Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » Nova godina 2021: „Uzimala,davala…“ – igrokaz Vučićeve vlasti o poskupljenjima i povećanju plata i penzija
Nova godina 2021. i poskupljenja: "Uzimala,davala..." - najfraza 2021. (foto: PIxabay)
Nova godina 2021. i poskupljenja: "Uzimala,davala..." - najfraza 2021. (foto: PIxabay)

Nova godina 2021: „Uzimala,davala…“ – igrokaz Vučićeve vlasti o poskupljenjima i povećanju plata i penzija

„Uzimala, davala…“ naslov je igrokaza u režiji Vučićeve vlasti o poskupljenjima i povećanju plata i penzija i, tipujemo, NAJfraza nove 2021. godine.

Elem, „šef“ države je gromoglasno najavio novogodišnju čestitku penzionerima i zaposlenima u javnom sektoru.

Ubeđujući ovaj narod da će sa povećanjem penzija za 5,9 odsto i vanrednom pomoći od 5.000 dinara penzionerima, kao i plata od pet odsto (povećanje u dva dela) Vučić je još jednom ustvrdio da smo zakoračili u „zlatno doba“, da smo sve bliži obećanoj prosečnoj plati od 900 i prosečnoj penziji od 400 evra.

Naravno, pri tom, nije kazao i kako će puniti budžet iz koga će isplaćivati veće penzije i plate. A puniće ga poskupljenjima, koja će još više istanjiti kućne budžete maltene najsiromašnijih stanovnika Evrope.

I dok su neki penzioneri poslušali Dragana Markovića Palmu (JS), koji je za skupštinskom govornicom svesrdno podržao koalicionog partnera (SNS) u obmanjivanju birača i izračunao da sa pomoći od 5.000 mogu pripremiti posnu slavu za deset osoba, dotle su oni obazriviji „štekovali“ primljeni novac za poskupljenja koja su već počela, a mnoga i najavljena.

Dakako, zaposleni u javnom sektoru će već u januaru morati da odvoje nešto para od ušteđene crkavice, kako bi nadomestili manjak u kućnom budžetu izazvan većim izdacima za TV-pretplatu, struju, cigarete, poreze…

No, krenimo redom…

SKUPLJA… voda

Od 1. januara 2021. godine, po najavi iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača, biće povećana za pet odsto. Beograđani će plaćati uvećane račune „Infostana“ od februara.

Na osnovu dosadašnje prosečne potrošnje četvoročlanog domaćinstva u Beogradu, to znači da će mesečni račun biti uvećan za oko 55 (voda), odnosno za 80 dinara (voda i kanalizacija).

SKUPLJA… struja

Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) dala je, na zahtev JP EPS Beograd, saglasnost na povećanje cene struje za garantovano snabdevanje domaćinstava i malih kupaca od 1. februara 2021.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda iznosi, bez poreza i taksi, 7,867 din/kWh i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,4 odsto.

SKUPLJA… TV pretplata

Ovako je to bilo 2012… Aleksandar Vučić: „TV pretplata, kao što sam i obećao građanima Srbije, biće ukinuta, jer ja ne pripadam onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se marketinškim trikovima. To je naša obaveza od koje nećemo odustati. Samo preko mene mrtvog će na taj način uzimati pare od građana“.

Ovako je to bilo krajem 2019: „Predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis predviđeno je poskupljenje TV pretplate sa 220 na 255 dinara mesečno. Nova taksa, koju građani inače plaćaju preko računa za struju, trebalo bi da počne da se naplaćuje od 1. januara 2020. godine“.

U decembru 2020: „Pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. biće 299 dinara, predviđeno je izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koje je usvojila Skupština Srbije“.

SKUPLJE… odnošenje smeća

Sakupljanje, odvoženje i odlaganje komunalnog otpada koštaće 6,6 dinara po kvadratu sa PDV-om što je za ceo dinar skuplje nego do sada.

SKUPLJE… gorivo

Navodno, poskupeće gorivo zbog rasta vrednosti nafte na svetskim berzama. Poskupljenje od dva do četiri dinara po litru očekuje se tokom januara 2021, mada pojedini stručnjaci predviđaju da će gorivo da poskupi u martu ili aprilu.

(NAJVEROVATNIJE) SKUPLJE… komunalne takse u Beogradu

Najverovatnije će biti uvećana taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru u zavisnosti od delatnosti i zone, taksa za zakup bašta, postavljanje tezgi, taksa za aparate za sladoled, kokice, kao i za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila koja se plaća prilikom registracije vozila. Ukoliko bude izglasan na Skupštini grada Beograda, novi cenovnik stupa na snagu 1. januara 2021. godine.

Samo jedan primer: taksa za bašte na otvorenom, umesto 32 dinara, sledeće godine će biti 34,35 dinara po kvadratu dnevno u ekstrazoni poslovanja; to znači da će za lokal od 50 kvadrata mesečno morati da se plati oko 48.000 dinara, odnosno oko 3.000 više nego ove godine.

SKUPLJE… cigarete

Po predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizama u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana. Prvo koje će se desiti biće već u januaru 2021. godine i to za 10 dinara po paklici. Dakle, najjeftinije cigarete će pušače koštati 270 dinara.

POVEĆANJE… poreza na zemljište i nekretnine

U Beogradu uskoro stupaju na snagu nove cene po kojima će se obračunavati porez na zemljište i nekretnine. Prosečne cene stambenog kvadratnog metra ponegde su povećane i za oko 12.000 dinara, što za neke građane znači da će od 2021. plaćati porez i za šest posto veći u odnosu na ovu godinu.

SKUPLJI… PCR test

Vlada Srbije donela je odluku o povećanju cene PCR testova za virus korona, pa će od 1. januara 2021. godine cena testiranja na lični zahtev za državljane Srbije, umesto 6.000 dinara, koštati 9.000 dinara.

PCR test za strane državljanje već je poskupeo, pa od 15. decembra 2020. košta 18.000 dinara.

SKUPLJI… život „na lokalu“

Već je ranije najavljen veći porez na imovinu u Boru i Kragujevcu, već je povećana cena grejanja i komunalnih usluga u nekoliko gradova Srbije.

Danas su i u Skupštini Kragujevca odbornici doneli odluke o poskupljenjima komunalnih usluga, pa će poskupeti voda, iznošenje smeća i parkiranje.

Najavljena su poskupljenja i vode, prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju…

***

Građani Srbije, srećna 2021. godina!

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.