Naslovna » Izlasci » Akcije » IV Međunarodni konkurs – Strip kaiš (UŽIVO + ONLINE)
Strip kaiš: I nagrada - Đurđe Manjenčić, 6 godina
Strip kaiš: I nagrada - Đurđe Manjenčić, 6 godina

IV Međunarodni konkurs – Strip kaiš (UŽIVO + ONLINE)

Četvrti Međunarodni konkurs – Strip kaiš održaće se od 6. do 11. februara 2021. u Dečjem kulturnom centru Beograd i uz online prezentacije.

Na adresu Dečjeg kulturnog centra Beograd stiglo je oko 870 radova dece i mladih (uzrasta od pet do 18 godina) iz zemlje i inostranstva (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Finska, Indija).

Strip kaiš je najjednostavnija, ali i vrlo zahtevna forma priče u slikama, jer je potrebno u nekoliko kadrova ispričati jezgrovitu i zanimljivu zamisao koja je kompoziciono i likovno dobro ukomponovana, pa su pažnju žirija privukli oni stripovi koji su poput filma imali dobru režiju.

Stručni žiri (Mileta Miloradović, karikaturista i likovni pedagog; Vladimir Vesović, strip autor i likovni pedagog; Filip Stanković, strip autor i Uroš Maksimović, grafički dizajner i ilustrator) u ocenjivanju davao je primat onim radovima koji su ispunili zadatu formu strip kaiša, kao i radovima koji su kompoziciono uspešno usaglasili likovne i literarne elemente.

– Trenutno stanje podstaklo je mlade da se kroz svoje radove okrenu i aktuelnim dešavanjima i iskažu svoje stavove, koje nikako ne smemo zanemariti, a ono što me još više raduje je što im to nije ugasilo i duh. Originalna ideja i smisao za humor uvek će biti preovlađujući faktor, ne samo u formi strip kaiša, već i kasnije u životu – rekao je jedan od članova žirija, strip autor Filip Stanković.

Strip kaiš: II nagrada -Milica Končar, 18 godina
Strip kaiš: II nagrada -Milica Končar, 18 godina

Ideja održavanja izložbe selektovanih radova je prvenstveno povod za likovni susret, pregled trenutno dobrih ostvarenja i otkrivanje novih tajni devete umetnosti, kroz razgovor i praktičan rad.

– Kako sada nismo u mogućnosti da napravimo izložbu i susret u realnom prostoru i vremenu, preselili smo se na društvene mreže i pripremili virtuelnu izložbu i zanimljiv program za radoznale ljubitelje devete umetnosti – istakla je Lidija Seničar, urednik likovnih programa u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Pored izložbe selektovanih radova, sve radionice će biti snimljene i prezentovane na YouTube kanalu Dečjeg kulturnog centra Beograd.

IV Međunarodni konkurs – Strip kaiš – program

Subota, 6. februar 2021. – YouTube kanal DKCB
Virtuelna izložba „Strip kaiš“

Subota, 6. februar 2021. (10.00-12.00) – DKCB, Takovska 8
Praktično-teorijska radionica „Sve tajne karikature za radoznale“
Vodi: Mileta Miloradović, karikaturista i likovni pedagog Studija za strip i karikaturu DKCB

Utorak, 9. februar 2021. (11.00-12.00) – DKCB, Takovska 8
„U zemlji Sanjaliji“
Razgovor sa Zoranom Stefanovićem, piscem i istoričarem pop kulture o stvaralaštvu i životu Đorđa Lobačeva, jednim od osnivača evropskog stripa

Četvrtak, 11. februar 2021. (11.00-12.00) – DKCB, Takovska 8
Praktično-teorijska radionica „O umetnosti stripa – od ideje do realizacije“
Vodi: Vladimir Vesović, strip autor i likovni pedagog

Spisak nagrađenih učesnika IV Međunarodnog konkursa – Strip kaiš, raspoređenih u četiri starosne kategorije, kao i spisak autora selektovanih radova za izložbu, može se videti OVDE.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.