Naslovna » BG servis » Vikend u Beogradu, 23. i 24. januar 2021.
Vikend u Beogradu, 23. i 24. januar 2021: Vakcinacija na Beogradskom sajmu (foto: Nemanja Nikolić)
Vikend u Beogradu, 23. i 24. januar 2021: Vakcinacija na Beogradskom sajmu (foto: Nemanja Nikolić)

Vikend u Beogradu, 23. i 24. januar 2021.

Vikend u Beogradu, 23. i 24. januar 2021. Nastavlja se vakcinacija protiv virusa korona u Srbiji, počinje drugi krug nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“…

Dobrovoljno davanje krvi

Sve akcije dobrovoljnog davanja krvi tokom radne nedelje i vikendom u Beogradu i celoj Srbiji objavljujemo na OVOM LINKU.

Bez struje i bez vode

Bez struje i vode će biti stanari u nekoliko ulica u Beogradu (što planski, što zbog kvarova).

Spisak za subotu objavili smo OVDE.

U nedelju, bez struje će od 9.00 do 13.00 biti stanari u Mije Kovačevića 5 (Palilula), a bez vode do 15.00 stanari u Nebojšinoj 32 na Vračaru.

Izmene u saobraćaju

Na OVOM LINKU smo objavili sve aktuelne izmene u saobraćaju i na linijama javnog gradskog prevoza tokom januara 2021.

Vikend u Beogradu – vesti

Nedelja, 24. januar 2021.

»»» Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da je realno očekivati da se novi sojevi korona virusa pojave u Srbiji i da bi zbog toga trebalo da ostanemo dosledni u sprovođenju mera.

»»» U prvom izvlačenju drugog kruga nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2020“, koje je održano sinoć, stan u beogradskom naselju Zemunske kapije, dobila je Svetlana Janković iz Kragujevca, a dodeljeno je i pet automobila „fijat 500L“. Srećne dobitnike nagradne igre je u direktnom prenosu iz studija Radio-televizije Srbije u Košutnjaku, iz bazena sa 8.056.026 pristiglih koverata, izvukao legendarni srpski rvač Davor Štefanek. Dobitnici automobila „fijat 500L“ su Duška Grahovac iz Bačke Palanke, Branka Lazarević iz Kladova, Gordana Kesić iz Kragujevca, Marijana Stoiljković Petrušević iz Vranja i Đurđina Vasić iz Svrljiga.

Subota, 23. januar 2021.

»»» Na Beogradskom sajmu danas je vakcinu protiv korona virusa primilo više od 2.250 osoba.

»»» Policija je u Beogradu legitimisala okupljene na skupu podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom i zatražila da se raziđu sa obrazloženjem da skup nije prijavljen.

»»» Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović predao je danas Skupštini predlog zakona o vojnoj neutralnosti zemlje, sa idejom da se to digne „na viši nivo“ i donese bolji pravi akt po tom pitanju – da Srbija ne bude članica bilo kog vojnog saveza.

»»» Inicijativa „Ne davimo Beograd“ ocenila je da će projekat izgradnje Beogradskog metroa uvećati zarade „podobnih investitora“ i cenu kvadrata u elitnim naseljima, a da će „skoro duplo uvećanu cenu izgradnje“ platiti svi građani. U saopštenju te organizacije navodi se da je metro planiran „tako da spoji burazerske projekte vladajuće elite“, kao što su Tesla grad, Beograd na vodi i Luka Beograd, a da se potrebe Beograđana stavljaju u drugi plan.

»»» Važno je da se građani što pre vakcinišu, kaže šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marjan Ivanuša i dodaje da je pitanje vremena kada će se novi soj virusa korona, koji se brže širi među ljudima, pojaviti i u Srbiji i koji može dovesti do pogoršanja epidemiološke sitacije.

»»» Novi punktovi za vakcinaciju u Beogradu biće u hali 3 na Beogradskom sajmu i u Hali sportova („Ranko Žeravica“) na Novom Beogradu.

»»» Od 18. januara, kada su kol centri za pomoć Beograđanima starijim od 65 godina prilikom prijave za vakcinaciju i odlaska do mesta imunizacije počeli sa radom, ostvareno je više od 26.707 poziva, a zbog povećanog interesovanja kol centri radiće i vikendima. Takođe, od ponedeljka je planirano novo, produženo radno vreme – do 20.00.

»»» Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ulazao je da pripadnici Uprave saobraćajne policije od Nove godine imaju odobrenje da kontrolišu vozače na prisustvo psihoaktivnih supstanci. „Kontrola vozača pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci je ranije bila kampanjska aktivnost, a zbog složenosti i aparature kojom se obavlja testiranje to nije bilo pravilo, međutim, od Nove godine to postaje stalna aktivnost, tako da svi oni koji imaju lošu naviku da sedaju za volan pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci imaće razloga da budu zabrinuti“, rekao je Okanović za RTS.

»»» Dežurne kovid ambulante pri domovima zdravlja radiće u narednom periodu od 9.00 do 17.00, svakog dana, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdavlja. Radno vreme kovid ambulanti pri prijemno-trijažnim centrima ostaje nepromenjeno, 24 časa.

»»» Preko portala eUprava do sada se za vakcinaciju protiv virusa korona perijavilo 504.000 građana Srbije.

»»» Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović izjavila je da je juče poslato 30.500 poziva građanima širom Srbije da dođu na vakcinaciju, kao i da je veliki broj onih koji dolaze bez prethodne prijave, ali da niko neće biti vraćen.

Korisni linkovi

»»» Događaje u Beogradu i online programe pogledajte na OVOM LINKU. Ako vam pundravci ne daju mira i ako vam nije zima preporučujemo: klizanje na nekoliko mesta (Tašmajdan, Ada Ciganlija) i Karavan zimnice na pijaci „Đeram“.

»»» Što se tiče kvaliteta vazduha u Beogradu, u subotu ujutru je (bar zvanično) ODLIČAN, po podacima sajtova beoeko.com i IQAir. U nedelju ujutru je ODLIČAN.

Vremenska prognoza za 23. i 24. januar 2021.

U subotu, u Beogradu će duvati košava, a slaba kiša moguća posle podne. Temperatura do 15 stepeni.

U nedelju slično vreme, ali će preovladati kiša. Temperatura će biti od 8 do 16 °C.

Ako idete van Beograda…

(danubeogradu.rs; N1, Tanjug, Danas, RTS)