Naslovna » Izlasci » Tribine » DOB tribina: „Klan“ i zlatno doba srpskih kriminalističkih serija
DOB tribina: Gnevni filmovi
DOB tribina: Gnevni filmovi

DOB tribina: „Klan“ i zlatno doba srpskih kriminalističkih serija

U petak, 5. februara 2021. od 20.00, u Domu omladine će biti organizovana tribina „‘Klan’ i zlatno doba srpskih kriminalističkih serija„.

U tribinskoj sali DOB-a time će biti nastavljen ciklus „Gnevni filmovi“. Učesnici su Boban Skrelić, reditelj i scenarista, i Aleksandar Dimitrijević, glumac, a tribinu vode Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

Kao što se vidi po naslovu, prvi razgovor ove gofine biće posvećen fenomenu procvata kriminalističkih serija u našoj zemlji, sa posebnim osvrtom na nedavno premijerno emitovanu seriju „Klan“.

Kriminalističke serije domaće proizvodnje su do pre nekoliko godina bila prava retkost, a danas su sve popularnije i sve zastupljenije u ponudama ovdašnjih televizija. Poslednjih godina ovaj žanr je doživeo pravi procvat u Srbiji.

Trend je započela serija „Ubice mog oca“ (2016), a nakon nje su usledile: „Senke nad Balkanom“ (2017), „Pet“ (2018), „Državni službenik“ (2019), „Grupa“ (2019), „Tajkun“ (2020), „Močvara“ (2020), „12 reči“ (2020), „Klan“ (2020)…ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Uskoro nas očekuje još srpskih serija ovog žanra – pored pete sezone „Ubica mog oca“, na male ekrane bi tokom 2021. trebalo da stignu i prve sezone kriminalističkih serija „Kljun“, „Crna svadba“, „Beležnica“, „Kalkanski krugovi“ i „Jedini izlaz“.

U fokusu tribine „Klan i zlatno doba srpskih kriminalističkih serija“ je „Klan“, serija snimljena po scenariju i u režiji Bobana Skerlića, poznatog po filmovima „Do koske“ i „Top je bio vreo“. „Klan“ pruža dubinski uvid u samo srce kriminalnih organizacija i njihovih mnogobrojnih poslova, a ključne uloge su poverene Aleksandru Dimitrijeviću i Nedimu Neziroviću.

Priča serije prati uzdizanje dva sitna kriminalca u svetu srpskog podzemlja – glavni likovi, Šok i Paša, spremni su na rizik i tako započinju svoju kriminalnu karijeru koja će ih dovesti do neslućenih visina… Samo, po koju cenu? Posle uspeha prvih deset deset epizoda, najavljeno je snimanje nove sezone, a o čemu će na tribini takođe biti reči. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.