Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » KCB – muzički program u martu 2021.
Muzički program KCB: VD duo (fotografiju obezbedio KCB)
Muzički program KCB: VD duo (fotografiju obezbedio KCB)

KCB – muzički program u martu 2021.

Muzički program u Kulturnom centru Beograda (KCB) tokom marta 2021. činiće četiri koncerta klavirske muzike u Galeriji Artget.

Studenti FMU

Prvog ponedeljka u martu, od 20.00, nastupiće studenti osnovnih akademskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu iz klase profesorke Nataše Mitrović: Mihailo Stojčić, Ognjen Milosavljević, Davud Vesnić, Nikola Todorović i Dunja Beraković.

Izvešće dela francuskih kompozitora Ramoa, Kuprena, Debisija i Mesijana, kao i Baha i Šopena, čijim poznatim kompozicijama će biti otvoren i zatvoren koncert.

Klavirski duo VD

Sledeći koncert zakazan je za 15. mart od 20.00, kada će u Artgetu nastupiti klavirski duo VD koje čine pijanistkinje Violeta Šarenac i Dragana Dimić, profesorke na katedri za klavir Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Gost koncerta biće kontratenor Bojan Bulatović.

VD duo je osnovan 2013. godine. Posebno mesto na svom repertoaru ostavljaju za domaće stvaralaštvo. Kompozitor Zoran Hristić posvetio je duu tri dela za klavir četvororučno (Adađo, Oj, Moravo i Rufurija).

Ljiljana Vukelja

U ponedeljak, 22. marta od 20.00, u Galeriji Artget nastupiće pijanistkinja Ljiljana Vukelja, vanredni profesor klavira na FMU u Beogradu.

Ona će ovom prilikom izvesti poslednje dve klavirske sonate Ludviga van Betovena (čiji jubilej 250 godina od rođenja je obeležen 2020. godine), kao i „Retide“ Vladimira Tošića, koje je Ljiljana Vukelja snimila za kompakt disk istog naziva objavljen prošlog marta. Ovaj koncert organizuje KCB u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Ida Peličioli

Martovski program KCB završava se 29. marta, nastupom Ide Peličioli, mlade italijanske pijanistkinje koja trenutno živi u Parizu, gde je i završila studije klavira u klasi Sergeja Makarova.

Ida je nastupala širom Evrope i u Kanadi, a tokom 2021. godine po prvi put će nastupiti u Srbiji, Estoniji, Litvaniji, Slovačkoj, Islandu i Australiji. Tokom boravka u Srbiji, osim u Beogradu, nastupiće i u Novom Sadu, sa programom posvećenom Klodu Debisiju. Gostovanje Ide Peličioli u Srbiji podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

***

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, a broj mesta za publiku u Galeriji Artget (Trg republike 5) ograničen je na 20. Zato je obavezno da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu damjana.njegic@kcb.rs ili telefonom na 011/2622-058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12.00 ili dok se mesta ne popune.

Za sve one koji ne budu u mogućnosti da prisustvuje događaju, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda nekoliko dana nakon koncerta.

(danubeogradu.rs)