Naslovna » Izlasci » Akcije » Umetnički performans „Stefan (ni)je titula“ Stefana Lukića
Umetnički performans "Stefan (ni)je titula" Stefana Lukića (Dalek, koliko me noge nose / foto: Marijana Janković)
Umetnički performans "Stefan (ni)je titula" Stefana Lukića (Dalek, koliko me noge nose / foto: Marijana Janković)

Umetnički performans „Stefan (ni)je titula“ Stefana Lukića

Umetnički performans „Stefan (ni)je titula“ Stefana Lukića preispituje odnose želja i moći, ličnih i kolektivnih težnji ka ostvarenju ciljeva.

Performans će se održati na Platou Milana Mladenovića, ispred Doma omladine Beograda, u petak, 20. novembra 2020. od 18.00 do 19.00.

Umetnik nizom asocijativnih vrednosti upućuje na poznate reference i unutrašnje stanje uzrokovano socio-političkim normativima.

Sloboda izraza ukazuje na odluke koje pojedinac donosi u odnosu na sopstvene mogućnosti, ali i na ambicije koje kreira u skladu sa težnjama, dok sa druge strane biva sprečen da te težnje i ostvari.

Kroz izvedbu, Lukić izmešta umetnički koncept iz galerijskog prostora i ostavlja otvoreno polje za spontanu participaciju publike; na taj način umetnički performans postaje hepening koji ima za cilj intelektualno promišljanje posmatrača/učesnika o ličnom potencijalu, ali i kolektivnom identitetu.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Izvedba „Stefan (ni)je titula“ predstavlja deo iz ciklusa „Daleko, koliko me noge nose„, koje je umetnik izvodio po Srbiji i svetu. Kroz redefinisanje performativnog čina, Lukić objedinjuje dosadašnje radove i rekreirea vrednosti putem ekstenzije narativa, usaglašavajući različite pristupe kroz sličan telesni diskurs. Na taj način autor uspostavlja različite hipoteze o kretanju, prolaznosti, željama, ambicijama i mogućnostima koje nameću okviri društvenog konstrukta…

Stefan Lukić je jedan od učesnika ovogodišnje tradicionalne izložbe „Inter/Akcija“, koja se održava u Galeriji Doma omladine Beograda do 20. novembra 2020. godine.

Performans će moći da se uživo prati na instagram profilu stefanlukic.art.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.