Naslovna » Izlasci » Akcije » Beograd: Bogojavljenje – plivanje za Časni krst 2021.
Beograd: Bogojavljenje - plivanje za Časni krst (foto: Mirko Kuzmanović / Shutterstock)
Beograd: Bogojavljenje - plivanje za Časni krst (foto: Mirko Kuzmanović / Shutterstock)

Beograd: Bogojavljenje – plivanje za Časni krst 2021.

Iako je i ova godina počela sa lošom epidemiološkom situacijom, tradicionalno plivanje za Časni krst biće organizovano u Beogradu.

Bogojavljenje je u utorak, 19. januara 2021, kada se po običaju održava plivanje za Časni krst u dužini od 33 metra (33 Hristove godine) na nekoliko mesta u Beogradu. Da li će svuda biti i održano znaće se u naredna dva, tri dana.

Zemun, Dorćol, Ada Ciganlija, Očaga, Zabrežje, Dunavski kej u Grockoj, ali i bazen Tašmajdan (za decu) – lokacije su na kojima se svake godine organizuje plivanje za Časni krst.

Plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji

Samo 12 plivača biće na Adi Ciganliji od 11.00 posle praznične liturgije, zbog loše epidemiološke situacije. Neće biti organizovana ni litija do Savskog jezera.

Plivanje za Časni krst u Zemunu

Još manje plivača biće u Zemunu: samo tri plivačice i tri plivača. U organizaciji Gradske opštine Zemun, SPC opštine Zemun i SVEBOR Saveza Beograda, po 24. put biće organizovana trka u plivanju za nosioca titule Bogojavljenskog krsta 2021. godine.

Plivanje za Časni krst na jezeru Očaga

Već je najavljeno plivanje za Časni krst u Lazarevcu, na jezeru Očaga, 19. januara od 11.00.

Za razliku od prethodnih godina organizator je Crkva svetog Dimitrija gde se i vrši prijavljivanje. Postoji mogućnost da će jezero biti zaleđeno, a u tom slučaju događaj će biti otkazan.

(danubeogradu.rs)