Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Dragana Mladenović – Sve što ni(sam) želela
Kreativni centar: Dragana Mladenović - Sve što ni(sam) želela
Kreativni centar: Dragana Mladenović - Sve što ni(sam) želela

Kreativni centar: Dragana Mladenović – Sve što ni(sam) želela

Prvi roman naše poznate pesnikinje Dragane Mladenović Sve što ni(sam) želela, objavljen je u izdanju Kreativnog centra, sa ilustracijama Dušana Pavlića.

Roman je namenjen prvenstveno tinejdžerima, ali može biti interesantan i mlađoj deci, kao i odraslima, jer je tema veoma aktuelna.

Kompjuterski virus iznenada prelazi na ljude i u gradu je vanredna situacija. Dvanaestogodišnja Nina slučajno se našla odvojena od roditelja, u kući svoje bake, a da stvar bude još zanimljivija – tu je i sedmak Maks, njena tajna simpatija iz škole. Na taj način započinje prva knjiga budućeg serijala čiji su glavni junaci Nina i Maks.

– Roman Sve što (ni)sam želela napisan je u formi dnevnika. Popunjava ga jedna prilično (ne)obična dvanaestogodišnja Nina Kovač, kako bi se snašla u ludilu u koje je upala. Haosu u njenim mislima dodatno doprinosi činjenica da dane u karantinu provodi s najpopularnijim učenikom u školi, sedmakom Maksimom Maksimovićem. Izvan te podele po popularnosti i uzrastu, ispostaviće se da su ona i on deca poput drugih mlađih tinejdžera koje možda poznajete, jedino što Nina i Maks moraju sami da se snađu i da jedan težak period preguraju bez roditeljske potpore – navodi autorka.

Kreativni centar: Dragana Mladenović - Sve što ni(sam) želela

Dragana Mladenović piše lako, duhovito, dobro razume sve ono njeni junaci vole i zbog čega brinu i prava je majstorica brzog i britkog dijaloga.

Iako Nina i Maks prolaze sve faze tipičnog tinejdžerskog poznanstva, od zbunjenosti, preko svađe, do simpatije, u njihovom odnosu nema ničeg sladunjavog. Tokom boravka u bakinoj kući, glavni junaci su prinuđeni da se zbliže jer su upućeni samo jedno na drugo dok se suočavaju s brojnim izazovima, od toga kako i gde nabaviti hranu, čime se tuširati i prati zube, kako pomusti kozu ili umesiti hleb, uz nemogućnost da se to pronađe na Guglu.

U tako neobičnim okolnostima Nina i Maks se ponašaju izuzetno zrelo i zajedno prevazilaze svoje lične dileme i nesigurnosti. Istovremeno, oni pažljivo posmatraju dešavanja u svetu oko sebe, shvataju važnost saradnje i solidarnosti i na taj način brzo odrastaju.

Dragocenost ovog karantinskog trilera Dragane Mladenović je svakako u tome što na jedan vedar i komičan način, iz ugla mladih, obrađuje aktuelne pandemijske traume, te tako može poslužiti kao pogodna pripomoć u obrađivanju teških emocija koje pritiskaju mnoge. Zato je Sve što (ni)sam želela roman koji se pojavljuje upravo u trenutku kada je najpotrebniji.

***

Dragana Mladenović (1977) diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Pančevu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Objavila je nekoliko zbirki poezije, knjiga Rodbina prevedena je na nemački i švedski, a pesme su joj prevođene na italijanski, engleski, francuski, grčki, mađarski i slovenački. „Tvornica“, „Omot spisa“ i „Rodbina“ prevedene su na makedonski pod objedinjujućim naslovom „Građa za lep roman“ (2013).

Radovi Dragane Mladenović objavljivani su u svim značajnijim antologijama savremenog srpskog pesništva, kao i u književnim časopisima i strip izdanjima. Dobitnica je tri nagrade za poeziju i jedne za priču.