Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » COVID-19, 24. novembar 2020: Samo u Beogradu skoro 2000 novozaraženih
COVID-19 - vesti koje su obeležile dan (foto: Pixabay)
COVID-19 - vesti koje su obeležile dan (foto: Pixabay)

COVID-19, 24. novembar 2020: Samo u Beogradu skoro 2000 novozaraženih

U poslednja 24 sata u Srbiji su zabeležena još 6.482 COVID-19 slučaja, a najviše novozaraženih i dalje je u Beogradu, skoro 2.000 – 1.917.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se „truditi da vakcine budu u Srbiji već tokom decembra“, ali da to, kako je rekla, zavisi i od toga koliko brzo se one registruju u državi porekla.

Zanimljivo je, prenosi Direktno, da je juče dr Predrag Kon izjavio da se uočava usporavanje virusa korona, posebno u Beogradu i istakao da će se za dva, tri dana videti da li će doći do potpunog zaravnjenja krive. Do usporavanja je došlo zahvaljujući merama koje su već uvedene, kazao je Kon.

Samo dan kasnije, imunolog Srđa Janković kaže da epidemija ne jenjava, već da se rasplamsava i da se umesto razmišljanja o popuštanju mera protiv virusa korona treba usmeriti na njihovo striktno pridržavanje.

COVID-19 u Srbiji – statistika

Zvanični podaci do 24. novembra 2020. u 15.00:

  • ukupan broj registrovanih slučajeva: 133.029;
  • broj smrtnih slučajeva: 1.274;
  • procenat smrtnosti: 0,96%;
  • broj testiranih osoba: 1.660.185;
  • broj testiranih osoba u poslednja 24 sata: 21.476;
  • broj potvrđenih slučajeva u poslednja 24 sata: 6.842;
  • broj preminulih osoba u poslednja 24 sata: 37;
  • broj hospitalizovnih osoba: 6.478;
  • broj osoba na respiratorima: 225.

Kontakt centar za sve informacije o COVID-19: 19819.

COVID-19 – vesti koje su obeležile dan

»»» Zbog loše epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona u pojedinim lokalnim samoupravama na nastavu na daljinu potpuno ili delimično do sada je prešlo 69 škola u Srbiji. U Vrbasu, Paraćinu, Dimitrovgradu i Surdulica u svim osnovnim i srednjim školama đaci nastavu prate na daljinu, dok je u pojedinim opštinama neposredna nastava delimično prebačena na onlajn.

»»» Prvi pacijenti oboleli od koronavirusa iz Beograda su stigli u stacionar „Radon“, izjavila je direktorka Instituta „Niška Banja“ Marina Deljanin Ilić.

»»» Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno prisustvo virusa korona kod 753 korisnika i 437 zaposlenih.

»»» Pre aktuelnog i dosad najačeg talasa epidemije imunitet na korona virus steklo je 20,7 odsto stanovništva Srbije, a najviše otpornih je među mlađima od 19 godina, pokazuju rezultati druge Nacionalne studije seroprevlencije SARS-CoV-2. Prema toj studiji, u koju su Novosti imale uvid, svaki treći, ili 31,8 odsto u ovoj starosnoj grupi ima IgG antitel, odnosno prirodno stečeni imunitet nakon što su bili zaraženi.

»»» Pojedini sektori poput IT-a, trgovine i drugih, uspeli su putem onlajn poslovanja najbolje da se prilagode krizi izazvanoj pandemijom, dok u sektorima uslužnih delatnosti, kao što su turizam i ugostiteljstvo, ali i drugim, to nije moguće učinti zbog prirode posla, pa stručnjaci očekuju da će zbog toga biti najviše otpuštanja radnika upravo u tim oblastima tokom zimskog talasa korone. Ekonomista Saša Ðogović, autor publikacije Markoekonomska kretanja u Srbiji, kaže za Tanjug da su pored sektora uslužnih delatnosti, pre svega turizam i ugostiteljstvo, na udaru i razne zanatlije i druge delatnosti koje vrlo teško ili uopšte ne mogu da se prilagode novoj situaciji…

»»» U Gerontološkom centru Beograd, od ukupno 1.200 korisnika te ustanove, virusom korona zaraženo je njih oko 30, kaže v.d.direktora te ustanove Srđan Dimitrijević i dodaje da su inficirani sa blagim simptomima ili asimptomatski slučajevi.

»»» U narednim danima neophodno je striktno poštovanje mere koja se odnosi na izbegavanje okupljanja, u zatvorenom i na otvorenom prostoru i skraćenje radnog vremena doprineće upravo smanjenju takvog okupljanja i time će se usporiti dalje širenje virusa, izjavila je danas ministarka Darija Kisić Tepavčević.

»»» UNICEF je saopštio da radi sa 350 partnera, uključujući i vodeće svetske avio-kompanije, brodske kompanije, logističke asocijacije iz celog sveta, kako bi što pre isporučio dve milijarde vakcina protiv korona virusa u 92 države sveta.

»»» Zbog novih uvedenih mera bezbednosti Vlade Srbije, koje traju narednih 10 dana, bioskopi i pozorišta u Beogradu i Srbiji i otkazali su većinu projekcija i predstava, što možete videti i na našim stranicama bioskopskih i pozorišnih repertoara.

»»» U svetu je od korona virusa obolelo više od 59.175.0000 osoba, umrlo je više od 1.396.400 osobe, dok se oporavilo oko 37.897.500 pacijenata.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.