Naslovna » Izlasci » Film » Tribina „12 gnevnih filmova“: Godina (filmskog) gneva i prevrata – srpski film i protiv korone
Tribina "12 gnevnih filmova" - decembar 2020.
Tribina "12 gnevnih filmova" - decembar 2020.

Tribina „12 gnevnih filmova“: Godina (filmskog) gneva i prevrata – srpski film i protiv korone

Nova tribina iz ciklusa „12 gnevnih filmova“ biće održana u Domu omladine Beograda u petak, 4. decembra 2020. godine od 17.00.

U tribinskoj sali govoriće filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić.

Poslednja ovogodišnja tribina biće posvećena rekapitulaciji filmske 2020. i najavi 2021. godine: srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim tokom godine koja se bliži kraju, kao i o filmovima koji su već snimljeni i čije nas premijere (najverovatnije) očekuju tokom 2021.

Bajić i Janković će pričati o srpskim filmovima iz 2020. godine, a sa posebnim osvrtom na ostvarenja koja su premijerno prikazana i nagrađena na svetskim filmskim festivalima A kategorije – „Otac“ Srdana Golubovića (Berlin) i „Oaza“ Ivana Ikića (Venecija).

Takođe biće reč o dokumentarno-igranom hibridu „Sumrak u bečkom haustoru“ Mladena Đorđević, premijerno prikazanom na FEST-u, kako i o filmovima koji su nedavno ušli u bioskopsku distribuciju: „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića i „Ime naroda“ Darka Bajića; biće priče i o filmu „Jedini izlaz“ Darka Nikolića.

Pored rekapitulacije, na tribini će biti reči i o srpskim filmovima koji su već snimljeni ili se trenutno snimaju, i čije nas premijere očekuju tokom 2021. godine. Janković i Bajić će tako predstaviti najnovije režije Slobodana Šijana („Budi Bog s nama„), Srđana Dragojevića („Nebesa„), Raše Andrića („Leto kada sam naučila da letim„), Milutina Petrovića („Nečista krv„), Dušana Kovačevića („Nije loše biti čovek„), Dušana Milića („Mrak„), Olega Novkovića („Živ čovek„), Gage Antonijevića („Dara iz Jasenovca„)…ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Naravno, biće priče i o filmovima autora koji će tokom sledeće godine predstaviti svoju prvu ili drugu dugometražnu režiju („Strahinja“ Stefana Arsenijevića, „Bilo jednom u Srbiji“ Petra Ristovskog, „Zlatni dečko“ Ognjena Jankovića, „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, „Kelti“ Milice Tomović…), kao i o novim srpskim filmovima čije bi snimanje trebalo da počne početkom 2021.

Podsećamo… Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina pod zajedničkim nazivom „12 gnevnih filmova“, koji predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji, a istovremeno i svedočanstvo vremena u kome živimo. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.