Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Slave: Aranđelovdan
Slave: Aranđelovdan - Sveti Mihailo (foto: bepsy / Shutterstock)
Slave: Aranđelovdan - Sveti Mihailo (foto: bepsy / Shutterstock)

Slave: Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva 21. novembra proslavlja Aranđelovdan – Sv. arhistratiga Mihaila i ostale Sile nebesne bestelesne, odnosno Sabor Svetog arhangela Mihaila.

Krsna slava Aranđelovdan, druga najčešća u srpskom narodu posle Nikoljdana, bila je i slava vladarske loze Nemanjića.

Slavljenje anđela duboko je ukorenjeno u hrišćanskoj religiji i bilo je najčešće preterano, sve do Laodikijskog sabora u drugoj polovini IV veka, koji je odbacio izjednačavanje anđela sa bogovima i odredio im pripadajuće mesto. U istom IV veku, u vreme pape Silvestera i patrijarha aleksandrijskog Aleksandra uveden je praznik posvećen Svetom arhistratigu Mihailu i ostalim bestelesnim Silama u novembru.

Postoji i objašnjenje za ovaj izbor: smatra se da je stvaranje sveta bilo u martu i da su prvo stvoreni anđeli sa devet činova, pa kako je novembar deveti mesec posle marta trebalo bi ih tada proslavljati.

Poznato je da nisu svi anđeli jednaki i da među njima postoji utvrđena hijerarhija. Sveti Dionisije Areopagit, učenik apostola Pavla, koji je živeo u vreme Hrista, detaljno je opisao vojsku anđela sa sledećim činovima: šestokrili serafimi, mnogoočiti heruvimi, bogonosni prestoli, gospodstva, sile, vlasti, načala, arhangeli i angeli.

Vojvoda anđeoske vojske je arhistratig Mihailo, koji je taj čin zaslužio pošto je mnoge anđele koji su krenuli za Luciferom odvratio. Među anđelima vlada savršeno slaganje i ljubav, kao i potčinjenost nižih činova višim i svih zajedno Bogu. Svaki čovek ima anđela čuvara koji vidi sve što pojedinac radi, govori i misli, a na dan Strašnog suda svi anđeli će se okupiti oko Hristovog prestola i sve će se saznati.

Po narodnom verovanju Sveti arhanđel Mihailo u času smrti uzima čovekovu dušu i odvaja pravedne od grešnih. Smatran je i jedinim živim svetiteljem, pa je u nekim krajevima postojala praksa da se na Aranđelovdan ne sprema slavsko žito, što je pogrešno.

Svi svetitelji i anđeli su pred Bogom živi, a žito ima svoju simboliku i njegovo pripremanje i osveštavanje za krsnu slavu je obavezno.

U narodu se veruje da vreme na Aranđelovdan, pokazuje kako će biti tokom cele zime i proleća. Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka i usmerava nevernike na pravi put. U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.