Naslovna » BG svaštara » Književnost » Tri Dositejeva pera za knjige Kreativnog centra
Tri Dositejeva pera za knjige Kreativnog centra
Tri Dositejeva pera za knjige Kreativnog centra

Tri Dositejeva pera za knjige Kreativnog centra

Na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike tri knjige u izdanju Kreativnog centra osvojile su nagradu Dositejevo pero 2020.

Roman Lutanja baštenskih patuljaka Gordane Maletić osvojio je prvu nagradu i postao dobitnik Dositejevog pera 2020. u kategoriji knjiga za mlađi uzrast.

Knjiga Princezin globus Vesne Aleksić osvojila je treću nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera 2020. u kategoriji knjiga za mlađi uzrast.

Roman Šumski derbi Zlatka Vasića osvojio je treću nagradu i postao dobitnik Dositejevog pera 2020. u kategoriji knjiga za stariji uzrast.

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Biblioteka Dositej Obradović i Organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Ove godine prispelo je 54 naslova iz produkcije za 2019. godinu, a u dečjem žiriju bilo je 200 učenika iz beogradskih osnovnih škola.

Nagrade će biti dodeljene u novembru.

Svojim romanom Lutanja baštenskih patuljaka nagrađivana autorka Gordana Maletić uvodi čitaoce u tajanstveni svet neobičnih junaka. Baštenski patuljci možda za nekoga predstavljaju samo ukrase u cveću, ali to ne važi i za autorku koja zna njihovu tajnu.

Njena priča počinje u trenutku kada Cvetko i Dubravko dospevaju u baštu devojčice Mile, ali ubrzo potom i nestaju iz nje bez traga. Za devojčicu i njenu porodicu taj nestanak ostaje obavijen velom tajne, ali pred čitaocima, koji su u ovoj priči tajni saputnici, dvojica patuljaka oživljavaju i otkrivaju svet sakriven od znatiželjnih pogleda ljudi.

Princezin globus višestruko nagrađivane autorke Vesne Aleksić je četvrta knjiga iz serijala o princezi Sofiji. U ovoj knjizi, jedna netipična, savremena princeza suočava se s novim izazovom – kako se pripremiti za polazak u školu?

Edicija Princeza Sofija namenjena je čitaocima početnicima i, shodno tome, dizajnersko i tehničko oblikovanje prilagođeno je potrebama onih koji tek ovladavaju ovom veštinom – u knjigama su zastupljeni veći font i prored kako bi se deci olakšalo čitanje.

Romanom Šumski derbi nagrađivani autor Zlatko Vasić nam donosi priču u kojoj je priroda glavna junakinja. Pred očima čitalaca oživeće stabla Dubokog jendeka u borbi za svoj dom. Nevolju u njihov kraj doneće drvoseče pretnjom da će poseći šumu po nalogu iz grada. Jedini način da se odbrane jeste da pristanu na fudbalsku utakmicu, odnosno opkladu s drvosečama, u kojoj će pobednik dobiti Duboki jendek.

Simpatični junaci ove priče, tim Tri zvezde, uz pomoć lugara i stanovnika šume, hrabro će se suočiti s brojnim preprekama na tom putu. Naučiće da je fudbal igra za koju su potrebne spretne noge, pametna glava, ali i veliko srce čitavog tima koje zajednički kuca za istu stvar – a to je odbrana doma.