Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vlada Srbije usvojila nove mere bezbednosti – važe od 4. decembra 2020.
Vlada Srbije usvojila nove mere bezbednosti (foto: Aleksandra Prhal; Skadarlija uveče)
Vlada Srbije usvojila nove mere bezbednosti (foto: Aleksandra Prhal; Skadarlija uveče)

Vlada Srbije usvojila nove mere bezbednosti – važe od 4. decembra 2020.

Vlada Srbije usvojila je najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 koje će važiti od 4. decembra 2020.

Najvažnije: ograničeno je radno vreme…

Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi – neće raditi od petka u 17.00 do ponedeljka u 5.00 ujutru bez izuzetka.

Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka, od 5.00 do 17.00. Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 časa, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, takođe, neće raditi od petka u 17.00 do ponedeljka u 5.00.

Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije: teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5.00 do 17.00.

U kom periodu rade ostali objekti?

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi, kako radnim danima, tako i vikendom, do 21.00.

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja, dok će pijace biti otvorene i u danima vikenda od 6.00 ujutru do 15.00.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21.00 svakoga dana.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Sportski objekti se mogu koristiti i vikendom za treninge i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nacionalnih sportskih saveza.

Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17.00.

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21.00, a subotom do 17.00.

Sve ove mere usvojene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimum, uz nadu da će one dati željeni rezultat i da ćemo u danima pred nama to videti i u brojevima zaraženih građana koronavirusom.

Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mera, koje stupaju na snagu 4. decembra a važe do 15. decembra 2020.

Šalteri za prijem zahteva i izdavanje dokumenata u sedištu Uprave za upravne poslove Policijske uprave Beograd, u Ljermontovljevoj 12a u Beogradu, biće otvoreni radnim danima od 7.30 do 22.00, subotom će raditi od 7.30 do 15.30, dok će nedelja biti neradan dan.

Beogradski krizni štab: Organizacija javnog linijskog prevoza

Gradski štab za vanredne situacije usvojio je zaključak o organizaciji javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada.

Usvojeno je da redukcije polazaka na gradskim linijama umesto od 18.30 budu od 17.30 radnim danima, subotom i nedeljom, zatim da redukcije polazaka na prigradskim i lokalnim linijama umesto od 20.00 budu od 18.30 radnim danom, subotom i nedeljom kao i da redukcija polazaka BGvoza na liniji Batajnica – Ovča bude subotom i nedeljom u vanvršnom periodu.

Redukcije stupaju na snagu od subote, 5. decembra, a u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije i daljih mera vršiće se korekcija javnog prevoza putnika na teritoriji grada.

Apel Vlade Srbije i Kriznog štaba…

Vlada Srbije i Krizni štab apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno i da se ne okupljaju u stanovima, privatnim smeštajima niti u bilo kojim drugim prostorima jer time ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju celokupnu okolinu.

Dobro poznate epidemiološke mere i preporuke, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina kao i često provetravanje prostorija ostaju na snazi.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.