Naslovna » BG servis » Doček Nove godine 2021: Izaberite jelke sa busenom
Doček Nove godine 2021: Izaberite jelke sa busenom (foto: JKP "Zelenilo-Beograd")
Doček Nove godine 2021: Izaberite jelke sa busenom (foto: JKP "Zelenilo-Beograd")

Doček Nove godine 2021: Izaberite jelke sa busenom

Izaberite jelke sa busenom – apeluju iz JKP „Zelenilo-Beograd“ i naglašavaju da u svojim rasadnicima ovakve jelke imaju u ponudi od danas, 8. decembra 2020.

Rasadnici „Zelenila“ se nalaze u Ulici vojvode Stepe 405 na Voždovcu i u Marije Bursać bb u Zemunu.

Sadnice su visine između jednog i 1,3 metra, a cena jelki je 1.500 dinara.

Kao svake godine, i ove JKP „Zelenilo-Beograd“ apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara.

Posle praznika sugrađani mogu jelke zasaditi u svoja dvorišta.

Na ovaj način produžava se život četinara ali istovremeno svaki pojedinac, koji zasadi stablo, utiče na povećanje broja stabala u gradu što je neophodno i korisno.

Jelke sa busenom – održavanje

Podsećamo na nekoliko saveta kako bi se jelke sa busenom što bolje održale u zatvorenom prostoru tokom praznika…

»»» Prilikom kićenja jelke sa busenom treba da se vodi računa o ukrašavanju njenog vrha, kako se on ne bi polomio ili oštetio. Jedan od načina da se sačuva vrh, jeste da se uz vrh postavi olovka, pa tek onda ukras.

»»» Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina. Potrebno je da se jelka redovno orošava, tj. prska vodom.

»»» Redovno je zalivajte vodom sobne temperature, kako bi se održala umerena vlažnost supstrata.

»»» Kada prođu praznici, drvo ne treba da se odmah iznosi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima.

»»» Sadnja se vrši kada zemlja napolju nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa.

»»» Imajte na umu da će jelka u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba odabrati mesto za sadnju. Mora se voditi računa da sadnicu ne posadite suviše blizu objekta ili nadzemnih instalacija.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.