Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Solista Nikola Ćirić i dirigent Valentin Egel
BGF: Nikola Ćirić (foto: Marko Đoković)
BGF: Nikola Ćirić (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Solista Nikola Ćirić i dirigent Valentin Egel

Beogradska filharmonija posle prvog festivala nastavlja sa koncertima u svojoj sali (Studentski trg 11) 25, 26. i 27. februara 2021. od 19.00.

Prva horna Filharmonije, Nikola Ćirić, nastupiće čak tri puta kao solista sa orkestrom zajedno sa mladim dirigentom Valentinom Egelom.

Kao jedan od najmlađih filharmoničara, Ćirić će prirediti svojevrsni podvig svirajući tri večeri zaredom kao solista na ovom zahtevnom instrumentu. Izvešće Mocartov Koncert za hornu i orkestar br. 2, kompoziciju prepunu vedrine i humora.

– Biće ovo mali podvig na horni ali veliko uživanje. Iako sam uvek uzbuđen kad nastupam kao solista, poseban osećaj je kad sviram među svojima i sa svojima. Posebno sam srećan zato što je ova kompozicija puna humora, Mocart je na partituri pisao smešne komentare zadirkujući svog prijatelјa kome je posvetio koncert. Delo sadrži obilјe muzičkih šala pa čak i Mocartovih aludiranja na oduvek prisutne kikseve na horni. Nadam se da ćemo se svi zabaviti, jer je mnogo važno da zadržimo vedrinu – rekao je hornista Nikola Ćirić.

Koncert predvodi Valentin Egel, filharmonijskoj publici poznat sa Dirigentskog foruma, nemačkog programa za mlade dirigente kome se Beogradska filharmonija pridružila kao partner 2017. godine.

Karijera nemačkog dirigenta nastavila se u regionu tako što je danas na poziciji muzičkog direktora Simfonijskog orkestra u Rijeci. Sa Beogradskom filharmonijom izvodi još i Rosinijevu Uvertiru Italijanka u Alžiru i Hajdnovu Simfoniju br. 104.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.