Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Ivana Lukić – U potrazi za suncem
Kreativni centar: Ivana Lukić - U potrazi za suncem
Kreativni centar: Ivana Lukić - U potrazi za suncem

Kreativni centar: Ivana Lukić – U potrazi za suncem

Psihološkinja i profesorka u jednoj beogradskoj gimnaziji, Ivana Lukić, poznata je našoj čitalačkoj publici po knjigama koje piše za veoma osetljivu ciljnu grupu – nju čine tinejdžeri.

Pisati za mlade nije nimalo lako, no izgleda da je Ivana Lukić spontano došla do čarobne formule koja bi mogla da ih vrati knjigama i čitanju. Tajna se zapravo krije u sasvim jednostavnim sastojcima, koji su osnova svakog dobrog pripovedanja – ona izbliza poznaje svoje junake i ume autentično da „progovori“ njihovim glasom i u njihovo ime. Uz to, taj glas je veoma iskren i pun simpatija i razumevanja za probleme s kojima se tinejdžeri suočavaju, čime je i uspela da zadobije poverenje ovih veoma zahtevnih čitalaca.

Dve drugarice krenule su u potragu za suncem. Ponele su sa sobom suncokret, kanarinca i ranac pun raznoraznih potrepština. Ipak, na ovom putovanju, pored mape i baterijske lampe, biće im potrebno i nešto hrabrosti i istrajnosti, kao i mnogo dobre volje.

Odrednice njene profesionalne biografije svakako su doprinele načinu na koji se formirala kao spisateljica, pa su u svim njenim knjigama – izdanjima Igra odrastanja (Nagrada Neven za popularnu psihologiju), (Ne) pitaj me kako sam (Nagrada Politikinog Zabavnika u oblasti književnosti za mlade) i Početak nečeg velikog – vidljiva preplitanja autorskog pogleda iz perspektive psihologa i sasvim specifičnog, gotovo minimalističkog stila pisanja.

Neobičan senzibilitet njenih knjiga, u kojima se često susrećemo s neimenovanim junacima, bez naglašenih spoljnih odrednica, ali s veoma dubokim i bogatim unutrašnjim životom, koji nam se često otkriva kroz unutrašnje monologe, na poseban način ocrtava svet mladih ljudi. On leluja na granici između sna i jave, na onom mestu gde se susreću njihove želje i nade sa stvarnim svetom i svim izazovima koje on sa sobom nosi.

U najnovijoj knjizi, pod naslovom U potrazi za suncem, dve najbolje drugarice kreću u neobičnu pustolovinu.

One lutaju nepoznatim predelima, suočavaju se s preprekama i savlađuju ih svaka na svoj način, a sve to u potrazi za suncem, čiju simboliku nije potrebno posebno objašnjavati. Kratki isečci njihovih razgovora otkrivaju nam ono što autorka želi da poruči kao važno na tom putu potrage.

Kreativni centar: Ivana Lukić - U potrazi za suncem
Odlomak iz knjige

Ovi svojevrsni znakovi pokraj puta pomažu junakinjama, a samim tim i čitaocima, da istraju u svojoj nameri i stignu na određeni cilj. I to je jedina čvrsta linija kojom je vođena ova priča. Ona je otvorena za sva druga tumačenja upotrebljenih simbola i pronalaženje onih značenja koja su u tom trenutku važna za čitaoce.

Otuda se ovoj samo naizgled maloj knjizi, uz mlade, i odrasli mogu uvek vraćati u vreme svih svojih potraga. Na kraju puta kojim nas vode ove dve mlade devojke autorka nam još jednom otkriva da sve ono što nam je potrebno već nosimo u sebi.

Posebnu vrednost knjige čine predivne ilustracije Marice Kicušić. Njen jedinstveni ilustratorski senzibilitet poklopio se sa zahtevnošću teksta, pa smo kao odgovor dobili izmaštane predele i likove koji na pravi način prate priču Ivane Lukić. Pune kolorita i neobične simbolike, ove ilustracije na sebi dugo zadržavaju pogled čitaoca, koji tu može pronaći i prepoznati višeslojna značenja što ih ova knjiga nosi.