Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » FMU i Guarnerius nagrađuju: Tri pijanistička resitala za kraj godine
FMU i Guarnerius nagrađuju: Tri pijanistička resitala za kraj godine
FMU i Guarnerius nagrađuju: Tri pijanistička resitala za kraj godine

FMU i Guarnerius nagrađuju: Tri pijanistička resitala za kraj godine

Za kraj 2020. godine, od 28. do 30. decembra, u okviru ciklusa FMU i Guarnerius nagrađuju biće održana tri pijanistička resitala.

U okviru 9. sezone ciklusa besplatnih koncerata u Džordža Vašingtona 12 nastupiće najbolji akademci Fakulteta muzičke umetnosti, Nikola Todorović, Davud Vesnić i Vuk Božilović.

Broj mesta je ograničen, a u skladu s preporučenim merama Kriznog štaba Vlade Srbije obavezno je nošenje zaštitnih maski. Informacije i obavezne rezervacije: info@guarnerius.rs, 069/3612-038.

Nikola Todorović, klavir

U ponedeljak, 28. decembra od 16.00, koncert će održati pijanista Nikola Todorović, dobitnik prvih nagrada na takmičenjima „Slavenski“, „Davorin Jenko“, Međunarodno takmičenje u Nišu i „Sirmium Music Fest“, a na programu koncerta su dela Kuprena, Ramoa, Šopena, Mesijana i Skrjabina.

Mladi Valjevčanin često nastupa kao kamerni muzičar. Svirao je u klavirskom triu Passione i klavirskom kvartetu s kojima je ostvario nagrade na nekoliko republičkih takmičenja. Godine 2020. nagrađen je stipendijom Yamaha.

Davud Vesnić, klavir

U utorak, 29. decembra od 16.00, nastupiće pijanista Davud Vesnić, višestruki nosilac prvih nagrada na takmičenjima „Petar Konjović“, Internacionalnom takmičenju u Smederevu, Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu, „Sirmium music fest“…ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Kao gošća koncerta nastupiće pijanistkinja Kristina Dalea a na programu su dela Ščedrina, Skrjabina, Albenica i Lista.

Za svega šest godina sviranja klavira Vesnić je ostvario brojne rezulate na međunarodnim takmičenjima. Svoj talenat iskazuje i kroz komponovanje klasične i džez muzike, glumu, besedništvo, solo pevanje, voditeljstvo.

Vuk Božilović, klavir

Devetu sezonu ciklusa FMU i Gvarnerius nagrađuju svečano će zatvoriti višestruko nagrađivani pijanista Vuk Božilović, dobitnik mnogobrojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, pobednik takmičenja „The first LSH Asia Piano Competition“ 2018. godine u Kini, koji će nastupiti u sredu, 30. decembra od 15.30.

Na programu ovog koncerta su najlepša dela za klavir Baha, Betovena i Skrjabina.

Vuk Božilović, srpski pijanista i profesor, smatra se jednim od najtalentovanijih pijanista svoje generacije. Često nastupa na koncertima posvećenim Šopenu. Nastupao je u svim značajnijim salama širom Srbije. Član nekoliko kamernih ansambala.

(danubeogradu.rs)