Naslovna » Izlasci » Izložbe » 20. Bijenale keramike Beograd
20. Bijenale keramike Beograd
20. Bijenale keramike Beograd

20. Bijenale keramike Beograd

U Konaku kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8) od 3. do 15. novembra 2020. biće otvoreno 20. Bijenale keramike Beograd.

Međunarodna izložba umetničke unikatne keramike jedna je od retkih izložbi koju organizuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) preko četiri decenije i koja uspešno spaja i promoviše tradicionalne i moderne pristupe, tehnike, materijale i forme umetničke keramike.

Ova jedinstvena manifestacija je od nastanka u fokusu imala da predstavi najnovija dostignuća domaćih autora iz Jugoslavije, a od 90-ih godina 20. veka, radove umetnika iz Srbije.

Na poziv Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS, rado su se odazivali umetnici koji su želeli da publici, kolegama i stručnoj javnosti prikažu svoja najnovija kreativna rešenja iz ove oblasti primenjene umetnosti. Ova postavka je jedna od retkih prilika gde se na jednom mestu može videti presek aktuelne umetničke scene na polju unikatne keramike.

Jubilarna postavka Bijenala keramike biće održana u Konaku kneginje Ljubice, a predstaviće se i umetnici iz regiona i inostranstva (Slovenija, Hrvatska, Japan, SAD…).

Bijenale keramike: Rad Tatjane Zakić
Bijenale keramike: Rad Tatjane Zakić

Odabrani su i radovi umetnika iz Dizajn, Vajarske i Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a. Poseban segment na izložbi će imati studenti završnih godina sa Odseka keramike Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. U saradnji sa svojim profesorima su osmislili kako će se svojim radovima i vođenjem kroz izložbu predstaviti zainteresovanoj beogradskoj publici.

Autori su različitih poetika, rukopisa, afiniteta i generacija. Publika će videti raznorodne eksponate (keramoskulpture, posudna keramika, zidne, podne i prostorne instalacije…), bogatstvo formi i kolorita, sve tehnike izražavanja (kamenina, porcelan, terra sigillata, terakota, majolika, raku…), smele kombinacije keramike sa drugim materijalima (metal, drvo, platina, staklo, perje, kanap…) i širok dijapazon tema kojima su bili inspirani umetnici (figuracija, motivi iz žive i nežive prirode, biljni i životinjski svet, apstrakcija, predmeti za svakodnevnu upotrebu, svetleća tela…). (danubeogradu.rs / Maja Škaljac-Stanošević, istoričar umetnosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.