Naslovna » Izlasci » Festivali » Kineski festival svetla 2021. u Beogradu i Novom Sadu
Kineski festival svetla (foto: Đorđe Tomić)
Kineski festival svetla (foto: Đorđe Tomić)

Kineski festival svetla 2021. u Beogradu i Novom Sadu

I ove godine održaće se, sad već tradicionalni i omiljeni, Kineski festival svetla od 11. februara do 1. marta 2021. u Beogradu i Novom Sadu.

Pod specijalnim uslovima, bez svečanog otvaranja, poštujući sve epidemiološke mere, festival će moći da se poseti na Sava promenadi ispred tržnog centra Galerija Belgrade i u novosadskom Limanskom parku. Ulaz za posetioce festivala u oba grada je besplatan, a lampioni će se paliti svakog dana u 17.00.

U organizaciji „Kineskog festivala svetla“ ovo će biti treći Kineski festival svetla u Srbiji, uz instalaciju kineskih lampiona kojom će se zvanično proslaviti kineska nova godina kod nas!

Kineski festival svetla (foto: Đorđe Tomić)
Foto: Đorđe Tomić

Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže vreme uživa veliku popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između ove dve zemlje. Nedavno je sa grupom Balkanopolis učestvovao u kineskom novogodišnjem programu, na Prolećnom festivalu kineske kulture koji se prenosio u 36 zemalja na pet kontinenata i koji je gledalo milijardu ljudi.

Kineski festival svetla (foto: Đorđe Tomić)
Foto: Đorđe Tomić

– Srećan sam što smo i u ovo teško vreme uspeli da organizujemo festival, i prikažemo čaroliju lampiona koji su zanimljivi svim generacijama. Mnogo toga se promenilo od prošlog festivala, život je drugačiji ali verujem da u nama i dalje postoji potreba i želja za lepim doživljajem. Kineski festival svetla će biti prava prilika da sa porodicom i dragim prijateljima izađete i posetite svet kreativne igre svetla – poručuje Trkulja.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Svetlosni spektakl kreirala je jedna od poznatijih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Kine. Njihove svetlosne instalacije uvešće nas u čudesni svet mašte i svetla, koji će podjednako biti zanimljiv i najmlađima i starijima. (danubeogradu.rs)