Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Beograd za početnike: Najpoznatija srpska špijunka u vrtlogu rata (ONLINE)
Beograd za početnike: Razgovor o Veri Pešić
Beograd za početnike: Razgovor o Veri Pešić

Beograd za početnike: Najpoznatija srpska špijunka u vrtlogu rata (ONLINE)

Novi razgovor o intrigantnoj istorijskoj epizodi u okviru ciklusa „Beograd za početnike“ biće održan u sredu, 17. februara 2021. od 19.00.

Na YouTube kanalu i Facebook stranici Centra za kulturu Grocka zainteresovani će moći da prate razgovor Smiljane Popov, autorke i urednice TV serijala „Beograd za početnike“, i reditelja Nedeljka Kovačića. Oni će pričati o najpoznatijoj srpskoj špijunki, Veri Pešić (1919-1944), čuvenoj „leskovačkoj lepotici“, svojevrsnoj srpskoj Mata Hari, koja je bila čak četvorostruki agent.

Kao prava Kazablanka, Beograd krajem tridesetih godina prošlog veka bio je špijunska prestonica najvećih obaveštajnih službi tog vremena. U tom zamršenom, uzbudljivom, opasnom svetu živopisnih istorijskih ličnosti koje su radile kao obaveštajci i kontraobevaštajci za najveće svetske sile, izdvaja se i jedna žena – Vera Pešić.

Šta je mit i urbana legenda, a šta kažu dosijei različitih tajnih službi o najpoznatijoj srpskoj špijunki, te kako su se plele opasne mreže geopolitike uoči i tokom Drugog svetskog rata u Beogradu i Srbiji, ispričaće Nedeljko Kovačić, reditelj i scenarista serije „Vera“ čije snimanje uskoro otpočinje.

Legenda kaže da je Vera Pešić govorila šest stranih jezika i bila saradnica kako jugoslovenske obaveštajne službe, tako i vrha nemačke, francuske i engleske.DuB - vinjeta: Online program

Kretala se u najvišim beogradskim krugovima da bi ušla u tajne krugove agenata, bila je redovna gošća prestižnih prestoničkih balova i zabava, elitnih hotela i restorana poput Mažestika, Balkana, Dardanela, lokala u Skadarliji… Tu se družila sa diplomatama, opasnim i uticajnim ljudima, skupljajući informacije i kujući planove.

Uvek se predstavljala kao zaposlena u Generalštabu vojske. To je bio lukav plan koji joj je omogućio da njene mete pokušavaju da je vrbuju kao svog insajdera, dajući joj novac, čineći usluge i pružajući joj prednost u špijunskim igrama. Mreža Verinih saradnika, „prijatelja“ i pre svega ljubavnika, bila je toliko razvijena i složena, da su na njoj mogli da joj pozavide i mnogo iskusniji operativci.

Umesto u studiju, ovaj inovativni koncept online razgovora održava se u Rančićevoj kući, zaštićenom kulturnom dobru iz 19. veka, od velikog značaja za našu zemlju, poznatom po autentičnom ambijentu i toplini varoškog doma srpske kuće iz 19. veka.

Organizatori su Centar za kulturu Grocka i „Beograd za početnike“. (danubeogradu.rs)