Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Krizni štab: Nove mere bezbednosti, 6. novembar 2020.
Krizni štab: Nove mere bezbednosti (foto: Griffin Woolbridge / Pexels)
Krizni štab: Nove mere bezbednosti (foto: Griffin Woolbridge / Pexels)

Krizni štab: Nove mere bezbednosti, 6. novembar 2020.

Danas, 6. novembra 2020, zasedao je Krizni štab za suzbijanje širenja zarazne bolesti COVID-19 i usvojio nove mere bezbednosti u Beogradu.

Predloženo je da se zabrani okupljanje više od pet ljudi i unutra i napolju. Taj broj je, dakle, smanjen sa 30 na pet.

Nova zabrana okupljanja nije preporuka već mera koja će biti zakonski regulisana, a odnosi se na sva organizovana javna okupljanja.

Ova mera se ne odnosi na školsku i radnu sredinu, gde može da bude više od pet osoba, ali samo ako se obezbede četiri kvadratna metra po osobi u prostoriji, to jest udaljenost od dva metra.

Kada je reč o kulturnim manifestacijama, i dalje je za pozorišta i bioskope ograničenje do 500 ljudi, uz strogo propisane uslove – nošenje maske, poštovanje razmaka i slično.

Iz Kriznog štaba podsećaju da je Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđeno da inspektor može na licu mesta da izrekne mandatnu kaznu zbog nepoštovanja mera.

Za nenošenje maski predviđena je novčana kazna od 5.000 dinara za građane i između 30.000 i 300.000 dinara za pravna lica, a ono što je najbitnije kada je u pitanju prevencija u okviru izmene zakona jeste mogućnost da mandatnu kaznu izrekne inspektor na licu mesta usled nepoštovanja mera.

Jesenji raspust za sve učenike

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da će, po odluci Kriznog štaba, svi učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji imati jesenji raspust od 11. pa sa vikendom do 15. novembra 2020.

U saopštenju se navodi da će prvi radni dan biti ponedeljak, 16. novembar, uz napomenu da je Krizni štab takvu odluku doneo na današnjoj sednici zbog trenutne epidemiološke situacije. Jedan od prioriteta Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u uslovima epidemije virusa korona je bezbednost i zaštita zdravlja učenika, studenata i zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Pre toga, u ponedeljak i utorak, 9. i 10. novembra, učenici i osnovnih i srednjih škola ići će u školu po ranije utvrđenom planu.

(danubeogradu.rs)