Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » COVID-19, 17. novembar 2020: Godinu dana od prvog slučaja virusa korona
COVID-19, 17. novembar 2020: Godinu dana od prvog slučaja virusa korona (ilustracija: Pixabay)
COVID-19, 17. novembar 2020: Godinu dana od prvog slučaja virusa korona (ilustracija: Pixabay)

COVID-19, 17. novembar 2020: Godinu dana od prvog slučaja virusa korona

Pre godinu dana, 17. novembra 2019, registrovan je prvi slučaj COVID-19, a u pitanju je bio 55-godišnji muškarac iz kineske provencije Hubej.

Od tada do danas broj zaraženih u svetu premašio je 55 miliona, a od posledica koje je izavao ovaj virus preminulo je više od 1.300.000 ljudi.

Večeras počinje primena novih mera u suzbijanju širenja virusa korona: novo radno vreme (do 21.00) važiće za ugostiteljske objekte, kafiće, noćne klubove, restorane, ali i tržne centre i prodavnice. Od te mere izuzete su apoteke, dostava hrane, benzinske pumpe za točenje goriva i privreda koja radi treću smenu.

U pojedinim BIOSKOPIMA od danas su izmenjeni termini projekcija, a do kraja novembra izmenjena su i vremena početaka POZORIŠNIH PREDSTAVA.

COVID-19 u Srbiji – statistika

Zvanični podaci do 17. novembra 2020. u 15.00:

  • ukupan broj registrovanih slučajeva: 92.375;
  • broj smrtnih slučajeva: 1.054;
  • procenat smrtnosti: 1,14%;
  • broj testiranih osoba: 1.536.960;
  • broj testiranih osoba u poslednja 24 sata: 17.645;
  • broj potvrđenih slučajeva u poslednja 24 sata: 4.994;
  • broj preminulih osoba u poslednja 24 sata: 24;
  • broj hospitalizovnih osoba: 4.963;
  • broj osoba na respiratorima: 179.

Kontakt centar za sve informacije o COVID-19: 19819.

COVID-19 – vesti koje su obeležile dan

»»» U Beogradu je do poslednjeg preseka registrovano 2.084 novozaraženih koronavirusom; to je 42 odsto od ukupno 4.994 novozaraženih zabeleženih u Srbiji.

»»» Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da danas u našoj zemlji očekuje maksimalan broj zaraženih virusom korona od početka epidemije i dodaje da bi on mogao biti i viši od 4.000. Kon je istakao da broj novoobolelih i dalje raste i da je on posledica ponašanja građana u prethodnih nedelju dana, ali da očekuje da će do „zaravnjenja krive“ doći tokom sledeće nedelje, jer danas stupaju rigoroznije mere.

»»» Situacija u Beogradu sa virusom korona je prvo bila zabrinjavajuća, zatim alarmantna, a poslednjih dana na ivici smo da preraste u dramatičnu i kritičnu: svaki deseti Beograđanin je zaražen, a za 14 dana ima skoro 16.000 pozitivnih.

»»» Poznati srpski glumac Ivan Bekjarev preminuo je juče u Beogradu, u 75. godini. Kako prenose beogradski mediji, Bekjarev se prošlog meseca zarazio virusom korona, a pre desetak dana pogoršalo mu se zdravstveno stanje. I reditelj Milivoje Mića Milošević, koji je pored brojnih ostvarenja režirao i serijal filmova “Tesna koža“, preminuo je juče u Beogradu u 91. godini od posledica infekcije virusom korona, rečeno je Tanjugu u krugovima bliskim porodici reditelja.

»»» U KBC „Bežanijska kosa“ trenutno je smešteno 300 kovid pacijenata i popunjenost bolničkih kapaciteta je oko 97 odsto. Direktorka te zdravstvene ustanove, dr Marija Zdravković rekla je za RTS da je protekla noć bila vrlo teška, najteža do sada, navodeći da su tokom noći pregledali ogroman broj pacijenata, njih 350.

»»» U Institutu za reumatologiju popunjena su sva mesta namenjena za kovid pacijente, kaže direktor te zdravstvene ustanove Goran Radunović i dodaje da je trenutno na lečenju 89 kovid pacijenata. „Tokom jučerašnjeg dana i noći imali smo sedam otpusta, odnosno jedan premeštaj i šest otpusta i primili smo novih sedam pacijenata“, naveo je Radunović za TV Pink.

»»» Simptomi COVID-19 zahvataju gotovo svaki deo tela, od glave do nožnih prstiju. Ali, nova studija potvrđuje ranija istraživanja koja su ukazala na to da je jedan od simptoma najčešći – temperatura.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.