Naslovna » Izlasci » Tribine » Dom omladine Beograda: Tribina „Kako istražujemo vakcine?
Dom omladine Beograda: Tribina "Kako istražujemo vakcine?
Dom omladine Beograda: Tribina "Kako istražujemo vakcine?

Dom omladine Beograda: Tribina „Kako istražujemo vakcine?

U četvrtak, 18. februara 2021. od 19.00, u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda biće organizovana tribina „Kako istražujemo vakcine?“.

U novom ciklusu tribina, koji zajednički organizuju Dom omladine Beograda i Radio Galaksija, biće predstavljen nači na koji naučnici istražuju ono što istražuju i odgovoreno na pitanja šta je nauka i čemu služi. Ujedno, ove tribine su i simulacija radijske emisije u javnom prostoru, približavanje procesa radijske produkcije naučno-obrazovnih i popularno-naučnih sadržaja publici u živoj interakciji.

U prvom razgovoru biće reči o istraživanju vakcina, najvećim doprinosom medicine čovečanstvu, i istraživanjima koja na ovom polju intenzivno traju od vremena u kom je živeo Luj Paster, iako su ideje na kojima je došlo do otkrića vakcine stare vekovima.

Vanredni profesor imunologije na Medicinskom fakultetu dr Miloš Marković i moderator Dušan Pavlović pričaće o istoriji ideja, o postavkama eksperimenata koji su doveli do otkrića vakcina i njihovog razvoja, o različitim vrstama i generacijama vakcina, najnovijim istraživanjima i budućnosti istraživanja vakcina.

Kako se virus „ubija“? Šta su T-ćelije i kako radi imunitet ljudskog organizma? Kako se istražuje imunitet organizma? Šta su antigeni? Kako rade RNK i DNK vakcine? Kako istražujemo efikasnost vakcina? Koje sve faze u proizvodnji vakcina postoje? Šta su najnovija istraživanja na ovom polju? Kako se istražuju vakcine protiv SARS-CoV-2 virusa i šta nam govore podaci koje do sada imamo? I, ključno pitanje: kako znamo sve što znamo o vakcinama do sada?

Ovo su samo neka od pitanja na koja će učesnici pokušati da odgovore u ovom razgovoru, fokusirajući se na sam proces istraživanja i to kakve se sve tehnike, metode i znanja koriste u ovim poljima istraživanja.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.