum u Beogradu (+ online)
20. Međunarodni festival Dani orgulja - Dies organorum u Beogradu
20. Međunarodni festival Dani orgulja - Dies organorum u Beogradu

20. Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum u Beogradu (+ online)

Program jubilarnog 20. međunarodnog festivala Dani orgulja zbog virusa korona činiće nastupi najužeg kruga dugogodišnjih saradnika i prijatelja festivala.

Oni će inspirisani velikim Zaninovim orguljama u Katedrali Blažene Djevice Marije, predstaviti bogat program od renesanse do danas i lepotu zvuka raznolikih registara beogradske kraljice instrumenata.

Dani orgulja 2020 u Katedrali

Na otvaranju će nastupiti Dalibor Miklavčič iz Slovenije izvodeći program posvećen Katedrali Blažene Djevice Marije, koja je već 20 godina centralno mesto zbivanja programa Dana orgulja.

Osvrćući se na podatak da je ovo bila francuska crkva, početak koncerta čine dela kompozitora pozne renesanse na Bogorodičine himne u čijem izvođenju sudeluje hor festival Vox organalis. Na drugom delu koncerta Dalibor Miklavčič će predstaviti svoje poznavanje francuske orguljaške tradicije i umeće improvizacije na temu zadatu na licu mesta.

Češki orguljaš Pavel Kohout je do sada nastupio šest puta u Beogradu, svaki put u okviru festivalskog programa, predstavljajući virtuozna orguljska dela i transkripcije čuvenih orkestarskih kompozicija. Posebno mesto na svojim koncertima čuva za dela čeških autora, promovišući tako češku orguljašku školu kojoj pripada.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Kao strani muzičar koji je na Danima orgulja najčešće nastupao, i na jubilarnom izdanju će izvesti zanimljiv program sa delima Baha, Bukstehudea, Valtera, Kličke, Vjerna i Franka.

Koncert kamerne muzike je tradicija koja je započeta 2005. godine, a dužnost koncipiranja i pripreme programa pripala je domaćim muzičarima (kojima su se povremeno pridruživali i prijatelji iz inostranstva). Lana Jelenković, Milica Sabljić i Branka Đorđević održale su prvi koncert ove programske linije 26. juna 2005. godine, što je bilo otvaranje 5. izdanja Festivala, a od tada svojim zalaganjem, kontaktima i kreativnošću obogatile su Festival. Sada su se ponovo okupile povodom dvadesetogodišnjice Festivala.

Važan deo programa festivala od 2014. godine su koncerti za decu, na kojima su uz razgovor, a na kraju i neposredan kontakt sa instrumentom, deca bila u prilici da se upoznaju sa orguljama i muzikom koja se na njima izvodi. Tako će i ove godine biti priređen koncert „Orgulje“ u Artiš labu, namenjen deci uzrasta od tri do šest godina. Koncert će izvesti orguljašica Višnja Dimitrijević i članice Bejbi-Artiš tima.

Rezervacije su obavezne (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12.00 ili dok se mesta ne popune.

Ove godine, ulaz u Katedralu Blažene Djevice Marije biće moguć iz ulice Internacionalnih brigada 66.

Online program festivala

Online program festivala čini snimak koncerta Zoltana Borbelja izveden na orguljama u Rimokatoličkoj crkvi Srca Isusova u Senti, koje su zahvaljujući Borbelju stigle u Sentu 2011. godine.

Nakon obnove i izmene građe, postale su još jedan koncertni instrument u Srbiji. Prema rečima ovog orguljaša, festival Dani orgulja je na jedan način izazvao lančanu reakciju da do ovoga dođe, motivišući Zoltana Borbelja da ode na studije u Austriju i da se u potpunosti poseti orguljama. Na programu koncerta, koji će biti prikazan 13. oktobra u 20.00 na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda, su dela Diriflea, Sen-Sansa i Vjerna.DuB - vinjeta: Online program

Nena Mihajlović, urednica muzičkog programa Kulturnog centra Beograda u penziji, pokretač festivala Dani orgulja i umetnički direktor nekoliko izdanja festivala, autor je filma „Nebeski zvuci – 20 godina festivala orgulja u Beogradu“, koji se bazira na arhivskom materijalu Kulturnog centra, i ličnom sećanju o festivalskom programu. Film će biti premijerno prikazan na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda u sredu, 14. oktobra od 20.00.

Takođe, snimci koncerata koji će u periodu od 11. do 18. oktobra biti izvedeni u Katedrali, biće delom prezentovani na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda, dan nakon izvođenja, a uvek u 20.00. (danubeogradu.rs)

20. Dani orgulja – Dies organorum – program

Katedrala Blažene Djevice Marije (ulaz iz Internacionalnih brigada 66)
YouTube kanal Kulturnog centra Beograda

Nedelja, 11. oktobar (20.00)
Svečano otvaranje – DALIBOR MIKLAVČIČ (Slovenija), orgulje
učestvuje hor festivala VOX ORGANALIS
program: Hofhajmer, Korua, Bah, Dirifle, Alen

Četvrtak, 15. oktobar (20.00)
PAVEL KOHOUT (Češka), orgulje
program: Bah, Bukstehude, Valter, Klička, Vjern, Frank

Nedelja, 18. oktobar (13.00)
Koncert za decu – Orgulje u Artiš labu
(za uzrast od tri do šest godina)
VIŠNJA DIMITRIJEVIĆ, orgulje i BABY ARTISH

Nedelja, 18. oktobar (20.00)
Kamerna muzika za orgulje
MILAN STANČIĆ, bas-bariton, MARKO ĐORĐEVIĆ, klarinet, ALEKSANDAR SOLUNAC, truba, DANILO NOVAKOVIĆ, barokna violina, ĐORĐE MILOŠEVIĆ, barokno violončelo
LANA JELENOVIĆ, orgulje, BRANKA ĐORĐEVIĆ, orgulje, MILICA SABLJIĆ, orgulje, ĐORĐE GAVRILOVIĆ, orgulje
program: Bah, Eben, Hendl, Pert, Pahelbel, Grgin