Naslovna » Izlasci » Izložbe » Godišnjica osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja, 28. februar 2021.
Godišnjica osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja, 28. februar 2021.
Godišnjica osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja, 28. februar 2021.

Godišnjica osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja, 28. februar 2021.

Narodni muzej u Beogradu obeležava 28. februara 72. godišnjicu od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja, koji je u sastavu naše centralne muzejske kuće.

Posvećen velikanima srpske kulture – Dositeju Obradoviću i Vuku Karadžiću, Muzej Vuka i Dositeja je otvoren u zgradi u kojoj se od 1809. do 1813. godine nalazila Velika škola, prva visokoškolska ustanova, osnovana tokom Prvog srpskog ustanka, poznata i kao Dositejev licej.

U jednoj od najstarijih i najznačajnijih prostornih celina u Beogradu, na Dorćolu, čije je jezgro formirano krajem 18. i početkom 19. veka, smešten je nekadašnji Dositejev licej, današnji Muzej Vuka i Dositeja.

Na dan obeležavanja godišnjice, u nedelju 28. februara od 12.00, u Muzeju Vuka i Dositeja će biti održano tematsko vođenje „Dositejev dolazak u Beograd“. Zbog ograničenja u broju prisutnih, zainteresovani bi trebalo da se na ovaj besplatni program prijave na adresu m.tomic@narodnimuzej.rs.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U čast obeležavanja godišnjice priređena je VR izložba „Dositejev licej“ u okviru koje će publika moći da se upozna sa umetničkim delima koja u sebi beleže ne samo doživljaj i interpretaciju autora, već i izgled kroz vreme jednog među najstarijim sačuvanim zdanjima Beograda.

U virtuelnu postavku su uvršteni radovi Emanuela Muanovića i Milice Čađević iz prvih decenija 20. veka, kao i pozniji radovi Miće Popovića, Luke Mladenovića i Aleksandra Kumrića iz 50-ih godina uz radove novijeg datuma. Postavku upotpunjavaju fotografije zgrade koje datiraju od druge polovine 19. veka do današnjih dana.

Ova izložba je virtuelna. Ipak, Muzej Vuka i Dositeja se može posetiti i u okviru stalne postavke i videti radovi Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića, Mine Karadžić, Rudolfa Valdeca i drugih autora, svakim danom izuzev ponedeljkom.

Istorijska je zgrada muzeja postala spona na kojoj se zasniva prikaz života i rada velikana naše kulture – Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića – spajajući ih na mestu gde je u oslobođenom delu Srbije začeto visoko školstvo u Srbiji. (danubeogradu.rs)