Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Alan Ford trči počasni krug“ u Muzeju Jugoslavije
Izložba "Alan Ford trči počasni krug" u Muzeju Jugoslavije
Izložba "Alan Ford trči počasni krug" u Muzeju Jugoslavije

Izložba „Alan Ford trči počasni krug“ u Muzeju Jugoslavije

U Muzeju Jugoslavije (Mihaila Mike Jankovića 6) od 2. decembra 2020. biće otvorena gostujuća izložba „Alan Ford trči počasni krug“.

Ova izložba bile je jedan od najposećenijih slovenačkih kulturnih događaja u 2019. godini.

Biće prikazane 152 originalne table iz ranog perioda (1969-1975), kada je na izradi stripa radio prepoznatljivi italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija.

Pomenutom izložbom, kao i brojnim redovnim programima, Muzej Jugoslavije će od 28. novembra do 2. decembra obeležiti ovogodišnji Dan Muzeja.

„Alan Ford“ – strip koji je čitala cela Jugoslavija

Prvi broj „Alana Forda“ izašao je u maju 1969. godine. Osmislili su ga Lučano Seki – Maks Bunker, kao scenarista, i crtač Roberto Raviola Magnus. Već godinu dana kasnije ovaj satirični strip je zbog upečatljivih crteža, duhovitih dijaloga i spretne ironije, kao i izuzetnog prevoda Nenada Briksija, pridobio naklonost publike širom Jugoslavije.

„Strip je ismevao sve korumpirane, nesposobne i izmanipulisane ljude na svetu. Nikoga nije poštedeo. Obradio je lepe i ružne, bogate i siromašne, poštene i lopove. Događaji u stripu su apsurdni, iznenađujući, duhoviti i apsolutno politički nekorektni.

Neki citati postali su deo svakodnevnog govora, pa njegov uticaj možemo prepoznati i u muzici (Prljavo kazalište), i na filmu (Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Smogovci). Danas je strip jednako zanimljiv usled aktuelne društveno-političke situacije, pa ga mnogi doživljavaju gotovo proročki“, objašnjava autor izložbe, Rok Glavan, kolekcionar stripova iz Slovenije.

Izložbu organizuju Muzej Jugoslavije i Institut za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

Izložba "Alan Ford trči počasni krug" u Muzeju Jugoslavije

„Veoma nam je drago što ćemo ugostiti ovu zapaženu izložbu. Alan Ford je nesumnjivo jedan od fenomena koji karakterišu jugoslovensko nasleđe i jugoslovensko iskustvo“, izjavila je direktorka Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević, u susret otvaranju izložbe.

Stručni saradnici na izložbi su dr Andrej Smrekar i Samo Pureber, kao i Lazar Džamić, autor „Cvjećarnice u Kući cveća“, popularne studije o fenomenu jugoslovenskog uspeha stripa „Alan Ford“. Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

„Alan Ford je jedan od vrlo retkih primera kako se strani kulturni artefakt ‛primi՚ u novoj stredini i, štaviše, postane neodvojivi deo kulturne baštine zemlje primaoca; kulturni ekvivalent voćnog kalemljenja. Istina je da je Alan Ford u bivšoj Jugoslaviji postao popularniji i značajniji nego u rodnoj Italiji, dok je u svim ostalim zemljama, gde je prevod pokušan, ugašen nakon samo nekoliko izdanja. Nikada, na primer, nije preveden na engleski“, navodi Lazar Džamić povodom otvaranja beogradske izložbe.

U okviru izložbe biće prikazana i retka izdanja stripa „Alan Ford“ iz kolekcije Marijana Matića i Marija Reljanovića.

U okviru izložbe „Alan Ford trči počasni krug“ održaće se i prateći programi, a izložba će biti otvorena do 28. februara 2021. godine. (danubeogradu.rs)

Izložba „Alan Ford trči počasni krug“ – info

  • Mesto održavanja: Muzej Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6
  • Vreme trajanja: 2. decembar 2020. – 28. februar 2021.
  • Autor izložbe: Rok Glavan
  • Radno vreme: sreda-nedelja, 10.00-18.00; ponedeljkom i utorkom zatvoreno
  • Neradni dani: 1. i 7. januar 2021.
  • Cene ulaznica: 400 RSD (odrasli), 200 RSD (učenici i studenti), za dž (deca do 10 godina)
  • Kontakt: +381 11 3671485 i info@mij.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.