Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Uskoro: Nova četiri groblja u Beogradu
Groblja u Beogradu (foto: Pixabay)
Groblja u Beogradu (foto: Pixabay)

Uskoro: Nova četiri groblja u Beogradu

Nova četiri groblja u Beogradu biće formirana na Novom Beogradu, Paliluli, u Grockoj i Zemun i biće u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“.

Trend nedostatka mesta za sahranjivanje, koji je primećen u većini svetskih gradova, naročito u poslednjih godinu dana, pogodio je i prestonicu, objavile su Novosti.

Odbornici skupštine Grada su na poslednjoj sednici pred kraj prošle godine odlučili da se na spisak večnih kuća pokojnika, koje su deo gradskog preduzeća „Pogrebne usluge“ dodaju još četiri. Reč je o „Bežaniji 2“, „Lešće 2“, groblju u Kaluđerici i groblju u Batajnici.

U regularnim uslovima, Beogradu je potrebno između 4.000-5.000 grobnih mesta godišnje, koje su „Pogrebne usluge“ uspevale da obezbede.

Grad Beograd je i pre pandemije virusa korona, odnosno duži niz godina, imao planove za izgradnju ili proširenje nekoliko prestoničkih večnih kuća.

Na taj način bi se omogućilo uredno sahranjivanje na teritoriji glavnog grada u narednih pola veka. Pre svega, ideja je bila usmerena ka izgradnji dva groblja – „Lešće 2“ i „Bežanija 2“.

„Realizaciji navedenih planova su do sada na putu stajali nerešeni imovninsko-pravni odnosi, koji su sada razrešeni“, kažu u preduzeću. U slučaju sva četiri počivališta, koja su pomenuta u dopuni Odluke, reč je o novim grobljima, a ne o proširenjima već postojećih.

Postojeća groblja u Beogradu

Pre dopune pomenute Odluke, Beograd je raspolagao sa ukupno deset groblja, na isto toliko opština, koje su u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“.

Reč je o Novom groblju, Centralnom, Topčiderskom, Banjičkom, groblju Lešće, Zemunskom, Bežanijskom (starom i novom), grobljima Orlovača i Zbeg.

U predgrađima, mesta za sahranjivanja određuju svojim odlukama skupštine opština Barajevo, Grocka, Mladenovac, Lazarevac, Obrenovac, Surčin i Sopot.

Na portalu Dan u Beogradu redovno se objavljuju termini sahrana na beogradskim grobljima.

(Novosti)