Naslovna » Izlasci » Film » DOK Cinema DOB: Cinema Komunisto
DOK Cinema DOB
DOK Cinema DOB

DOK Cinema DOB: Cinema Komunisto

DOK Cinema DOB je novi program Doma omladine Beograda, u okviru kojeg će biti održavane projekcije domaćih autorskih dokumentarnih ostvarenja.

Jednom mesečno, tokom proleća i jeseni, u fokusu će biti dokumentarni filmovi u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima.

Usled epidemiološke situacije i novih mera koje podrazumevaju da se bioskopima skraćuje radno vreme za vikend do 14.00, direkcija Festivala Dokumentarnog filma Dok #3 obaveštava javnost da se projekcije filmova planirane za vikend pomeraju za ponedeljak (1. mart) i utorak (2. mart). Projekcije će biti u istim terminima, dok će sve kupljene ulaznice važiti za nove termine. Program smo objavili na OVOM LINKU.

Tokom leta biće realizovan DOK Cinema Masters, kao letnji filmski bioskop, sa dve projekcije mesečno.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U ovom programu jednako će biti zastupljeni filmski klasici kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autori koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i oni koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Cinema KomunistoCinema Komunisto (plakat)

Prvi program zakazan je za nedelju, 28. februar 2021. od 19.00 u Velikoj sali Doma omladine Beograda, kada će biti održana projekcija i razgovor o filmu „Cinema Komunisto“, a ulaz je slobodan.

Uvršten u top liste novina Wall Street Journal i Indiewire, kao film koji se ne sme propustiti i proglašen ultimativnim festivalskim filmom Tribeca Film Festivala, ovaj nagrađivani dokumentarac nas vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije, ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije.

Kroz inserte iz desetina zaboravljenih jugoslovenskih filmova, ekskluzivne intervjue i arhivske snimke sa snimanja filmova i Titovih privatnih projekcija, sklapa se slika Jugoslavije – ona zvanična, koja se viđala na platnu, i ona skrivena – iza kulisa.

Autorka Mira Turajlić istražuje mitove koji su podupirali Jugoslaviju i način na koji su se fikcija i stvarnost razišli sve do konačnog kolapsa. Danas su od toga ostale samo scenografije koje trule u zaboravljenom filmskom studiju i filmski inserti o zemlji koja više ne postoji.

U ovoj elegantno konstruisanoj mašini sećanja, o tome kako je zvanični narativ Jugoslavije kreiran na filmskom platnu svedoče Titov lični kinooperater tokom 32 godine – Leka Konstantinović, Titov omiljeni režiser – Veljko Bulajić, najveća jugoslovenska filmska zvezda – Bata Živojinović, Orson Vels, Jul Briner, Ričard Barton…

Učestvuju: Mila Turajlić, rediteljka, scenaristkinja i producentkinja, i Aleksandra Milovanović, montažerka. Autorka ciklusa i moderatorka je Jovana Nikolić, producentkinja. Naziv filma: Cinema Komunisto. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2010. Žanr: dokumentarni, istorijski. Trajanje: 100 minuta. Režija i scenario: Mila Turajlić.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.